Polievka Hladovica

sovka62 - fotkasovka62, 5. marca 2010

Vodu, v ktorej som varila údené mäso, som vždy vylievala. Raz ma prichytila suseda, pôvodom z Liptova, a uchytila hrniec i s vodou. Asi Zobraziť celý popisVodu, v ktorej som varila údené mäso, som vždy vylievala. Raz ma prichytila suseda, pôvodom z Liptova, a uchytila hrniec i s vodou. Asi o trištvrte hodiny ho priniesla späť, ale už v ňom bolo niečo iné, veľmi dobré. Ide Veľká noc, bude sa variť údené, tak skúste.

30 minút
príprava

Suroviny

1  l
1 l




Postup

  1. 1

    Do hrnca nalejte vodu, v ktorej ste varili údené mäso. Pridajte vodu z kyslej kapusty. Ochutnajte, ak je príliš slaná, zrieďte troškou čistej vody. Priveďte do varu a zavarte široké domáce rezance. A je to hotové.

Diskusia k receptu

larisamihalik
Glutaman sodný /E680/, ktorý obsahuje údené je životu nebezpečný, stačí jesť údené raz, či dvakrát do roka na sviatky, cez rok šunka, debrecínka, salámy, sáčkové polievky a už z toho máte v telíčku akurát dosť E68O a nie ešte uvariť polievku z jeho vývaru! Iné je vývar z údeného doma vyúdeného /no myslím tým z komína na dedine, alebo od súkromníka/, kde sa táto rýchlosoľ nepridáva. Pozri internet glutaman sodný, čo všetko môžeš dostať...
veronika353
Já vařím uzené maso se zeleninou. Potom maso vyberu,zeleninu pokrájím nadrobno,přidám uvařené kroupy,nejlépe č.10 a dochutím vegetou.Kdysi jsme měli domácí uzené,teď sem tam koupím, ale ne moc často. Sáčkové polévky vařím velmi málo a tak toho glutamanu nesníme až tak moc.Většinou všechno, co nám chutná, není moc zdravé.
haninka
Je to všetko pravda údené nie je zdravé. Ale polievka je skutočne dobrá.Ja radšej polievku ako údené.
benko
Ja si vždy z vody z údeného uvarím vynikajúcu fazuľovú polievku, ale ten glutaman sodný ma vystrašil. Ako to, že ešte žijem?
makovicka
žiješ, lebo si ešte z tej (ne)šťastnejšej generácie, ktorá 3/4 života nemala taký "blahobyt", čo sa týka jedla, kedysi nebývali také preplnené regále v obchodoch, a nikto netušil čo sú E-éčka, tiež sme upotrebili všetko, kedysi. Dnes v dobe umelín, začínam kalkulovať, a z údenín- nie často varených -vodu radšej vylievam.
sovka62
@larisamihalik : toto samozrejme viem, a viem i to, že ešte nebezpečnejšie sú nitrozamíny, ktoré sa v organizme vytvoria metabolizmom mäsa, ktoré bolo solené "rýchlosoľou". Túto mäsiari používajú, aby mäso získalo krásnu ružovú farbu. Veď preto som vodu z údeného vždy vylievala a to aj z toho, ktoré sme si údili sami. Ale Zdenka ma touto polievkou prekvapila, bola naozaj dobrá a viem, že veľa ľudí tento vývar konzumuje, tak som pridala recept. Je naozaj zaujímavý svojou jednoduchosťou a ukazuje, aké vynaliezavé boli gazdinky v čase, keď nebol taký dostatok ako dnes. Veď voda z údeného aj kapustová voda, sú vlastne vedľajšie produkty, ktoré vznikli pri spracovaní potravín. A oni vedeli využiť i to.
sovka62
A zabudla som napísať, že táto rýchlosoľ nie je glutaman sodný (ktorý je relatívne menej škodlivý), ale dusitan sodný a práve ten dusík je problémom, pretože v určitom stupni rozkladu v organizme je karcinogénny (ten spomínaný nitrozamín).
2010
To je debata do ktorej sa radsej nejdem pustat lebo nema zaciatku a ani konca v sucastnej dobe modernej chemie je ti ako jablka co vydrzia dva roky a su ako by boli vcera obrate na skladoch retazcov,.. zelenina na ktoru bolo nakydane tolko chemikalii aby co najrychlejsie vyrastla a bola najkatsia a sliepky co maju mesiac a su od "specialnej potravy" tak velke ze pomaly ani chodit nevedia.
PS:
Inac polievka je super a presne odzrkadluje staroslovensku kucharku kde sa aj z h.. sa dal upliect bic , pridam si ho dakujem
sovka62
Máš pravdu 2010, škodlivinách sa jednoducho nedá vyhnúť, ani len dôsledným konzumovaním bio-potravín, lebo veď vzduch je všade. Takže nám zostáva len staré dobré - všetko s mierou.
bozulka
Ja robievam polievku keď varím údené mäso a to je tak 2x do roka ,pred Silvestrom a na Veľkú noc .Robievam ju ako písala veronika353 ,údené varievam s cesnakom 2-3 strúčiky a s celou cibuľou s poslednou šupkou,mäso aj polievka má potom lepšiu chuť.
Čo sa týka E-čiek samozrejme nemá sa to preháňať ako hovorí Sovka-všetko s mierou,ale ani sa toho báť ako nás "strašia vedci.Vodu kážu a víno pijú".Moja maminka mala veľmi rada údené a posledných 5O rokov bolo dosť často nielen vlastné,ale neskôr aj kupované,milovala tučné mäsá,kačice ,bravčové a sliepky to bola jej strava,prílohy nemusela ani chlieb iba ak do bielej kávy "nadrobiť" zeleninu a ovocie tiež nemusela.Trvalo mi hodnú chvíľu než som pochopila prečo u mňa nechce byť dlhšie ako 2-3 týždne.Raz sa mi priznala,že síce varím veľmi dobre ale "moc dietno". Chválabohu dožila v plnom zdraví do 94 rokov.Asi mala dobrý metabolizmus čo u mňa nejako nefunguje.Bola presná polovica zo mňa.Pritom sa stravujem vpodstate veľmi zdravo na relatívne zdravých potravinách,málo tuku,chudé mäsá,veľa rýb,zeleniny a ovocia.....Tak vlastne ako to je ????
slnieckosom
Plne súhlasím so sovkou a bozulkou, že nechať sa strašiť všetkým ,čo by malo škodiť? Dnes škodí aj obyčajný ľudský nádych a ísť v každej veci či okamihu života do dôsledkov, tak vlastne nechcem žiť :-))) Nepodceňujem týmto rôzne fakty, štúdie a teórie o škodlivinách, ale dať si raz za čas jedlo, ktoré má v základe trebárs údené, oškvarky, masť, slaninku, vegetu! a etc, to mi nepríde až toľme životunebezpečné. Ide aj o samotnú prípravu jedál. Poznám túto polievku od tety z Liptovského Mikuláša, ale ona napr. "prvú vodu" z údeného zliala, nechala až "druhú vodu", teda dala na mäsko menej vody a po prvom ľahkom "obvare" zliala, vraj nebola polievka až taká slaná a vpohode ďalej varila z vývaru z údeného, ba aj hrachovicu, šošovicu a fazuľovku :-)
Myslím, že všetkého s mierou...teda aj toho, čo všetko môžem dostať napr. aj z glutamanu :-))
hannah22
bozuľka je to tak ako to má byť, netráp sa , sovka má pravdu všetko s mierou a to údené tiež len dvakrát do roka varím a vodičku používam na kapustnicu trochu podobnú vianočnej ale ten recept je o tom ako naši rodičia vedeli využiť všetky suroviny čo pole, záhrada a dom dal. Je dobré si to pripomenúť a občas aj použiť, šťavu z kapusty sa neodvážim vyliať tak ma to naučili doma ,je liečivá , aj vodu z umývania mäsa sme vylievali pod strom a podobne... :))
58vlasta
Cez vianočné sviatky som zistila, že mám na kúpené údeniny alergiu, tak ma začala svrbieť dlaň, že škrabaním sa mi vytvorili pľuzgiere. Aj pri šunke sa mi stáva to isté, tak tieto potraviny už vynechávam. Ináč, keď sme mali domáce údeniny, tak polievka bola všelijaká - hubová, šošovicová, z kyslej kapusty alebo aj hrachová, alebo len zemiaková. Voda z tohto sa nikdy nevylievala. A aj kúsok mäsa sa vždy nechal do polievky. Teraz aj keď to mäso vyzerá krásne, je opracované, ale už to nie je ono...
sovka62
Tak som správne súdila, že nie všetci sú takí vystrašení, aby vodu z údeného vylievali. Nakoniec, dnes sa vo väčšine domácností údené konzumuje tak dvakrát do roka, na Vianoce a Veľkú noc, nie ako kedysi, keď údenie bol jedným z hlavných spôsobov konzervovania. Takže nás tie škodliviny asi hneď tak nezabijú a nakoniec - nebola by to škoda, keby sme zomreli celkom zdraví!?
sjuz
Máte pravdu :), všetci - ak sa však človek riadi heslom - všetkého s mierou - nie je šanca, že by mal niečoho v tele prebytok:)
jozka2
tuto polievku varievala nasa mama samozrejme z domacej udeniny/ja ju varim z kupovanej ved nevieme od coho skor zomrieme,ci zo vzduch alebo jedla/ale davala tan na drobnejsie pokrajane vajicko a mimo postu kusky ud.masa a zahustila to trochou muky a stavy z kyslej kapusty a jedli sme to z domacim bilym kolacom mnam.
jozka2
no bozulka nasi rodicia mali tazky predvojnovy-povojnovy zivot nemali co do ust,ale nemali z toho taky stres,co sa navarilo sa zjedlo ,ostatok mamka vyhodila kurencom.Mnoho krat som rozmyslala preco tie pirohy neneca na veceru boli take dobre,ale moj otec by to 2 krat posebe nejedol a tuje pes zakopany stale svieze nie 2-3 oj dnove z chladnicky co robim aj a este aka so rada,ze mam left overs.
jozka2
ja som prisla na to co moj org.potrebuje nikdy sa neprejest,ked idem do restiky hned si necham doniest aj krabicku sa zbytok a tam prelozim HNED vacsiu cast porcie,inac by to skoncilo v mojom zaludku a nedojedene zapijem poharom vina a som plna.
sidlo
ja som niekde pocula, ze sa ma prva voda z udeneho vyliat, lebo tam sa vyvaria tie skodliviny. druha voda, je uz o cosi menej kontaminovana, ale chutovo stale dobra. ja to robim tak. ked zobrie, vodu vylejem, dam novu a v tom varim dalej udene. necham vychladnut vo vode a potom robim kapustnicu alebo fazulovicu.
sovka62
Určite dobrý spôsob. Ja už údené robievam len na pare, voda je v hrnci pod parákom a tú vylejem, už ju nepoužívam.
nutella
moja stará mama podobne využíva vodu, no nie z údeného mäsa.. keď varí klobásu, tak nechá vodu a do druhého dňa namočí fazuľu.. potom z toho spraví dokonalú fazuľovú polievku, ktorú od detstva milujeme :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia