Ricotta

tetrisss - fotkatetrisss, 13. novembra 2011
Ricotta
Foto: tetrisss

Keďže som začala spracovávať mlieko z pojazdnej "kravy" na maslo a syr, tak mi ostáva po syre srvátka a tak som trochu pospájala recepty Zobraziť celý popisKeďže som začala spracovávať mlieko z pojazdnej "kravy" na maslo a syr, tak mi ostáva po syre srvátka a tak som trochu pospájala recepty z netu napr. z českých serverov a tak vám tu tiež ponúkam jej výrobu. Inak vysledný produkt je podobný skôr Lučine, ktorá je veľmi drahá a tento produkt je veľmi lacný a pre mňa odpadový vlastne.

30 minút
príprava

Suroviny

asi 3litre liter
1 liter
1 dcl
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Srvátku dáme do hrnca, najlepšie s hrubým dnom, zohrejeme na teplotu tela, čiže, keď tam dáme prst, necítime ani chlad ani teplo, nebudeme hádam kupovať drahé potravinárske teplomery. Prilejeme 1 liter mlieka polotučného, ale urcite je možné aj originál od kravičky, ale mi už neostalo. Dohrejeme na tuto telesnú teplotu. Odstavíme a necháme dve hodiny stáť.

  2. 2

    V mojej predlohe bolo, že mlieko sa zrazí, ale mne sa to nestalo. Dáme ho znova na sporák a pomaly zahrievame na takmer var, potom doň zašľaháme metličkou ocot a ešte 5 minút varíme. Teraz v zime ho vyložíme von a necháme 10 hodín sa vyzrážať. Po troche praxe, som zistila, že jemnejší produkt dostanete, ak miesto octu použijete šťavu z jedného veľkého citróna.

    Ricotta - obrázok 2
  3. 3

    Potom nalejeme do sitka, vyloženého plátnom a necháme odkvapkať. Musíme to nalievať pomaly, lebo dosť ťažko to preteká, môžete tomu trochu pomôcť premiešaním. Ja som to musela rozdeliť do dvoch batôžkov, ktoré som potom zaviazala a obesila na varechu a nechala asi 4 hodiny odkvapkávať v chlade na hlbšom hrnci.

    Ricotta - obrázok 3
  4. 4

    Hotový syr som zmiešala s pol syrom v črievku, dosolila, pridala štipku štipľavej papriky a mrazenú nakrájanú pažítku, osolila. Chuť je úžasná.

Diskusia k receptu

babidka
Zaujimave , skusim to urobit tiez:-)Aj mne ostava srvatka a ked ju nepouzijem do varenia /do kysnuteho cesta ,na palacinky/ tak ju davam sliepkam do krmiva lebo je to prebohaty zdroj vapnika. Ricotta pouzivam a tiez sa mi zda draha....
palokuchki
Ricottu som este nerobila. Tvoj recept si ukladam a niekedy to skusim podla teba. Obycajne ked mi zostane srvadka davam ju prasiatkam
medovnicek
super, takéto receptíky mám rada, až budem mať viacej voľného času, určite vyskúšam
tetrisss
Este, aby som vas aj inak motivovala, tak som to prevazila, hoci sme uz polovicu zjedli, tak z toho pre mna odpadu a jedneho polotucneho mlieka za 59 centov som spravila priblizne pol kila tohto skveleho cerstveho syra .
zinnajdha
srvátka nemusí byť odpad, hlavne v lete sa z nej dá robiť polievka: šalátová, špenátová, žihľavová a iná zelená... namiesto vody sa použije srvátka. Už som skúsila do takej hotovej polievky "vhodiť" kúsok tvarohu, a chutilo to.
tetrisss
No neviem, lebo ja taketo veci nepijem, ale ricotta je srvatkovy syr, takze asi tie bielkoviny sa vyzrazaju, ale je tam nejaka zelena tekutina ako odpad.
sneica
aj ja ukladám aby som nemusela neskôr hľadať...a taktiež odivujem vynaliezavosť...
kuchticka
@tetrisss si sikovna-napadita a veru ziadnu srvatku nikdy nevylej prec, lebo je to nie odpad, ale vzacnost. Ved ju mozes pouzit i na pletovu masku, popijat od smadu, pouzit do varenia, pecenia.
@mariaklara - ricotta syr nie je vhodny na teramisu.
tetrisss
Nuz ja to musim vyskusat, lebo ricotta kupovana je ina ako tento produkt, mne to skor pripomina syr lucinu, ale trochu tvarohovejsi a tak si myslim, ze na tiramisu by bol vhodny. Na slano ako pomazanka je velmi dobry.
tetrisss
Recept ofotený a aj otestovaný na priateľoch, s kladným výsledkom :)
hubata
Ak sa podobá na syr Lučina, tak ten bol voľakedy vynikajúci. Predávali ho samotný, bez príchutí. Minule som si kúpila - no a ako obyčajne: už to nie je tá stará dobrá Lučina. Začali ju vyrábať s príchuťami čo ma strašne zlostí: ak chcem s príchuťou, doma si ju ochutím čím len chcem. Toto vyzerá veeľmi dobrý syr, uložím si ho do KK. Si veľmi šikovná.
evanaaa
@tetrisss , vraciam sa k tvojmu receptu, už som sa raz pýtala niekoho - tá syrovátka to je žinčica? A žinčica je cmar, čiže je to jeden produkt všetko? Ďakujem za odpovedˇ, prípadne mi ju môžeš dať k tvojmu ďalšiemu receptu - broskyňovo- kokosové rezy.
tetrisss
Syrovatka je zincica, cmar je zvysok po vyrobe masla, cize, nie, nie je to jeden produkt.
tetrisss
Niekde som citala, ze nie vzdy sa zaklad zrazi, no stalo sa, ale nezufajte, mlieko znovu zohrejte, nesmiete ho varit, aôe takmer a zamiesajte don este stavu z jedneho citrona a nechame vyzrazat, nic sa produktu nestane.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia