Foto: ywett
zbožňujem karamelové veterníky alebo karamelovú roládu, ale kedže na veterníky si zatiaľ netrúfam, tak k mojím blížiacim sa narodeninám, som upiekla túto roládu ;-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najskôr vyšľaháme sneh.
-
2
Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a pridáme preosiatu múku.
-
3
Vlejeme horúcu vodu a pridáme pomleté lieskovce.
-
4
Opatrne vmiešame tuhý sneh.
-
5
Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme 10-12 minút na 180 °C.
-
6
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády a po vychladnutí opatrne stiahneme papier
-
7
Do hotového karamelu vmiešame maslo.
-
8
A vyšľaháme. Dostať už hotový karamel, alebo sa dá uvariť a to tak, že konzervu kondezovaného sladeného mlieka vložíme do hrnca s vodou a 2-2,5 hod. varíme aby skaramelizovala. Potom konzervu necháme vychladnúť a po otvorení dobre vychladnutý karamel vymiešame s maslom.
-
9
Roládu rozvinieme a natrieme plnkou (trochu plnky si necháme, na potretie vrchu rolády)
-
10
A zvinieme.
-
11
Potrieme vrch zvyšnou plnkou a posypeme mletými orechmi. A dáme stuhnúť do chladničky (ja som nedala, tak sa zle krájalo, tak mi treba :-P )
-
12
Prajem dobrú chuť!
-
13
:-)
-
14
...
fajnotka!
Ivuška, k narodeninkám Ti prajem veľa zdravia, šťastia, lásky, novú kuchyňu a nový parný hrniec :)
už som tu viackrát čítala-ked sa nevydaril zákusok-že letel do koša..sa pýtam:ozaj išla tá roláda do koša..alebo je to len také slovné vyjadrenie-akože...
ved je možné urobiť guľky-tak sa to robí pri veľkom pečení napr. na svadby-zo zbytkov-okrajkov-krémov=výborné guľky vzniknú...
pretože ja do koša-z úcty k jedlu-by som nehodila...
teraz sa to v mieri pýtam..nekritizujem...
...fakt ma to mrzí