Levanduľový marhuľový lekvár fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. júna 2015

Ďalšie závaránie tentoraz marhuľový lekvár netradične...s levanduľou...

5
porcií
24 hod. minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
1 bal
z 1 citróna

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Marhule som vytriedila, umyla a pokrájala ma menšie kúsky..zasypala som ich cukrom..na 1 kg. ovocia pridávam 500g. cukru.. nechala som presladzovať 24.hod. občas som všetko premiešala, aby sa cukor roztopil..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po 24.hod. som preliala marhule do hrnca..na menšom plameni som na začiatku nechala pomaly odparovať..občas som pomiešala..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď začal lekvár hustnúť, pridala som štavu z jedného citrónu a vanilkový cukor...miešala som už potom stále..urobila som skúšku na tanieriku..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď ma začal lekvár ostrelovať svojimi horúcimi ďobkami, znížila som teplo a pripravila som si vysterilizované poháre na plnenie..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do každého pohárika som vložila jeden kvet levandule aj so stopkou a listami..táto aróma ochutí celý lekvár..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naplnila som poháre, vložila levanduľu, poháre som zatvorila, obrátila hore dnom na 10 min. potom som ich obrátila a nechala vychladnúť..prajem vám dobrú chuť..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Džemy a lekváre, Sezónne jedlá, Letné, Varené, Zaváraniny

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@nela88 , mne sa tvorí pena tiež, ale iba vtedy, keď neprimerane silne vrie, treba znížiť teplotu a len pomaly na začiatku odparovať..penu nezbieram, lebo obsahuje to najlepšie..pena by sa pri pomalom varení mala vstrebať..musíš s tým počítať, že skoro každý lekvár sa varí približne hodinu...toto nie sú dostihy, musíš mať trpezlivosť..keď žačne po polhodine hustnúť, vedy pridávam vanilku,škoricu,citrónovú šťavu,,ale po polhodine už sedím pri ňom a dávam pozor, aby mi neprihorel..keď po prvý krát začne s ostrelovaním, teda vystreluje von horúce bublinky, vtedy treba urobiť skúšku na tanieri..spravidla sa musí znížiť teplota na minimum a dokončiť varenie..nikdy sa mi žiaden lekvár-džem ešte nepokazil...plním do čistých pohárov veľmi horúci..prajem veľa trpezlivosti a nech sa ti všetko vydarí..)
Aj u Teba to vonia, Izka milá, ako u nás doma na Barčianskej 32, pred viac ako 60. rokmi! Šťastný to Človek, ktorý aj vôňou dokáže vyčariť kúzlo domova a spomienok naň! Rozdávaš aj radosť, @izabella929 a čin ten sa v dnešnej dobe ani zlatom vyvážiť nedá! Buď šťastná, zdravá a požehnaná aj Ty, čo máš dobro v sebe!