Pesto z medvedieho cesnaku fotorecept

figovnik - bez fotkyfigovnik, 18. marca 2014
Pesto z medvedieho cesnaku (fotorecept)
Foto: figovnik

www.figovnik.cm

10 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Pesto z medvedieho cesnaku. Potrebujeme: medvedí cesnak (hocikoľko), vlašské orechy (alebo lieskové, alebo aj iné, hociaké kombinácie sú možné), olej z lieskových orieškov ( ale môže byť aj olivový)…kombináciu oriškov a olejov môžeme striedať podľa chuti…

    Pesto z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme do mixéru najprv rastlinky mixujeme pár minút, potom pridávame orechy a olej. Vždy ochutnávame a podľa chuti pridávame aj oriešky aj olej. Je to absolútne osobitý recept, každý si ho môže urobiť ako mu zachutí, preto tu nepíšem ani približné váhy ingrediencií..

    Pesto z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    napríklad je veľmi dobré zapečené na losose.. :)

    Pesto z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

mijaita
Já ho delam bez orechu, mely by byt pistaciove a tolik jich nemam, tak spis jidlo serviruju a oriskama posypu.
eviana
@figovnik , skvelé pesto... už len nájsť voľne rastúci medvedí cesnak a idem do toho :)
@mijaita , nepochopila som Tvoje že orechy by mali byť pistáciové
luss44
super, toto vyskúšam. Už je uložené v kolónke Zdravé veci.
janikbj
super. tiež som robila, so slnečnicovými semienkami, citrónovou šťavou a syrom Džugas.
@safran , keď môžem poradiť, hotové pesto si rozdelím na jednotlivé porcie do nádobky na ľad alebo plastového obalu od vajíčok a mrazím. keď potrebujem, hodím potrebnú dávku mrazeného pesta do horúcich cestovín. je to praktické a naisto sa nepokazí :-)
frezia68
Pesto síce neurobím,lebo chýba základná surovina.Ale ukladám,lebo jeden nikdy nevie.... :-)
oma444
Do praveho pesta patria pistacie a parmezan ale nakolko su to drahe suroviny,nahradzam ich tiez slnecnicovymi jadierkami a pridavam este sol.Mam namrazene take mnozstvo ktore mi vystaci az do novej urody .
Pouzivam ho na cestoviny ale tiiez do natierky.Mlade listy tiez macam vo vodke s cibulkami cesnaku.
eviana
@oma444 , pokiaľ viem, do originálneho receptu na pesto by mali ísť píniové oriešky, nie pistácie. Alebo sa mýlim?
1x cajca
figovnik
Ahojte prepáčte za neskoré odpisovanie :)
@eviana Ďakujem :)
@alena45 vôbec neviem, možno je niekde zaručený lesík alebo neviem kde môže voľne rásť, mne ho kupuje moja mama na trhu väčšinou od jednej tetušky.. takže buď to tá tetka niekde zbierá alebo to má v záhrade..neviem, skús sa popýtať .. :)
@safran neviem, ale myslím si (možno sa mýlim), že olej do istej úrovne konzervuje..ale tiež radšej odporúčam zmraziť v menších porciách :)
@mijaita , @oma444 presne ako hovorí @eviana do pravého pesta idú píniové oriešky...takže som nepochopila tie pistáciové...  en.wikipedia.org/wiki/Pesto...
majo51
v lesiku za slovnaftom a spalovňou pri hradzi tam su toho kvantá no pokial si z Ba.Ja som si už raz nazberal pred dvomi týždňami a idem tak ešte asi zajtra pokial bude pekne.
jujoska
fuha, to neznie velmi dobre ze "za Slovnaftom a spalovnou" ... asi by som hladala ine miesto na zber cohokolvek, teda myslim na jedenie :D
hanis
Safran, toto pesto jsem dělala vloni, s vlašskými ořechy a ve skleničkách od přesnídávky vydrželo ve spodní části ledničky celý rok. A kdyby se nesnědlo, vydrží určitě i déle.
deria
díki za recept a VŠETKÝM za dobré rady. Vyskúšam, musí to byť neskutočne dobré a zdravé :)
lilimi
Presne tak pesto sa robi s piniovimi orieskami,olivovym olejom,a parmezan-ale ten niekedy ani nedam,potom to mozem pouzit aj na polievku. Hladat ho treba na kraji lesa a zaroven tam musi byt potok
lilimi
A staci ho mat v chladnicke,vydrzi mi vzdy do dalsej sezony,len ked odoberiem z poharika vzdy zalejem troskou olivoveho oleja.
tiginko
medvedie pesto poznám a robievam ho už pravidelne, aj pred chvíľou som ho napohárikovala....je vynikajúce, ale nikdy ho neurobím toľko, aby som zistila, za akú dobu sa pokazí. U nás sa dosť rýchlo míňa, lebo chutí aj na chlieb s domácou jogurtovou pomazánkou, alebo so syrom na všeličo, nielen na cestoviny. Super je v toustoch, alebo v tzv. enchiladas. Zatiaľ som robila s píniovými a pistáciovými orechmi, chystám sa na ďalšiu várku s pekne slovenskými vlašskými. "Exotické" oriešky kupujem v Metre
svedka
Toto sa mi paci.Aj som sa pobavila s tymi pistaciami trosku :)) Tato pasta mi bude chutit viac ako pesto :)))
safran
Áno, vždy sa skôr minie ako pokazí :-) len tohto roku by som chcela urobiť viac a v rôznych variantach od slnečnicovej až po originál s píniovými orieškami a domácim olivovým olejom
2010
Pridaj este avokado, citronovu stavu trosku stiplavej papriky a uvidis co sa stane :-)
safran
Ja si viem živo predstaviť, pri poslednom avokáde mi napadlo presne, že namiesto klasického cesnaku na budúce spravím s medvedím aj som už rozmýšľala, že to bude medvedie quacamole :-) tak skúsim aj trochu čersvého chilli alebo práškové kajenské korenie, potom zapojím všetky zmysly - aj zrak ;-D
deniska765
Pri Klaku v lese 10 minutiek cesty peši za salasom si ho môžte ísť doslova nakosit ;)
ketrin012
super vyskusam,za domom v parku je ho neurekom,tak zajtra idem na zber
cajca
Samozrejme,že píniové oriešky, neviem, kde ste vzali tie pistácie. Ale, ak nemáte píniové(dostať ich vážené) ,dajú sa použiť ako náhrada olúpané mandle.
luss44
mám hotové 2 varianty, jednu s vlašskými orechami a oliv.olejom, druhú so slnečnicovými semienkami a slneč.olejom, pridala som aj soľ. Včera sme už použili na pizzu, výborné. Vdaka za rcp.


danka61
Vďaka za recept,urobené už aj rozdané a pochválené.
jastrabrv
Orechy sa dajú perfektne nahradiť sezamom,či zmesou sezamu a akýchkoľvek orechov...v chladničke vydrží rok určite...ALE P O Z O R !!! po odobratí z uskladnenej nádobky je potrebné dávať pozor aby okraje ostali bez vrstvy pesta a zvyšok,aby ostal pod vrstvičkou oleja...a to platí pre všetky pestá,či v oleji "konzervované"zmesi !!!stačí zvyšok utľapkať lyžičkou a vytlačí to na povrch olej z pesta,či pridať ČL oleja...výborné je bazalkové pesto s pridaním primeraného-podľa chuti- množstva medvedieho cesnaku...všetko mám z vlastnej skúsenosti a osvedčené...nemajte strach v chladničke vydrží,len dodržať-povrch pesta pod vrstvičkou oleja...prajem Dobrú chuť
pettom
@Mijaita (18.3.2014 16:26)

pistacie idu do klasickeho bazalkoveho pesta a verte alebo nie ale k medvediemu cesnaku sa ovela viac hodia vlasske orechy..ja tiez zvyknem robit pesto z medvedieho cesnaku takto
vieraa
Ahoj, potešila som sa tomuto Pestu z medvediho cesnaku.Ešte som to nerobila.Pridala som vlašske orechy a olej.Mám ho v chladničke, dúfam,že vydrží a sa nepokazí.
vieraa
Ahoj, potešila som sa tomuto Pestu z medvediho cesnaku.Ešte som to nerobila.Pridala som vlašske orechy a olej.Mám ho v chladničke, dúfam,že vydrží a sa nepokazí.
barta611
robim ho bez orechov a chuti vyborne. unas pri Piestanoch rastie skoro vsade kde je nejaky hajik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia