Ricotta

Autor receptu: tetrisss

Keďže som začala spracovávať mlieko z pojazdnej "kravy" na maslo a syr, tak mi ostáva po syre srvátka a tak som trochu pospájala recepty z netu napr. z českých serverov a tak vám tu tiež ponúkam jej výrobu. Inak vysledný produkt je podobný skôr Lučine, ktorá je veľmi drahá a tento produkt je veľmi lacný a pre mňa odpadový vlastne.

30 minút
príprava

Postup

  1. Srvátku dáme do hrnca, najlepšie s hrubým dnom, zohrejeme na teplotu tela, čiže, keď tam dáme prst, necítime ani chlad ani teplo, nebudeme hádam kupovať drahé potravinárske teplomery. Prilejeme 1 liter mlieka polotučného, ale urcite je možné aj originál od kravičky, ale mi už neostalo. Dohrejeme na tuto telesnú teplotu. Odstavíme a necháme dve hodiny stáť.
  2. V mojej predlohe bolo, že mlieko sa zrazí, ale mne sa to nestalo. Dáme ho znova na sporák a pomaly zahrievame na takmer var, potom doň zašľaháme metličkou ocot a ešte 5 minút varíme. Teraz v zime ho vyložíme von a necháme 10 hodín sa vyzrážať. Po troche praxe, som zistila, že jemnejší produkt dostanete, ak miesto octu použijete šťavu z jedného veľkého citróna.
  3. Potom nalejeme do sitka, vyloženého plátnom a necháme odkvapkať. Musíme to nalievať pomaly, lebo dosť ťažko to preteká, môžete tomu trochu pomôcť premiešaním. Ja som to musela rozdeliť do dvoch batôžkov, ktoré som potom zaviazala a obesila na varechu a nechala asi 4 hodiny odkvapkávať v chlade na hlbšom hrnci.
  4. Hotový syr som zmiešala s pol syrom v črievku, dosolila, pridala štipku štipľavej papriky a mrazenú nakrájanú pažítku, osolila. Chuť je úžasná.