Punčový koláč fotorecept

diabambulka - fotkadiabambulka, 6. decembra 2011

Vôňa punču a punčových koláčikov neodmysliteľne v našej rodine patrí k rodinnej pohode a čaru Vianoc. Nesmú chýbať na vianočnom stole a navyše ich Zobraziť celý popisVôňa punču a punčových koláčikov neodmysliteľne v našej rodine patrí k rodinnej pohode a čaru Vianoc. Nesmú chýbať na vianočnom stole a navyše ich ja a môj synček zbožňujeme, jemu sa páči najmä aký je koláčik farebný:-)

Suroviny

4 ks
4 PL
4 PL
1/2 ks
6 ks
6 PL
6 PL
1 ks
Ďalšie suroviny na sirup :
500 ml
200 g
100 ml
1 ks
1 ks
1 PL
Ďalej potrebujeme :
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme pláty. Pripravíme si ich rovnakým spôsobom akurát ten zo šiestich vajíčok treba piecť v hlbšom plechu, aby bol hrubší. PIŠKÓTOVÝ PLÁT : Vyšľaháme si bielka, pridáme práškový cukor a opäť chvíľku šľaháme. Postupne pridávame žĺtky, múku a

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kypriaci prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame a pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pláty zo štyroch vajíčok pečieme na tenkých plechoch a plát zo šiestich vajíčok pečieme na hlbšom plechu, aby bol krásne vysoký.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po upečení necháme piškótové pláty vychladnúť na pracovnej doske a potom z vychladnutých plátov stiahneme papier na pečenie. Jeden tenký plát nahrubo natrieme ribezľovým džemom a priložíme ho hrubším plátom zo šiestich vajíčok.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si sirup, ktorým budeme stredový plát kropiť, aby bol šťavnatý. SIRUP : Vodu uvaríme s cukkrom a necháme vychladnúť. Pridáme 100 ml červeného sirupu, šťavu z pomaranča, šťavu z citrónu,

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    1 PL džemu, rumu podľa chuti, troška punčovej arómy a pretože som to mala málo červené, lebo som použila domáci červený sirup tak som pridala aj troška červeného farbiva, aby mal koláčik lepšiu farbu. Farbivo nemusíte pridať.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripraveným sirupom pomaly polievame stredový plát. Najlepšie polievkovou lyžicou. Pozor : Nepolievajte koláč, úplne od kraja po kraj, pretože v tom prípade sa Vám celý koláčik rozmočí, dôležité je nechať pri polievaví z každej strany 1cm nepoliaty kraj -skrajky sa neskôr zrežú a koláčik bude tip-top. Druhý tenký plát opäť natrieme nahrubo ribezľovým džemom a priložíme ho na stredový už namočený plát tak, že džem bude zospodu, pretože vrchnú časť koláčika polejeme punčovou polevou.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Punčovú polevu si pripravíme podľa návodu. Obsah sáčku zmiešame s vodou, natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Keď je poleva polotuhá, vtedy si môžeme naznačiť s ostrým nožíkom rezy ( ale len po poleve ) a necháme stuhnúť. To len preto, aby sa nám to dobre krájalo vo finále. Hotový koláčik môžeme ozdobiť ešte pásikami čokoládovej polevy.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť :-)))

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

vierik
Máš ich krásne,a ako voňajú až sem :-)Skoro som na ne zabudla,,,


mramar
stará dobrá klasika - môj syn ho miluje. Preto si ho ukladám, lebo sa vždy hrabem v svojich receptoch a nikdy ho neviem nájsť - presne takýto
akeber
perfektne nafotené , vyzerá mňamkovo :-))
kucharka100
Ukážkový punčový rez. Krása. Už aby som robila niečo také, pretože aj môj syn je na punčáku závislýýýý :)
3sandra3
zdieľam rovnaké názory ako kočky nado mnou a určite aj podo mnou :-)) a samozrejme , ukladám a pečieeem
ppokia
Hmmmm,dal by som si aj ten recept je pekný ako si robila toľko záberov naraz mne sa to nedarí?
ppokia
Prepáčte za tikanie až ked som klikla tak som zbadala že to nepíše Elištička.
cica2
aj tento zákusok úžasne vyzerá! :-))
tinca
ako z cukrárne, si odborníčka:)
sneica
krasny, nasiaknuty, stavnaty,a vyborny puncovy zakusok...:)
dada87
Ahojte, chcela by som sa po 1x pokusit o tento kolacik, ale neviem, co je "cerveny sirup". Mohol by mi niekto prosim povedat, co to je??:)))
dada87
a este:) kolko a na akej teplote sa pecu tie platy? cize budem tie tenke platy robit v 2 plechoch a kazdy zo 4 vajec..prepacte, ze sa tak pytam ako "blba" ale nie som este taka gazdinka:))
angiek
@dada87 cerveny sirup predpokladam hocijaky ovocny sirup, ktory ma cervenu farbu napr. jahodovy, malinovy, ja platy peciem tak na 180-190 stupnoch cca 20 minut, presne sa neda povedat, kazda truba je ina, a ano treba 2 platy, kazdy zo 4 vajec plus treti plat zo 6 vajec
3sandra3
@dada87 červený sirup je napr. sirup malinový, jahodový alebo lesná zmes. Máš pravdu, pečú sa 3 pláty, prvý zo 4 vajec, druhý tiež zo 4 vajec a tretí zo šiestich - tento budem potom v strede.
dada87
:D tak ja som sa sama nad sebou zasmiala :D myslela som si, ze je to nieco speci ten sirup:D:D noo a kolko sa pecu a na kolko stupnov?? Inak moc dakujem, pripadam si ako prvacka v skole, ale zasa kazdy sa dajako uci :) moc dakujem :)
dada87
aha vidim aj uz stupne :) dakujeeem angiek a 3sandra3, moc ste mi pomohli :)
3sandra3
@dada87 no ved od toho je Vareška, aby sme si navzájom pomáhali... tak nech sa ti podaria,,, robievam takéto punčové, sú fakt výborné a robievam ich dosť často, lebo naše deti ich majú veľmi rady. Uvidíš, budeš spokojná.
dada87
:) ja ho chcem spravit priatelovi k narodkam a ma ho najradsej, teda z cukrarne, tak dufam, ze sa podari aspon z polovice, lebo zatial som piekla klasicke jednoduche ako hrncekovy a pernikovy, ale hlavne, ze je z lasky:))) dakujem este raz moc za rady:)
diabambulka
Ahoj dada , dobre ti varechacky poradili so sirupom aj s pecenim, tento koláčik je jednoduchy a je ho strašne veľa, ale vydrzi;-)
Ešte jedna dôležita rada, keď budeš koláčik kropit zmesou červeneho sirupu,tak od okraja 1cm vynechaj, aby sa ti nepremocil aj spodny plat. Držím palce a napíš ako sa ti vydaril.pekný deň
dada87
Ahojte kočky:)) no, vcera som ho robila, bola do 12 hore a vobec, ale ze vooobec sa mi nepodaril:( platy som mala moc tenke (mozno moc plytke plechy) asi som to aj moc poliala sirupom, ktory ani nebol poriadne cerveny, hoci som sla podla receptu a farbivo som doma nemala a ani ta poleva (1balenie) mi nevystacilo na cely kolac, aby to bolo pekne..proste celeeeee zle:) Najdradsej by som to vyhodila a nie ze dat frajerovi :D Strasne ma to mrzi, ale tak co uz..toto je asi uz pre vacsie kukarky a nie pre mna, co som zatial robila len lahke kolaciky:))) Alebo som taka nemotorna..aj to je moznost :D:D:D Ale moc dakujem vsetkym:)
diabambulka
ahoj dada87, nevadí vieš koľko koláčikov sa mne nevydarilo :-(, nevadí dôležité je stále skúšať a verím, že aj keď sa ti nevydaril podľa tvojich predstáv, chuťovo je výborný veď bol pripravovaný s láskou a to je polovica úspechu :-))) na budúce možno na Vianoce sa podarí, do sirupu dáš niečo riadne červené-sirup z lesných plodov, alebo cvikľový sirup, jahododvý, či malinový, možno troška farbiva a pláty narastú neboj dáš menší plech a dve polevy :-))) vieš aký trapas sa stal nám s punčovým koláčikom ? raz na Vianoce sme ho mali modrý. A prečo? lebo chybička se vloudila a namiesto červeného farbiva tam moja maminka dala modré, mi sme zjedli, ale starká zásadne odmietala taký modrý koláč jesť, lebo si myslela že je pokazený:-)))tak držím palčeky...pa
dada87
jj. frajer tiez vravel, ze ked zatvori oci tak chuti ako puncak:D zlaty bol a mas pravdu, velmi ocenil, ze som sa do toho vobec pustila, ze sa mu to rata, cize to dopadlo i tak dobre:)). a veru chyba bola v plechoch, ale uz som o nieco mudrejsia aj vdaka vasim radam a este raz mooc dakujem:) Dufam, ze v obchode ani nebudu mat modre farbivo, lebo ja som aj toho schopna ako tvoja maminka:)))) Ps: aspon vam ostalo viac, ked starka nechcela:)) Dakujem este raz za podporu a rady:))) Ja ho raz spravim ako z najlepsej cukrarne:)))
aszabka
Robila som už 2x, prvý krát suchšie, druhý krát sa mi cesto trochu rozmočilo, na tretí krát sa isto podaria na jedničku..inak skvelé :)
emili70
Ja prostredný plát narežem na 6 dielov, postupne po jednom namáčam do sirupu a podobierkou poukladám na spodný plát. Rýchlo nasaje a mám istotu, že bude šťavnatý. Má to odskúšané.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia