Foto: babidka
Trošku čudný názov...ale čo? Naša milá @janger uverejnila pred Vianocami recept na mandľovú plnku a venček z lístkového cesta plnený touto Zobraziť celý popisTrošku čudný názov...ale čo? Naša milá @janger uverejnila pred Vianocami recept na mandľovú plnku a venček z lístkového cesta plnený touto plnkou . Mňa prepadla taká chuť naňho , že som už neobsedela a ...o hodinu som už jedla "moje" guľky ktoré som vymyslela :-) Sú síce iba z polotovarov a doma robenému marcipánu sa nevyrovnajú - ale napočudovanie sú veľmi chutné, rýchlo urobené a chutné sú aj na tretí deň:-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Používam marcipánový kmeň s polevou z horkej čokolády zo supermarketu so žlto-modrým logom:-) Ten rozrežem najprv po dĺžke a potom pokrájam na kúsky veľkosti čerešne.
-
2
Lístkové cesto pokrájam na štvorce veľkosti asi 6 x6 cm. Marcipán trošku postláčame prstami aby nemal ostré hrany a položíme na štvorčeky z cesta .
-
3
Rohy cesta spojíme do batôžteka , dobre stlačíme .
-
4
Batôžtek v ruke "zagúľame" aby vznikla guľka.Potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo žĺtkom .
-
5
Pečieme asi 25 minút na 180°C - alebo pokiaľ nemajú peknú zlatistú farbu :-)
-
6
Po upečení poprášime práškovým cukrom - najlepšie , ak ho máme ochutený pravou vanilkou .... Naložíme si na tanierik a ...snažíme sa , aby ostalo aj ostatným členom domácnosti :-) Na moje prekvapenie boli guľky výborné aj na druhý a tretí deň. Možno by boli dobré aj na piaty - ale to sa mi nepodarilo zistiť:-)
vtipné :-)