Moje Spätzle - špécle

sjuz - fotkasjuz, 4. februára 2010

Vynikajúca príloha, či samostatné jedlo.

10 minút
príprava

Suroviny

400 g
4
12 PL
50 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy, vajíčka si rozmiešame v inej miske, vlejeme do múky, pridáme soľ. Vodu pridávame po častiach a vypracujeme cesto do hladka - miesime tak dlho, až sa robia bubliny.

  2. 2

    Potom do vriacej a osolenej vody "hádžeme" nožíkom z dosky malé halušky - alebo kto je zvyknutý - cez cedník na halušky. Až vyplávu na povrch, necháme ešte raz vzkypieť, scedíme, prepláchneme studenou vodou,a necháme odkvapkať.

  3. 3

    Maslo rozpustíme na miernom ohni, necháme veľmi mierne zhnednúť a špecle premastíme. My ich máme radi len tak premiešané so strúhaným syrom - ementálom a posypané do zlata upraženou cibuľou. Ako príloha - miešaný alebo pórkový šalát... :) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

zunastruna
ja specle varievam casto a rada, je to jedlo nenarocne na pripravu a velmi chutne. mam z nemecka speclovac, vyzera to ako lis na cesnak, ale vo velkom. je to perfektna vec. moja dcerka tiez specle zboznuje. vrele odporucam vsetkym. dobru chut.
visnovka
spätzle su po nemecky, tak je to narodne jedlo a podavaju sa ako priloha skoro ku kazdemu jedlu
aj male deti su odchovane na spätzloch so stavou
u nas su to mrvance
bozulka
Špecle nie sú až s tak tuhého cesta ako mrvance. V lete máme radi špecle s kyslou hustou smotankou a posypané kôprom.Tiež je to dobré.
visnovka
mozno bozulka ale moja stara mama ich robila velmi podobne spätzliam
a volala to mrvance
moja stara mat uz 30 rokov nezije a zomrela ked mala 90
takze si myslim ze to sa uz davno na SK jedlo pod nazvom mrvance
velmi, velmi boli podobne a jedli sa s mliekom
sovka62
Tak toto nepoznám. Mám rada všetko, v čom nie je mäso (prípadne len trošku mäsa) a nad týmto receptom sa mi zbehli slinky. Určite vyskúšam, aj keď z lopárika ich asi nenahádžem. Mama sa ma to snažila naučiť s haluškami, ale nikdy s mojim výkonom nebola spokojná. Vždy som sa dočkala komentára "jeden ako vlas, druhý ako klas". Pritom ona i starká hádzali halušky, ako keby mali v zápästí motor a jedna bola ako druhá. Mne sa to zdalo také náročné, že som z vreckového starkej kúpila haluškár. Ale nezavďačila som sa. So slovami "to jen pre lenivie gazdinie" mi starká haluškár zabalila, keď som odchádzala domov. Ten pôvodný už síce nemám, ale skúsim špécle na tom, čo mi leží v zásuvke.
starka
Aj mňa učila hádzať halušky stará mama a kritický komentár znel " hop ten veľký za tým malým!" Ona vraj musela - keď slúžila u židov hádzať také drobné ako ryža.....
Ale teraz veru používam haluškár - len niekedy ( pre menej osôb, v kempe alebo pred zahraničnou návštevou) lopárik.
sjuz
Sovka - ja tak isto väčšinou používam "špeclovač" - kúpila som si v rakúskom metre - a také krásne špecle z neho lezú.....:)
Aj moja babička bola majster v hádzaní z lopárika - ja chytám kŕč pri takom množstve, aké musím vždy urobiť...
Teším sa, že taká majsterka kuchárka ako ste Vy, si vyskúša môj recept:), ďakujem!
jaroslava31
Nie sú to nokerle, ktoré sa podávajú s perkeltom z mäsa s veľkou dávkou šťavy? Ja ich niekedy, keď som lenivá robím ako halušky s bryndzou, smotanou a škvarkami. Môj muž ich má radšej ako klasické halušky.
mamenka
Ja som si kúpila "špeclovač" z Tupperware a tie špecle sú jeden ako druhý a veľmi chutné. Ja mám tento recept tiež od mojej zlatej mamy a moja rodina si ich obľúbila tiež.
sjuz
výborná značka, mamenka - máme aj my pekáč - je bohovský :)
garanco
Aj keď sa hodne zaujímam o varenie a poznám mnoho rôznych názvov jedál, až tu a dnes som sa dozvedela, čo sú špecle. Mne to pripadá tiež ako noky, ktoré robievam k mäsu a môj recept je rovnaký, ako Tvoj (počet vajec v nich udáva chladnička). Ďakujem, že som vďaka Tvojmu receptu zas o kus múdrejšia:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia