Foto: sev111
Liečivé účinky lipového kvetu sa využívajú pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, horúčke a lámke. Tíši kŕče, rozpúšťa hlieny, odporúča sa aj pri chorobách Zobraziť celý popisLiečivé účinky lipového kvetu sa využívajú pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, horúčke a lámke. Tíši kŕče, rozpúšťa hlieny, odporúča sa aj pri chorobách žlčníka a tráviaceho traktu. Hlavný účinok je však potopudný. Čaj z lipového kvetu znižuje teplotu, pôsobí diureticky pri chrípke, bronchitickom katare a pneumónii. Priaznivo účinkuje pri zápaloch obličiek, močového mechúra a pri uretritíde. Zrieďuje krv, a tak pôsobí preventívne proti možnému infarktu.
Postup
-
1
2až 3 7dcl poháre nazbieranej lipi, zasypať cukrom 1,5kg, zaliať 1,5l vody varenej 1čl kyseliny citrónovej poprípade šťavu z citróna a konzervačný prípravok nehať lúhovať 24h potom scediť zahriať a naliať do sterilizovaných fliaš kto nechce konzervačný môže na vrch dať po naplnení 1čl rumu ( ja robím konzervačným)úžasne krásne vonia
-
2
tu je z cedené a zahriate pripravené na naliatie do fliaš
-
3
no a naliate horúce v fľašiach,.Lipový čaj a sirup zaťažuje srdce ! Takže kardiaci :pozor - nebrať dlhodobo a ak pijete bylinkové čaje,striedať! tak isto ako sirup, striedame dom lipový, žihľavový, ríbezľový, bazoví......
@ elysa ďakujem
@ an3da nie je žač
@ sedmoskaredka posielam link na ten prípravok www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-7q2ddv.sk.h...
áno pije sa riedený no u Nás domka aj len tak po lyžičkách do úst v čase choroby, či prípadne do čaju miesto medíka v tomto období, áno horúci sa nalieva do fliaš potom a odloží pod duchnu :-)
@ pijeme ho doma ale aj neriedený po lyžičkách jeden týždeň tento syrup, na druhý týždeň si dávame žihľavový, tretí týždeň ríbezľový sirup bez varenia ten je famózny a hustý ako by sa varil popritom sa uchovávajú všetky vitamíny
@ rulik budem rada
*****
@kimlo ďakujem, aj u nás vedú, bazový, žihľavový, lipový, ríbezľový bez varenia krásne hustý plný vitamínov :-)
@viera1 no ono je to ako zo všetkými bylinkami všetko z mierou, ďakujem za koment pridám to do receptu :-)
samozrejme sa dá robiť aj zo sušenej a je ešte výraznejšia chuť...