Sliviek máme plnú chladničku a už neviem, čo s nimi robiť. Gule sa mi prejedli, kysnuté koláče už tiež, zavárať sa mi nechce, aj Zobraziť celý popisSliviek máme plnú chladničku a už neviem, čo s nimi robiť. Gule sa mi prejedli, kysnuté koláče už tiež, zavárať sa mi nechce, aj tak máme plnú špajzu. Mala som chuť na koláč bublaninoidný, no a orechy alebo mak v kombinácií so slivkami sa mi ku sklonku leta presne hodia. Recept na bublaninu je z Varechy (od užívateľa, ktorý tuším len skopíroval cudzí recept, no už ani neviem, ako sa volal), ja som len ubrala múku a pridala orechy. Hneď sa zjedol, tak som dnes piekla s makom.
Suroviny
na stredne veľký plech: | |
2 ks |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček alebo mak |
|
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Vajká dáme šlahať s cukrom, do orechovej verzie som pridala aj jeden vanilkový a zatiaľ si načistíme slivky. Podotýkam, že kryštálový, krupicový aj práškový bude fungovať, no ja najradšj používam krupicový, pokiaľ nie je vyslovene potrebný práškový. Nechávam už zo zvyku šľahať vajcia s cukrom aj 15 minút +, aj keď osobne si myslím, že koláč by bol dobrý aj bez toho. Pomaličky za stáleho šľahania prilievame olej, potom mlieko. Následne pridáme múku, zomleté orechy a PDP. S postupom sa veľmi netrápte, raz pridám skôr suché suroviny a potom do toho vlievam olej s mliekom, inokedy naopak a zatiaľ som nepostrehla veľké zmeny.
- 2
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, hore dnom poukladáme polovice sliviek a pichneme do rúry predhriatej na cca 160 °C. Bežne pekávam na 175 stupňoch, ale toto je dosť riedke cesto a potrebuje sa piecť pomalšie. Pečieme asi 35 minút, koláč sledujeme a skúšame špajdľou. Pri vyšších teplotách sa mi stalo, že koláč bol krásne nafúknutý, vyfarbený, už som ho šla brať a keď som chytila plech, koláč sa hojdal ako vodná posteľ :) Vtedy len znížiť teplotu a nechať ho tam pichnutý.
- 3
Nechať trochu ochladnúť a dobrú chuť. Ten kúsok, čo sa zachoval do ďalšieho dňa bol najlepší. :)
- 4
Tak pridávam ešte drobnú úpravu - múky sa nebojte pridat o kúsok viac, pokiaľ sa cesto príliš leje (ale ono má mať dost riedku konzistenciu) No hlavne typ na výbornú variáciu makového. Jednu šálku mletého maku nahradíme šálkou maku nemletého, z kt. pomelieme len polovicu. Pridáme aj vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôrou. Ešte viac mi chutil takto, ako len s čisto mletým makom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu