Lipový sirup

sev111 - fotkasev111, 9. februára 2014
Lipový sirup
Foto: sev111

Liečivé účinky lipového kvetu sa využívajú pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, horúčke a lámke. Tíši kŕče, rozpúšťa hlieny, odporúča sa aj pri chorobách Zobraziť celý popisLiečivé účinky lipového kvetu sa využívajú pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, horúčke a lámke. Tíši kŕče, rozpúšťa hlieny, odporúča sa aj pri chorobách žlčníka a tráviaceho traktu. Hlavný účinok je však potopudný. Čaj z lipového kvetu znižuje teplotu, pôsobí diureticky pri chrípke, bronchitickom katare a pneumónii. Priaznivo účinkuje pri zápaloch obličiek, močového mechúra a pri uretritíde. Zrieďuje krv, a tak pôsobí preventívne proti možnému infarktu.

Suroviny

3x7 dl
1,5 kg
1,5 L
1 čl




Postup

  1. 1

    2až 3 7dcl poháre nazbieranej lipi, zasypať cukrom 1,5kg, zaliať 1,5l vody varenej 1čl kyseliny citrónovej poprípade šťavu z citróna a konzervačný prípravok nehať lúhovať 24h potom scediť zahriať a naliať do sterilizovaných fliaš kto nechce konzervačný môže na vrch dať po naplnení 1čl rumu ( ja robím konzervačným)úžasne krásne vonia

    Lipový sirup - obrázok 1
  2. 2

    tu je z cedené a zahriate pripravené na naliatie do fliaš

    Lipový sirup - obrázok 2
  3. 3

    no a naliate horúce v fľašiach,.Lipový čaj a sirup zaťažuje srdce ! Takže kardiaci :pozor - nebrať dlhodobo a ak pijete bylinkové čaje,striedať! tak isto ako sirup, striedame dom lipový, žihľavový, ríbezľový, bazoví......

    Lipový sirup - obrázok 3

Diskusia k receptu

eviana
Krása... robievame bazový aj mätový a môj chlap v lete, keď kvitla lipa, že z lipy sa nedá? A ja na to, asi nie... a ľaľa, dá sa. Si ma veľmi potešila týmto receptom... už len vydržať do leta a kvitnutia líp a idem do toho, ďakujem :) 5*
elysa
toto sa mi páči, recept už mám uložený, posielam 5*****
an3da
Recept uložený - skúsila som v lete iba tak - odokatívne, ani neviem koľko som čoho dala, nebolo to zlé, vdaka za recept.
sedmoskaredka
dala by sa použiť aj sušená lipa? A čo si treba predstaviť pod konzervačným prípravkom? Pýtam sa asi somariny, ale fakt by som to chcela vyskúšať, tak potrebujem detaily, aby sa mi to uležalo v hlave a urobila som to dobre. Sirup sa potom pije riedený s vodou ako klasický ovocný? A ako horúci má byť pri nalievaní do fliaš? Už to potom netreba sterilizovať?
viera1
Ako a kedy to užívaš ? Koncentrovaný pri chorobe alebo dlhodobo ?
rulik
to ma ešte nenapadlo, keď bude kvet vyskúšam
sev111
@ eviana ďakujem áno dá sa :-)
@ elysa ďakujem
@ an3da nie je žač
@ sedmoskaredka posielam link na ten prípravok  www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-7q2ddv.sk.h...
áno pije sa riedený no u Nás domka aj len tak po lyžičkách do úst v čase choroby, či prípadne do čaju miesto medíka v tomto období, áno horúci sa nalieva do fliaš potom a odloží pod duchnu :-)
@ pijeme ho doma ale aj neriedený po lyžičkách jeden týždeň tento syrup, na druhý týždeň si dávame žihľavový, tretí týždeň ríbezľový sirup bez varenia ten je famózny a hustý ako by sa varil popritom sa uchovávajú všetky vitamíny
@ rulik budem rada
pusta
vdaka za úžasný recept (y)
*****
kimlo
Aj mne sa paci, doterz som robil len bazovy....5*
sev111
@pusta , nie je zač, je dobre sa podeliť :-)
@kimlo ďakujem, aj u nás vedú, bazový, žihľavový, lipový, ríbezľový bez varenia krásne hustý plný vitamínov :-)
medovnicek
mám veľmi rada lipový čaj, tak mi určite bude chutiť aj tento sirup
viera1
Od včera rozmýšľam,či to tu napísať,ale keďže info,ktoré mám je podstatnejšie ako úspech tohto receptu,tak to napíšem.Lipový čaj a sirup zaťažuje srdce ! Takže kardiaci :pozor - nebrať dlhodobo a ak pijete bylinkové čaje,striedať!Tú informáciu,že striedate pitie týchto sirupov daj radšej do úvodu,mnohí diskusie nečítajú.Inak je recept fajn a verím,že ho mnohí využijú.
sev111
@jozka2 nie je zač :-)
@viera1 no ono je to ako zo všetkými bylinkami všetko z mierou, ďakujem za koment pridám to do receptu :-)
nika60
tak tento sirup sa mi veľmi páči vďaka za recept...
evanaaa
Páči sa mi, aj tie ostatné, len škoda, že základ skoro všetkých sirupov je cukor. Mne by sa zišli podobné liečivá, ale bez neho. A také asi ešte nik nevynašiel. Zostáva len závidieť......
sev111
@evanaaa , no vynašieli ,konzervat cukor, lieh, maste......... treba skúsiť :-) keď dáte hnedý cukor tak sirup chutí tak karamelom je to oveľa drahšie ale zdravšie
evanaaa
@sev111 , vďaka, ale diabetici ani ten nemôžu. A čo sa týka toho "zdravšie", čítala som , že sa veľmi nelíši od bieleho cukru. Mala som na mysli úplne bez cukru a to nejde. A sladidlo cukor nenahradí......
sev111
@evanaaa moja starká bola diabetička takže viem čo to obnáša, varili sme jej čaj z fazule a veľmi jej pomáhala aj topinabura ktorú do dnes ľúbime miesto reďkovky na chlebe či v surových šalátoch hoci to teraz považujú za nežiadúcu rastlinu :-(
thom86
Zdravim, ako je to teda s tou susenou lipou? moze sa pouzit aj ta?
sev111
@thom86 neviem načo sušenú, keď kvitne čerstvá, nerobila som zo sušenej tak sa ku tomu neviem vyjadriť, treba vyskúšať možno sa Vám osvedčí robiť aj takto lipový sirup
braxi
@Thom86 (24.6.2014 16:31)

samozrejme sa dá robiť aj zo sušenej a je ešte výraznejšia chuť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia