Orechovo-karamelová roláda (fotorecept)
Autor receptu: ywett
zbožňujem karamelové veterníky alebo karamelovú roládu, ale kedže na veterníky si zatiaľ netrúfam, tak k mojím blížiacim sa narodeninám, som upiekla túto roládu ;-)
20 minút príprava |
10-12 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr vyšľaháme sneh.
- Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a pridáme preosiatu múku.
- Vlejeme horúcu vodu a pridáme pomleté lieskovce.
- Opatrne vmiešame tuhý sneh.
- Cesto vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme 10-12 minút na 180 °C.
- Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku a po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády a po vychladnutí opatrne stiahneme papier
- Do hotového karamelu vmiešame maslo.
- A vyšľaháme. Dostať už hotový karamel, alebo sa dá uvariť a to tak, že konzervu kondezovaného sladeného mlieka vložíme do hrnca s vodou a 2-2,5 hod. varíme aby skaramelizovala. Potom konzervu necháme vychladnúť a po otvorení dobre vychladnutý karamel vymiešame s maslom.
- Roládu rozvinieme a natrieme plnkou (trochu plnky si necháme, na potretie vrchu rolády)
- A zvinieme.
- Potrieme vrch zvyšnou plnkou a posypeme mletými orechmi. A dáme stuhnúť do chladničky (ja som nedala, tak sa zle krájalo, tak mi treba :-P )
- Prajem dobrú chuť!
- :-)
- ...