Kukurica s makom a medom

izabella929 - fotkaizabella929, 17. decembra 2011

V predvianočnej dobe sme si vzykli dať na stôl pokrmy našich starých rodičov a takto si zaspomínať na časy, keď tu bolo veselo s Zobraziť celý popisV predvianočnej dobe sme si vzykli dať na stôl pokrmy našich starých rodičov a takto si zaspomínať na časy, keď tu bolo veselo s nimi...Chcem ponúknuť maškrtu, ktorú som ako dieťa mala rada.

120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
4 lyžice na posypanie
4 lyžice
2 lyžice
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Kukuričný klas som vymrvila, namočila večer tak ako fazuľu do studenej vody a nechala som namočenú do druhého dňa.Kukuricu som dala do hrnca s vodou a varila som ju 2 hodiny do mäkka.Hotovú uvarenú som poliala roztopeným maslom ,posypala makom a zmiešala. Potom som ju poliala medom a posypala práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

hubata
Musela som si to dva krát prečítať ....... kukurica nasladko s makom? A to sa dá suchá kukurica uvariť do mäkka? No ale tebe verím @Izabella029 že to je dobré a jedlé, hoci priznám sa že takúto kombináciu vidím po prvý raz. Uložím si to do KK a možno niekedy naberiem odvahu a skúsim.
izabella929
hubata...sa smejem.-)))nuž veru a je výnimočne fajnová...) to mi ver , sme ju za chvíľku zbaštili...robievam ju aj v lete, keď je čerstvá, ale aj takú sušená nemá chybu..treba ju namočiť a ona napučí a rýchlejšie sa uvarí.Vyskúšaj a nebudeš ľutovať čas..ešte som neskúsila s orechami, môže byť aj tak dobrá..keď som mala okolo 8 rokov, chodili sme tu u nás na šúpačky/šúpanie kukrice/ chodili si susedia navzájom pomáhať..deti tam nechodili, lebo sa tam kadečo medzi starými pokecalo, ale ja som si to vyprosíkala, len kôli tej varenej kukurici s makom..keď sa šúpačka skončila, gazdiná ponúkla šúpačov makovou kukuricou., no a chlapom niečo tvrdé..
izabella929
tušila som, že málokto takú kombináciu vôbec videl a nie to ešte jedol...u nás sa to varí zvlášť cez zimu...je to taká tradícia...
izabella929
hubata...tak potom si asi nejedla ani kukuričnú kašu na slano a na sladko...tá sa varí vo vode...tu u nás sa podáva ako príloha k mäsku...urobia sa lyžicou namočenou v masti také šklbance a to sa podáva...na sladko s cukrom a na slano s cibuľkou upraženou na masti.-)
marianna76
Paráda... kukuričný klas... my sme si z našej odložili... tak aj takto to môžme použiť... dík
matata1
@izabella929 tento spôsob prípravy kukurice veľmi dobre poznám a zbožňujem ju. Pokiaľ si dobre spomínam, starká nám rozprávala, že v minulosti sa pripravovala aj pri priadkach. A to z dôvodu, aby mali ženy slinu, keď priadli, pretože si museli pri tejto činnosti oblizovať (sliniť) prsty. Varecháči vyskúšajte a nebudete ľutovaťť!
izabella929
matata1 no a u nás zase na šúpačkách ju ponúkala gazdiná.-)) však je to niečo mňamkovéé.? to nemá chybu veru.-)
izabella929
marianna76...tak do toho, budte mať niečo nezvyčajné, ale výborné.-)doporučujem vyskúšať.-))
matata1
@izabella929 ja zbožňujem varenú kukuricu, ale takto na sladko je proste úúúúúžasná. Asi idem spať, lebo už začínam slintať. A na kukuricu si musím počkať do ďalšieho roku, lebo suchú nemám. Škoda. Hádam skúsim použiť mrazenú.
laurisia
U nás sa táto kukurica varievala pravidelne na Luciu. Ja som tohto roku veru zabudla, ale mamka, tá si to samozrejme ujsť nenechala. Mňam :-)))
hubata
@izabella929 - ešte sa vrátim k tej kukuričnej kaši: suchú kukuricu predsa zomeliem, a z tej múky sa varí kaša a vykrajujú škubánky. Ale mne sa nechce veriť to že omoržujem suchú kukuricu, zrnká uvarím a budú mäkké. Neexistuje na to nejaká špeciálna odroda? No ale je fakt že som to nikdy ani neskúšala, ja som kukuricu doteraz len mrazila. Takže recept som si uložila a musím počkať do budúceho roka a vyskúšať. No - dala by sa aj kúpiť mrazená alebo konzervovaná - ale ja chcem vedieť len to či sa mi uvarí suchá kukurica, lebo po kukurici sa ideme všetci utĺcť.
sovka62
Keď som toto jedlo kedysi spomenula pred kolegyňami, div si neklepkali po hlave prstom, aké nezmysly to trepem. Tak som ju uvarila a doniesla do práce dva 7 dcl zaváraninové poháre. Ochutnali a myslíte že sa mi ušlo? Ešte, že som trochu odjedla doma, keď som ju chystala.
@hubat á, kedysi mama varievala jednu odrodu kukurice, volala ju sedliacka a tá mala také širšie a ploché zrná. Pestovala ju zvlášť oddelenú od ostatnej a varievala ju v osladenej vode. Dnes máme na výber kukuricu lahôdkovú, sladkú, supersladkú, tak už vodu sladiť netreba. Pozrela som kde žijú prispievatelia do diskusie, ktorí toto jedlo poznajú. @laurisia je výnimka, inak sa potvrdila moja domnienka, že toto jedlo sa varilo na Gemeri a v Honte. A možno je @laurisia na tom tak, ako ja, mama pochádza z Hontu, ale zvyky si doniesla do Bratislavy, kde som sa ja narodila a vyrástla.
wevewe
a co keby som pouzila kukuricu z konzervy? alebo mrazenu?
hubata
@sovka62 - vďaka za vysvetlenie hneď ma to napadlo, lebo ostatné odrody môžeš máčať a variť koľko chceš - nebudú mäkké. Svokru som mala z R. Soboty - Jesenského a od nej som sa naučila zopár jedál z Gemera a ona si tiež varievala kukuričnú kašu aj na sladko, aj na slano. Ale tento recept kukuricu s makom nikdy nespomínala. Je to fajn, že viem niečo nové, ja sa priam vyžívam v krajových jedlách, veľmi ma zaujíma ako sa kde varilo.
@izabella929 - odkladaj prosím ťa kukuričné klásky, lebo táto odroda čo sa dá v zime uvariť je už na vymretie. A až by sa mi podarila tá záhrada, tak ťa poprosím o zopár zrniečok. Vďaka dievčatá. A idem už tĺcť tie orechy, čo sa mi celý deň nechcú.
izabella929
sovka62..dík za komentárik.-))sa smejem, už pomaly všetko vymiera a ťažko sa pátra po starých jedlách..inak aj ja som priaznivcom krajových jedál...zbieram jedlá z jednej časti SK, okolie Večelkova a Gemerského Jablonca...objednala som cez net semienka kukurice, ale nebola to pravá.Potom som si pýtala u jednej susedky, oni majú druh,,že gazdovská,,,tak toto je super..teším sa, že sa vám moje jednoduché repecpy páčia...
izabella929
dievčatá, nerobte si zbytočné trovy, nekupujte mrazenú ani sterilizovanú, to nie je to isté...prosím, hladajte na trhoch u babičiek z dedín..pravá varená kukurica má výnimočnú chuť..je tá chuť neporovnateľná.. verte mi..
gittka
a mohla by som namočiť takú obyšajnú čo sa dáva zvieratám!alebo musí byť tá gazdovská?
izabella929
gottka, ak nie je tá z tymi hranatými zubami, tak aj takú môžeš...gazdovská má totiž veľké zuby...ale inak vyskúšaj, chuť by to nemalo mať inú...nech sa ti podarí.-)
evanaaa
Vidím podľa linku od @Darinocka , že @Jaroslava1 robila túto pochúťku z kozervy sladkej kukurice, možno to nie je to pravé ale ide to, @Hubata , pozri sa na to, to je pre teba. Asi je to lepšia varianta ak nie je poruke originál tá suchá. Ja tiež neviem, ako by mi to chutilo, lebo nemáme rovnaké chuťové bunky.
helenocka
Tak toto je naozaj výborné jedlo ako zákusok...Poznám z detstva od
našej starkej z Revúcej...
izabella929
darinočka. možno ano, ale ja som tu ešte vtedy nebola...ale určite fajné.-))
dejdril
U nás sa varila táto pochúťka , keď sa páralo perie ako deti sme sa nevedeli dočkať kedy bude dovarená.Nezabudnuteľná chuť a spomienky sa mi vrátili.
izabella929
@dejdril u nás páračky nerobili, ale chodili sme na šúpačky s babkou a tam ich podávali, keď sa kukurica došúpala...tešila som sa na to, ako na cukríky.-)
)
nefertiti16
veru, veru aj u nás to poznáme a tiež som sa, ako dieťa, veľmi na to tešila, keď starká u nás varila túto pochúťku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia