Punčový koláč fotorecept

diabambulka - fotkadiabambulka, 6. decembra 2011

Vôňa punču a punčových koláčikov neodmysliteľne v našej rodine patrí k rodinnej pohode a čaru Vianoc. Nesmú chýbať na vianočnom stole a navyše ich ja a môj synček zbožňujeme, jemu sa páči najmä aký je koláčik farebný:-)

Suroviny

4 ks
4 PL
4 PL
1/2 ks
6 ks
6 PL
6 PL
1 ks
Ďalšie suroviny na sirup :
500 ml
200 g
100 ml
1 ks
1 ks
1 PL
Ďalej potrebujeme :
1 ks
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme pláty. Pripravíme si ich rovnakým spôsobom akurát ten zo šiestich vajíčok treba piecť v hlbšom plechu, aby bol hrubší. PIŠKÓTOVÝ PLÁT : Vyšľaháme si bielka, pridáme práškový cukor a opäť chvíľku šľaháme. Postupne pridávame žĺtky, múku a

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kypriaci prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame a pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pláty zo štyroch vajíčok pečieme na tenkých plechoch a plát zo šiestich vajíčok pečieme na hlbšom plechu, aby bol krásne vysoký.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po upečení necháme piškótové pláty vychladnúť na pracovnej doske a potom z vychladnutých plátov stiahneme papier na pečenie. Jeden tenký plát nahrubo natrieme ribezľovým džemom a priložíme ho hrubším plátom zo šiestich vajíčok.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si sirup, ktorým budeme stredový plát kropiť, aby bol šťavnatý. SIRUP : Vodu uvaríme s cukkrom a necháme vychladnúť. Pridáme 100 ml červeného sirupu, šťavu z pomaranča, šťavu z citrónu,

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    1 PL džemu, rumu podľa chuti, troška punčovej arómy a pretože som to mala málo červené, lebo som použila domáci červený sirup tak som pridala aj troška červeného farbiva, aby mal koláčik lepšiu farbu. Farbivo nemusíte pridať.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripraveným sirupom pomaly polievame stredový plát. Najlepšie polievkovou lyžicou. Pozor : Nepolievajte koláč, úplne od kraja po kraj, pretože v tom prípade sa Vám celý koláčik rozmočí, dôležité je nechať pri polievaví z každej strany 1cm nepoliaty kraj -skrajky sa neskôr zrežú a koláčik bude tip-top. Druhý tenký plát opäť natrieme nahrubo ribezľovým džemom a priložíme ho na stredový už namočený plát tak, že džem bude zospodu, pretože vrchnú časť koláčika polejeme punčovou polevou.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Punčovú polevu si pripravíme podľa návodu. Obsah sáčku zmiešame s vodou, natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Keď je poleva polotuhá, vtedy si môžeme naznačiť s ostrým nožíkom rezy ( ale len po poleve ) a necháme stuhnúť. To len preto, aby sa nám to dobre krájalo vo finále. Hotový koláčik môžeme ozdobiť ešte pásikami čokoládovej polevy.

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť :-)))

    Punčový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
stará dobrá klasika - môj syn ho miluje. Preto si ho ukladám, lebo sa vždy hrabem v svojich receptoch a nikdy ho neviem nájsť - presne takýto
Ahojte, chcela by som sa po 1x pokusit o tento kolacik, ale neviem, co je "cerveny sirup". Mohol by mi niekto prosim povedat, co to je??:)))
a este:) kolko a na akej teplote sa pecu tie platy? cize budem tie tenke platy robit v 2 plechoch a kazdy zo 4 vajec..prepacte, ze sa tak pytam ako "blba" ale nie som este taka gazdinka:))
@dada87 cerveny sirup predpokladam hocijaky ovocny sirup, ktory ma cervenu farbu napr. jahodovy, malinovy, ja platy peciem tak na 180-190 stupnoch cca 20 minut, presne sa neda povedat, kazda truba je ina, a ano treba 2 platy, kazdy zo 4 vajec plus treti plat zo 6 vajec
@dada87 červený sirup je napr. sirup malinový, jahodový alebo lesná zmes. Máš pravdu, pečú sa 3 pláty, prvý zo 4 vajec, druhý tiež zo 4 vajec a tretí zo šiestich - tento budem potom v strede.
:D tak ja som sa sama nad sebou zasmiala :D myslela som si, ze je to nieco speci ten sirup:D:D noo a kolko sa pecu a na kolko stupnov?? Inak moc dakujem, pripadam si ako prvacka v skole, ale zasa kazdy sa dajako uci :) moc dakujem :)
@dada87 no ved od toho je Vareška, aby sme si navzájom pomáhali... tak nech sa ti podaria,,, robievam takéto punčové, sú fakt výborné a robievam ich dosť často, lebo naše deti ich majú veľmi rady. Uvidíš, budeš spokojná.
:) ja ho chcem spravit priatelovi k narodkam a ma ho najradsej, teda z cukrarne, tak dufam, ze sa podari aspon z polovice, lebo zatial som piekla klasicke jednoduche ako hrncekovy a pernikovy, ale hlavne, ze je z lasky:))) dakujem este raz moc za rady:)
Ahoj dada , dobre ti varechacky poradili so sirupom aj s pecenim, tento koláčik je jednoduchy a je ho strašne veľa, ale vydrzi;-)
Ešte jedna dôležita rada, keď budeš koláčik kropit zmesou červeneho sirupu,tak od okraja 1cm vynechaj, aby sa ti nepremocil aj spodny plat. Držím palce a napíš ako sa ti vydaril.pekný deň
Ahojte kočky:)) no, vcera som ho robila, bola do 12 hore a vobec, ale ze vooobec sa mi nepodaril:( platy som mala moc tenke (mozno moc plytke plechy) asi som to aj moc poliala sirupom, ktory ani nebol poriadne cerveny, hoci som sla podla receptu a farbivo som doma nemala a ani ta poleva (1balenie) mi nevystacilo na cely kolac, aby to bolo pekne..proste celeeeee zle:) Najdradsej by som to vyhodila a nie ze dat frajerovi :D Strasne ma to mrzi, ale tak co uz..toto je asi uz pre vacsie kukarky a nie pre mna, co som zatial robila len lahke kolaciky:))) Alebo som taka nemotorna..aj to je moznost :D:D:D Ale moc dakujem vsetkym:)
ahoj dada87, nevadí vieš koľko koláčikov sa mne nevydarilo :-(, nevadí dôležité je stále skúšať a verím, že aj keď sa ti nevydaril podľa tvojich predstáv, chuťovo je výborný veď bol pripravovaný s láskou a to je polovica úspechu :-))) na budúce možno na Vianoce sa podarí, do sirupu dáš niečo riadne červené-sirup z lesných plodov, alebo cvikľový sirup, jahododvý, či malinový, možno troška farbiva a pláty narastú neboj dáš menší plech a dve polevy :-))) vieš aký trapas sa stal nám s punčovým koláčikom ? raz na Vianoce sme ho mali modrý. A prečo? lebo chybička se vloudila a namiesto červeného farbiva tam moja maminka dala modré, mi sme zjedli, ale starká zásadne odmietala taký modrý koláč jesť, lebo si myslela že je pokazený:-)))tak držím palčeky...pa
jj. frajer tiez vravel, ze ked zatvori oci tak chuti ako puncak:D zlaty bol a mas pravdu, velmi ocenil, ze som sa do toho vobec pustila, ze sa mu to rata, cize to dopadlo i tak dobre:)). a veru chyba bola v plechoch, ale uz som o nieco mudrejsia aj vdaka vasim radam a este raz mooc dakujem:) Dufam, ze v obchode ani nebudu mat modre farbivo, lebo ja som aj toho schopna ako tvoja maminka:)))) Ps: aspon vam ostalo viac, ked starka nechcela:)) Dakujem este raz za podporu a rady:))) Ja ho raz spravim ako z najlepsej cukrarne:)))
Robila som už 2x, prvý krát suchšie, druhý krát sa mi cesto trochu rozmočilo, na tretí krát sa isto podaria na jedničku..inak skvelé :)
Ja prostredný plát narežem na 6 dielov, postupne po jednom namáčam do sirupu a podobierkou poukladám na spodný plát. Rýchlo nasaje a mám istotu, že bude šťavnatý. Má to odskúšané.

Pridaj komentár k receptu: