Petržlen - na každý deň v roku fotorecept

garanco - fotkagaranco, 5. septembra 2011
Petržlen -  na každý deň v roku (fotorecept)
Foto: garanco

Keď si nemôžte pri varení odskočiť do záhradky a natrhať si bylinky, ktoré práve potrebujete, tak si ich pripravte pod ruku na každý deň Zobraziť celý popisKeď si nemôžte pri varení odskočiť do záhradky a natrhať si bylinky, ktoré práve potrebujete, tak si ich pripravte pod ruku na každý deň - do mrazničky. Recept je skôr vhodný pre začínajúce gazdinky ako inšpirácia...

10 minút
príprava

Suroviny

podľa uváženia zelená




Postup

  1. 1

    Stonky petržlenu dôkladne umyjeme a dáme na utierku,

    Petržlen -  na každý deň v roku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom rožky utierky spojíme a z utierky urobíme odstredivku - krútime ňou dôkladne, aby sa z byliniek odstredila voda.

    Petržlen -  na každý deň v roku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z osušených stoniek obtrháme zelené lupene

    Petržlen -  na každý deň v roku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a v mixéri posekáme.

    Petržlen -  na každý deň v roku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasekané bylinky preložíme - najlepšie do plastovej uzatvárateľnej nádobky, označíme a uložíme do chladničky

    Petržlen -  na každý deň v roku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď potrebujete pridať do jedla zelený petržlen, iba si z nádobky odoberiete potrebné množstvo a zvyšok šup naspäť do mrazničky. (Obrázky mi zatiaľ nejdú tak dobre, ako by som chcela, ale snažím sa ...)

Diskusia k receptu

evanaaa
Ja si dávam takúto vňaťku do mrazničky stále, mám sekáčik s dvojitou čepelou, skúšala som aj v takom mixériku ako máš aj ty. Niekedy si takto pripravím aj zelerovú vňať. Je to dobré, mať to takto poruke.
bozenam
aj ja to robím takto isto a ešte si robím aj vechtíky do polievky vnatku petržlén+zeler zviazať niťkou dám do sáčku a dám do mrazničky velmi dobré do môsovéj polievky

45678
Nie je tá vňatka príliš rozdrvená na mixéri? Podobne ako bozenam aj ja si robím vechtíky, alebo nadrobno posekám, nevysuším, ale natlačím do tvorítka na ľad a dám do mrazničky. Keď zamrzne, vytlačím, dám do sáčku, alebo krabičky a potom iba vyberám a vhodím do jedla.
Takto si odkladám aj kôpor a zelerovú vńatku.
sharona
A ja si nasekané bylinky zmrazujem v nádobke na ľadové kocky s trochou vody. Keď sú zmrazené vyklopím ich von a dám do sáčku. Dávkovanie je potom jednoduché.
kuchticka
Ja robim rovnako - marazim petrzlenove a ligurcekove listky spolu, ale pokrajam na drobno, lebo z mixera su nie tak kvalitne. Robim to uz dlhe roky a rovnako tak kopor, koriandr. tak isto si starsie vnate cele (petrzlen, ligurcek) sviazem nitou a mam pripravene v mraznicke do vyvaru. Je to v zime velmi vhodne.
akeber
aj ja mrazím nasekaný....je to vďačné hlavne keď už nie je v záhradke :)
sonulienka
ja tiež mrazím zviažem niťou a je to fakt dobré do polievok hlavne najviac chuti dajú stonky čo určite niektoré gazdinky ich nepoužívajú.
tinca
ja si tiež na zimu mrazím veľa vňatiek a byliniek, ale nikdy ich nemixujem, ja mám rada, väčšie, krajšie v jedle ukážu a využívam na to plasové nádobky napr. z chilli papričiek, pekne sa oddelia a dajú sa krájať aj zmrazené ako potrebujem.
rolfynka
je to dobra vec aj ja si mrazim takto na zimu aj kopor aj celerovu vnat
martamm
Ja mrazim aj nasekane stonky z ligurceka, dodaju vyvaru uzasnu chut...
zinnajdha
určite vyskúšam. Doposiaľ som uschovávala zelené vňate tak, že som vysušila petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať bez stoniek (v pomere podľa vlastného priania), vysušenú (voľne, alebo v sušičke) som rozmrvila na čo najjemnejšie, zmiešala a uskladnila v sklenenom pohári (fľaši) na zaváranie. Z toho pridávam aj do plnky do kurčaťa, či na Veľkú noc, do polievok a knedlíkov a všade inde.
dogagador
mrazim aj susim, davam skoro vsade, je to velmi ozivujuce v jedle. mrazim aj kopor, ten nie je chutny suseny, ale mrazeny nema chybu!
bozulka
Tiež mrazím,ale na zimu hlavne na Vianoce musí byť čerstvá vňaťka.Vyberiem asi desať menších koreňov petržlenu aj so srdiečkami,postrkám do truhlíku,zalejem,dám na parapet a čakám.Takto zasadím aj 2-3 malé zelery aj s vňaťou.Určite mám v zime lacnejšiu vňaťku než býva v marketoch.
kuchticka
@zinnhaida , ja tiez nejaku petrzlenkovu a ligurcekovu vnat (listocky) susim, lebo do karbonatiek, alebo sekanej sa mrazeny tak velmi nehodi, ale nikdu susenu hned nerozmrvim. Ked ju rozmrvis-rozotries hned, po niekolko mesiacich straca chut. Kym nam narastie nova trva i 6 mesiacov, tak si ju uchovajme co v najlepsej forme. Uskladnit v sklenenych nadobach v suchu a tme a rozdrvit-utriet az pred pouzitim. Takto ma stale dobru chut ako cerstva. Takto to tobim zo vsetkymi bylinkami a korenim a susim VELA, VELA.: Majoranku, oregano, bazalku, taragon, tymian, saturejku, matu, medovku, hermancek, rebricek atd, atd.....
garanco
Žienky, ďakujem za komentáre, ja tiež mrazím aj kôpor a zmes stoniek do vývaru, ligurček, majorán, mätu, medovku...suším a podobne ako @kuchticka mrvím až pred pridaním do jedla.
smartuska
ak v záhrade pooberám poslednú papriku, vyberiem menšie-červené,zelené,žlté, odkrojím vrch, vyberiem semená a naplním očisteným lístím zo zeleru a petržlenu-dám do mikroténového sáčka a šup do mrazničky. Do polievky dám jednu papriku, ak potrebujem petržlenovú vňať zvlášť, tak jednoducho vyberiem z papriky.
sonulienka
tak tento posledný nápad sa mi páči určite to spravím tiež dávom do polievky aj papriku
marika9
Ja mixér nešpiním. Dávam vlhkú vňať alebo aj kôpor do väčšieho mikroténového sáčku do mrazničky v celku a na druhý deň sáčok poriadne postláčam, čím sa lístočky ale aj stonky rozmrvia. Sú také akurát.
garanco
@Marika9 (16.1.2017 11:04)

Hovorí sa, že dobrá rada stojí groš, ja groše nemám, ale ďakujem za radu :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia