Lipový sirup

Autor receptu: sev111

Liečivé účinky lipového kvetu sa využívajú pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, horúčke a lámke. Tíši kŕče, rozpúšťa hlieny, odporúča sa aj pri chorobách žlčníka a tráviaceho traktu. Hlavný účinok je však potopudný. Čaj z lipového kvetu znižuje teplotu, pôsobí diureticky pri chrípke, bronchitickom katare a pneumónii. Priaznivo účinkuje pri zápaloch obličiek, močového mechúra a pri uretritíde. Zrieďuje krv, a tak pôsobí preventívne proti možnému infarktu.

Postup

  1. 2až 3 7dcl poháre nazbieranej lipi, zasypať cukrom 1,5kg, zaliať 1,5l vody varenej 1čl kyseliny citrónovej poprípade šťavu z citróna a konzervačný prípravok nehať lúhovať 24h potom scediť zahriať a naliať do sterilizovaných fliaš kto nechce konzervačný môže na vrch dať po naplnení 1čl rumu ( ja robím konzervačným)úžasne krásne vonia
  2. tu je z cedené a zahriate pripravené na naliatie do fliaš
  3. no a naliate horúce v fľašiach,.Lipový čaj a sirup zaťažuje srdce ! Takže kardiaci :pozor - nebrať dlhodobo a ak pijete bylinkové čaje,striedať! tak isto ako sirup, striedame dom lipový, žihľavový, ríbezľový, bazoví......