Maková / orechová bublanina so slivkami

iwuska - fotkaiwuska, 31. augusta 2013

Sliviek máme plnú chladničku a už neviem, čo s nimi robiť. Gule sa mi prejedli, kysnuté koláče už tiež, zavárať sa mi nechce, aj Zobraziť celý popisSliviek máme plnú chladničku a už neviem, čo s nimi robiť. Gule sa mi prejedli, kysnuté koláče už tiež, zavárať sa mi nechce, aj tak máme plnú špajzu. Mala som chuť na koláč bublaninoidný, no a orechy alebo mak v kombinácií so slivkami sa mi ku sklonku leta presne hodia. Recept na bublaninu je z Varechy (od užívateľa, ktorý tuším len skopíroval cudzí recept, no už ani neviem, ako sa volal), ja som len ubrala múku a pridala orechy. Hneď sa zjedol, tak som dnes piekla s makom.

Suroviny

na stredne veľký plech:
2 ks
1 hrnček
1/2 hrnčeka
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček alebo mak
1 ks




Postup

  1. 1

    Vajká dáme šlahať s cukrom, do orechovej verzie som pridala aj jeden vanilkový a zatiaľ si načistíme slivky. Podotýkam, že kryštálový, krupicový aj práškový bude fungovať, no ja najradšj používam krupicový, pokiaľ nie je vyslovene potrebný práškový. Nechávam už zo zvyku šľahať vajcia s cukrom aj 15 minút +, aj keď osobne si myslím, že koláč by bol dobrý aj bez toho. Pomaličky za stáleho šľahania prilievame olej, potom mlieko. Následne pridáme múku, zomleté orechy a PDP. S postupom sa veľmi netrápte, raz pridám skôr suché suroviny a potom do toho vlievam olej s mliekom, inokedy naopak a zatiaľ som nepostrehla veľké zmeny.

  2. 2

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, hore dnom poukladáme polovice sliviek a pichneme do rúry predhriatej na cca 160 °C. Bežne pekávam na 175 stupňoch, ale toto je dosť riedke cesto a potrebuje sa piecť pomalšie. Pečieme asi 35 minút, koláč sledujeme a skúšame špajdľou. Pri vyšších teplotách sa mi stalo, že koláč bol krásne nafúknutý, vyfarbený, už som ho šla brať a keď som chytila plech, koláč sa hojdal ako vodná posteľ :) Vtedy len znížiť teplotu a nechať ho tam pichnutý.

  3. 3

    Nechať trochu ochladnúť a dobrú chuť. Ten kúsok, čo sa zachoval do ďalšieho dňa bol najlepší. :)

  4. 4

    Tak pridávam ešte drobnú úpravu - múky sa nebojte pridat o kúsok viac, pokiaľ sa cesto príliš leje (ale ono má mať dost riedku konzistenciu) No hlavne typ na výbornú variáciu makového. Jednu šálku mletého maku nahradíme šálkou maku nemletého, z kt. pomelieme len polovicu. Pridáme aj vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôrou. Ešte viac mi chutil takto, ako len s čisto mletým makom.

Diskusia k receptu

marta5
Rýchly a iste veľmi dobrý,rada pečiem bublaninu,no so slivkami som ešte nerobila,vyzerá lákavo-vyskúšam.
sinay
velmi chutny, dakujem za recept, akurat tie slivky mi pristali dole - je to normalne?
iwuska
damy,dakujem za komentare. @sinay ,ja som mala slivky navrchu,no priznam,ze som asi pridala o kusocek viac muky,mozno preto drzali.ale vseobecne mam s bublaninami tu skusenost,ze raz vsetko drzi a inokedy padne na dno.
babidka
Odkedy si ho @iwuska dala na varechu , tak som ho uz piekla niekolkokrat :-) Je vyborny ! Ja davam do cesta este 1 kavovu lyz. vanilkoveho extraktu , zda sa mi ze takto je to este lepsie . Pravdupovediac , velmi sa s nim nebabrem - dam vsetko naraz do slahaca a slaham cesto iba asi 10 sekund aby sa vsetko zmiesalo , dam na pekac a pokladiem slivky . Rychlo urobene - rychlo zjedene :-))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia