Rajčinová kapusta

marienka44 - fotkamarienka44, 13. júna 2010

Teraz v lete je to osviežujúci prívarok.

4
porcie
30 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
2 ks
podľa potreby
2-3 lyžice
0,5 liter
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť pokrájanú kapustu, vody len toľko, aby bola kapusta prikrytá. Súčasne pridáme koreniny: 2 bobkové listy, soľ /ja som dala aj polovičku kocky hovädzieho bujónu/, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvo mletú rascu.

  2. 2

    Po uvarení kapustu zasmažíme : na bravčovú domácu masť spolu s olivovým olejom dáme usmažiť pokrájanú cibuľku /už je dostať na trhu mladú cibuľu/, pridáme hladkú múku. Spolu popražíme a bledú zpražku zalejeme vodou. Pridáme do kapusty spolu s rajčinovým pretlakom domácim. Ja mam svoj zavarený v pohároch, rok 2009/. Povaríme chvíľu a dochutime cukrom /ja som dala trstinový asi 2 PL/ a citrónom.Rajčinový pretlak je prirodzene kyslý, tak cit. šťavy netreba veľa.

  3. 3

    KLasicky sa dáva ocot, ale som čítala, že ocot je škodlivý, tak dávam citrónovú šťavu. Ocot robi kožné problémy viacerým ľuďom a spôsobuje úbytok červených krviniek.

Diskusia k receptu

kuchticka
@marienka , zavidim ti ten tvoj domaci pretlak (ale neber zavist doslova!). Ja ho nemam z coho urobit. Nevyrastu mi rajciny i ked sa snazim pestovat. Mame dfost chladno a vela tienu - byvam v podhori. Inak co sa tyka octu, v malom mnozstve nikomu neuskodi a na ludsku pokozku posobi dobre, ale iba ked sa v nom namacaju ruky, nohy. Pokozka zjemni.
ampara
tuto polievku si pamätám z detstva. Keď som bývala u babky na prázdninách,často sme ju mávali,ale ako bonus v nej plávali kuracie drobky, hlavne hrabáky,čo ma vždy vydesilo. Ale na leto je to výborná osviežujúca polievka.
boxik
Na východnom Slovensku je to jedno z hlavných a obľúbených jedál. A je to celoročné jedlo aj ked najlepšie je z mladej kapusty.Podáva sa to väčšinou s fašírkou a ak je aj tá zeleninová , tak aj vegetariáni žiaria blahom.
evanaaa
Paradajkovú kapustu mám rada, al radšej sladšiu, už ju nekyselím, lebo, ako píšeš, marienka44, pretlak býva kyslastý a to mi stačí. A kuchticka má pravdu, ocotje len pochutina, nie jedlo a sú aj zdraavšie varianty, nielen klasický 8% , ale ani ten nemusí škodiť. A dá sa použiť na rôzne účely. K tejto kapuste mama vždy udusila hovädzie mäso na šťave, vtedy bola najlepšia.
milina
Dnes som varila na obed a bola eňo ňuňo..
marienka44
Velmi ma to tesi. Ja som z mojej ani neochutnala, lebo je tam muka. :-)
Ale vsetku som poslala dcere a ta ju jedla vcera a konstatovala, ze dnes bola este lepsia, priam vynikajúúúca.
chorvatka
"Od kapusty chlapci husti a dievcence bystre" hovoril môj otec a dozil sa i napriek vojne vysokého veku.Veru nie je nad kapustu a ocot, ten pravy, obsahuje vela prvkov, v malom mnozstve je pre organizmus osozny. (vid jablcny ocot domaci na googli). To sa vsak neda povedat o chemicky vyrabanom octe ako aj o soli toho isteho typu.
hannah22
paradajkovú kapustu ľúbim , veruže je fajná iba do nej pridávam aj provensálské korenie a cesnačik a keď je bez múky a tuku len s olivovým olejom tak jej hovoria tukožrútska /bez záruky/ , a ocot v malom množstve hlavne jablčný neškodí a je liečivý ... :))
tizian1cat
Mari, díky za nápad, moj muz sa tu vedla mna 4xzalizol, on je z Burgenlandu a tam je to skoro národné jedlo, takze ukladám do KK a veeeelmi skoro navarím, veselý Silvester a SNR!!!!
michsamant
Ahoj Marienka. Tento recept ma velmi milo prekvapil. Jedla som to prvykrat a trosku som sa bala ake to bude. Ale je to naozaj dobre, jednoduche jedlo, jedli sme to len tak s parenou knedlou. Ak by si chcela mam aj fotku, mozem poslat do redakcie, aby ti ju sem pridali. Len jednu zmenu som urobila, miesto bravcovej masti som pouzila prepustene maslo, lebo mast tu nezozeniem a pretlak som dala kupovany, domaci nemam. Dakujem za recept :)
viera1
@michsamant ,varí sa to aj s čerstvými paradajkami,ktoré olúpeš a nakrájaš na mesiačiky.Niekomu to chutí viac ako s pretlakom.Však skús.
marienka44
@Michsamant ,dakujem za ocenenie. Zaprazka sa moze robit trebars aj na oleji, ked sa nemoze pouzit mast. Mast bravcova uz bola rehabilitovana. :-). Poznam aj taku verziu so sviezimi paradajkami v sezóne. Asi som to varila v zime, ked som pouzila pretlak. Niekedy nakrajam do kapusty aj zelenu pariku, je bohata na C-vitamin. Stratí sa v tej kapuste, ale chut ostava.
jerica
@marienka44 robila som ako robievala moja mama , ja nedávam zápražku , keď bude viac času pridám :-) Polivku paradajková kapusta je u nás obľúbená.
vanilka111
milujem toto jedlo s hovädzím mäskom z polievky, ale okyslím si umeoctom,potom ale opatrne so soľou, lebo je veľmi slaný..:-)
vanilka111
a keď sa šetrí s vodou, alebo vývarom, netreba zahusťovať múkou.. ja nezahusťujem múkou už dávno..maximálne škrobom.. jedlá sú ľahšie, vyskúšajte :-)
bajoka
Recept sa mi páči je to jedlo môjho detstva