Levanduľový marhuľový lekvár fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. júna 2015

Ďalšie závaránie tentoraz marhuľový lekvár netradične...s levanduľou...

5
porcií
24 hod. minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
1 bal
z 1 citróna

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Marhule som vytriedila, umyla a pokrájala ma menšie kúsky..zasypala som ich cukrom..na 1 kg. ovocia pridávam 500g. cukru.. nechala som presladzovať 24.hod. občas som všetko premiešala, aby sa cukor roztopil..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po 24.hod. som preliala marhule do hrnca..na menšom plameni som na začiatku nechala pomaly odparovať..občas som pomiešala..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď začal lekvár hustnúť, pridala som štavu z jedného citrónu a vanilkový cukor...miešala som už potom stále..urobila som skúšku na tanieriku..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď ma začal lekvár ostrelovať svojimi horúcimi ďobkami, znížila som teplo a pripravila som si vysterilizované poháre na plnenie..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do každého pohárika som vložila jeden kvet levandule aj so stopkou a listami..táto aróma ochutí celý lekvár..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naplnila som poháre, vložila levanduľu, poháre som zatvorila, obrátila hore dnom na 10 min. potom som ich obrátila a nechala vychladnúť..prajem vám dobrú chuť..

    Levanduľový marhuľový lekvár (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Aj u Teba to vonia, Izka milá, ako u nás doma na Barčianskej 32, pred viac ako 60. rokmi! Šťastný to Človek, ktorý aj vôňou dokáže vyčariť kúzlo domova a spomienok naň! Rozdávaš aj radosť, @izabella929 a čin ten sa v dnešnej dobe ani zlatom vyvážiť nedá! Buď šťastná, zdravá a požehnaná aj Ty, čo máš dobro v sebe!
Izabelka, včera som zasypyla marhule, dnes ráno som bola Lakyho venčiť a vonku pri plote mi krásne kvitne levandula a kedže už som videla na FB, že varili jahodový džem s levandulou, som sa zamyslela, že dám ju do toho džemu??? ostalo to len pri zamyslení, že nejdem špekulovať, neviem ako bude chutiť a Ty ma tu prekvapíš tým istým, ale ešte sa chystám na marhulový, varila, odparovala som len z 3,5 kg a ešte chcem, tak skúsim určite
@methi ,je skutočne krásne prevoňaný.-)@sracz , ďakujem za krásne vyznanie, kiež by tvoje prosby vypočul pán Boh a dal konečne mojej duši vytúžený pokoj..)@afataga ,neboj využiješ ešte..)@olinecka , všetky bylinky sú vhodné do lekvárov a džemov..rada ich využívam všade v mojej kuchyni..)@havino , neboj sa použiť bylinky ..preto som nedala levanduľu do varenia, mohol by lekvár troška nahorknúť..ale takto som ho dala už do hotového, takže len tak ľahúčko ako víla preletí v lekvári a chuť bude vynikajúca a jemná..)@patroveckypitrs ,robievam zásoby každoročne, v mojom albume sa nachádzajú veľmi vzácne skvosty,. ktoré dostali od mojich obdivovateľov ,,niektoré až 2,5 tisíc hlasov,, a píšu mi stále ľudia, ktorí s vďakou používajú každoročne moje zaváraniny a nie len..) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre.-)
s bylinkami sa mi páčia, musím vyskúšať, varila som ríbezľovohruškový, len keď som dala do pohárov a dala hore dnom, ukázala sa mi tam pena, viem, že sa má zbierať, ale to by som musela asi všetok vyhodiť, nedala sa rozoznať od zvyšku a pritom v pohári bolo len trošku tej peny, poradíš prosím? Máš ho krásny
@nela88 , mne sa tvorí pena tiež, ale iba vtedy, keď neprimerane silne vrie, treba znížiť teplotu a len pomaly na začiatku odparovať..penu nezbieram, lebo obsahuje to najlepšie..pena by sa pri pomalom varení mala vstrebať..musíš s tým počítať, že skoro každý lekvár sa varí približne hodinu...toto nie sú dostihy, musíš mať trpezlivosť..keď žačne po polhodine hustnúť, vedy pridávam vanilku,škoricu,citrónovú šťavu,,ale po polhodine už sedím pri ňom a dávam pozor, aby mi neprihorel..keď po prvý krát začne s ostrelovaním, teda vystreluje von horúce bublinky, vtedy treba urobiť skúšku na tanieri..spravidla sa musí znížiť teplota na minimum a dokončiť varenie..nikdy sa mi žiaden lekvár-džem ešte nepokazil...plním do čistých pohárov veľmi horúci..prajem veľa trpezlivosti a nech sa ti všetko vydarí..)
@izabella929 lekvár vyzerá veľmi zaujímavo, páči sa mi, že sa nebojíš experimentovať a podeliť sa s nami o nové recepty. Keby som videla recept v časopise určite by som ho nerobila, ale takto podľa teba ho určite vyskúšam. 5*
@klaudia968 ,netreba sa báť byliniek..ja pridávam iba overené recepty...pokiaľ sa to mne podarí, musí sa aj tebe..nepridávam recepty, za ktoré nemôžem ručiť..nech sa ti vydarí a hlavne nech vám chutí.-) ďakujem pekne za komentár.-)

Pridaj komentár k receptu: