Mirabelkovo bazový džem s orechami (fotorecept)

Autor receptu: alena45

U nás je roky tento džem veľmi obľúbený a nikdy nevydrží ani jeden pohár do druhého roka. Jednu várku robievam so slivkami a jednu s mirabelkami. Je kyselkavejší ako so slivkami, tak si vyberte. Hoci je s ním piplačka, najmä kvôli odkôstkovaniu mirabeliek aj bazy a navyše kvôli tomu, že nepoužívam žiadne želírovacie pomôcky, naozaj stojí za to.

4 hod minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté mirabelky dáme variť asi na 5-10 minút. Keď sú mäkké prelejeme cez sito (použila som plastové na cedenie cestovín) a vareškou alebo naberačkou prepasírujeme do hrnca, v ktorom budeme variť džem. Znovu postavíme na sporák a pomaly varíme.
  2. Medzitým si umyjeme odstopkované bazové bobuľky a tiež ich dáme variť do menšieho hrnca. Asi po desiatich minútach bobuľky roztlačíme tlačítkom na zemiaky, aby sa z nich uvoľnili jadierka. Prelejeme cez plátno a jeho stláčaním vytláčame šťavu do ďalšieho hrnca. Ak niekomu jadierka nevadia, tento krok vynechá a umytú bazu prisype k mirabelkám.
  3. Mirabelky obsahujú veľa vody, tak ich necháme pomaly variť najmenej hodinu a potom prilejeme bazovú šťavu. Varíme spolu ďalšiu hodinu, kým sa nevyparí dosť vody.
  4. Medzitým si pripravíme vlašské orechy (ja som použila orechy z mrazničky) tak, že ich buď nasekáme nahrubo, alebo nalámeme v ruke. Po dvoch hodinách varenia prisypeme kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor neroztopí. Džem začne hustnúť a tak prisypeme nasekané orechy. Varíme ešte 15-20 minút, miešame, aby džem nezačal prihárať, potom horúce plníme do pohárov a dáme do deky vychladnúť. Kto chce, môže variť džem s tyčinkou škorice, ale nie je to potrebné. Na obrázku sú už nalámané orechy.