Levanduľový marhuľový lekvár fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. júna 2015

Ďalšie závaránie tentoraz marhuľový lekvár netradične...s levanduľou...

5
porcií
24 hod. minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
1 bal
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Marhule som vytriedila, umyla a pokrájala ma menšie kúsky..zasypala som ich cukrom..na 1 kg. ovocia pridávam 500g. cukru.. nechala som presladzovať 24.hod. občas som všetko premiešala, aby sa cukor roztopil..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po 24.hod. som preliala marhule do hrnca..na menšom plameni som na začiatku nechala pomaly odparovať..občas som pomiešala..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď začal lekvár hustnúť, pridala som štavu z jedného citrónu a vanilkový cukor...miešala som už potom stále..urobila som skúšku na tanieriku..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď ma začal lekvár ostrelovať svojimi horúcimi ďobkami, znížila som teplo a pripravila som si vysterilizované poháre na plnenie..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do každého pohárika som vložila jeden kvet levandule aj so stopkou a listami..táto aróma ochutí celý lekvár..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naplnila som poháre, vložila levanduľu, poháre som zatvorila, obrátila hore dnom na 10 min. potom som ich obrátila a nechala vychladnúť..prajem vám dobrú chuť..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sracz
Aj u Teba to vonia, Izka milá, ako u nás doma na Barčianskej 32, pred viac ako 60. rokmi! Šťastný to Človek, ktorý aj vôňou dokáže vyčariť kúzlo domova a spomienok naň! Rozdávaš aj radosť, @izabella929 a čin ten sa v dnešnej dobe ani zlatom vyvážiť nedá! Buď šťastná, zdravá a požehnaná aj Ty, čo máš dobro v sebe!
afataga
jaj no neskoro, robila som vo stvrtok, bola by som dala na skusku do par poharikov, tak najskor za dva roky, ak nezabudnem
olinecka
Izka,joj tak toto je dobré vyskúšam mám kvety levandule!!!Paráda dávam 5*...........!!!
havino
Izabelka, včera som zasypyla marhule, dnes ráno som bola Lakyho venčiť a vonku pri plote mi krásne kvitne levandula a kedže už som videla na FB, že varili jahodový džem s levandulou, som sa zamyslela, že dám ju do toho džemu??? ostalo to len pri zamyslení, že nejdem špekulovať, neviem ako bude chutiť a Ty ma tu prekvapíš tým istým, ale ešte sa chystám na marhulový, varila, odparovala som len z 3,5 kg a ešte chcem, tak skúsim určite
izabella929
@methi ,je skutočne krásne prevoňaný.-)@sracz , ďakujem za krásne vyznanie, kiež by tvoje prosby vypočul pán Boh a dal konečne mojej duši vytúžený pokoj..)@afataga ,neboj využiješ ešte..)@olinecka , všetky bylinky sú vhodné do lekvárov a džemov..rada ich využívam všade v mojej kuchyni..)@havino , neboj sa použiť bylinky ..preto som nedala levanduľu do varenia, mohol by lekvár troška nahorknúť..ale takto som ho dala už do hotového, takže len tak ľahúčko ako víla preletí v lekvári a chuť bude vynikajúca a jemná..)@patroveckypitrs ,robievam zásoby každoročne, v mojom albume sa nachádzajú veľmi vzácne skvosty,. ktoré dostali od mojich obdivovateľov ,,niektoré až 2,5 tisíc hlasov,, a píšu mi stále ľudia, ktorí s vďakou používajú každoročne moje zaváraniny a nie len..) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre.-)
nela88
s bylinkami sa mi páčia, musím vyskúšať, varila som ríbezľovohruškový, len keď som dala do pohárov a dala hore dnom, ukázala sa mi tam pena, viem, že sa má zbierať, ale to by som musela asi všetok vyhodiť, nedala sa rozoznať od zvyšku a pritom v pohári bolo len trošku tej peny, poradíš prosím? Máš ho krásny
izabella929
@nela88 , mne sa tvorí pena tiež, ale iba vtedy, keď neprimerane silne vrie, treba znížiť teplotu a len pomaly na začiatku odparovať..penu nezbieram, lebo obsahuje to najlepšie..pena by sa pri pomalom varení mala vstrebať..musíš s tým počítať, že skoro každý lekvár sa varí približne hodinu...toto nie sú dostihy, musíš mať trpezlivosť..keď žačne po polhodine hustnúť, vedy pridávam vanilku,škoricu,citrónovú šťavu,,ale po polhodine už sedím pri ňom a dávam pozor, aby mi neprihorel..keď po prvý krát začne s ostrelovaním, teda vystreluje von horúce bublinky, vtedy treba urobiť skúšku na tanieri..spravidla sa musí znížiť teplota na minimum a dokončiť varenie..nikdy sa mi žiaden lekvár-džem ešte nepokazil...plním do čistých pohárov veľmi horúci..prajem veľa trpezlivosti a nech sa ti všetko vydarí..)
klaudia968
@izabella929 lekvár vyzerá veľmi zaujímavo, páči sa mi, že sa nebojíš experimentovať a podeliť sa s nami o nové recepty. Keby som videla recept v časopise určite by som ho nerobila, ale takto podľa teba ho určite vyskúšam. 5*
izabella929
@klaudia968 ,netreba sa báť byliniek..ja pridávam iba overené recepty...pokiaľ sa to mne podarí, musí sa aj tebe..nepridávam recepty, za ktoré nemôžem ručiť..nech sa ti vydarí a hlavne nech vám chutí.-) ďakujem pekne za komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia