Konzervované bylinky

vodnicka - fotkavodnicka, 3. júna 2010

Robí to môj otec, a všetkým rozdáva, a všetci to máme radi, a používame o106

Suroviny





Postup

  1. 1

    Pripravíme si poháriky na zaváranie, veľkosť podľa množstva vňatiek. V miske sa nakrájané bylinky dostatočne nasolia, a natlačia do pohárikov. Natlačia a nie vyšťavia. Vňatky každé zvlášť, ale možno ani mix by nebol zlý. Používame na dochucovanie polievok, alebo na chlebík, petržlenová vňať je výborná na chlebíku obalenom vo vajci. Uchovávam v chladničke a vydržia aj rok zelenučké.

Diskusia k receptu

kuchticka
@vodnicka , ine, napr. libecek, ktory je vyborny! Dochuti vsetky polievky, vyvary, ryzu ai.
Nasolene bylinky som tiez robievala, ale potom som mala vzdy vsetko presolene, lebo som neodhadla kolko asi dat soli, alebo zabudla, ze pridam solene korenie-bylinky. Teraz pokrajam a natlacim do malych nadobiek a dam do mraznicky. Vyborne je dat do prazdnej tacky na ladove kocky, nechat zamrznut a potom vyprazdnit do vrecka, ktore je vhodne do mraznicky a vytahujem bylinkove kocky podla potreby. Niektore vnate i susim - petrzlenku a libecek. Ten suchy sa da lepsie pouzit napr. do fasirky, kde by zmrazeny nebol vhodny.
vodnicka
@sjuz nie neopláchnu, treba pri dochucovaní rátať so soľou
@kuchticka ja so soľou mám niečo rozrobené, lebo väčšinou dám menej, tak to akurát vyrovná chute :)) hmm libeček som ešte neskúšala, ale veľa som počula, tak si ma teraz navnadila. My máme iba malý výparník, takú malú mrazničku, tak tam mávam také iné veci..ale to s tými kockami znie zaujímavo..možno vyskúšam..
hanina
Ja všetky vňatky a bylinky najemno nasekám, dolejem troškou vody povtláčam do zásobníka na ľad a dám zamraziť.Potom vyklopím a vsypem do vrecúška tak ako @kuchticka. Veľmi doporučujem. kedysi som tiež solila, ale už nemusím.
evusik
aj sa si uchovávam bylinky v mrazničke presne tak ako píše @kuchti čka a @hanina občas robím aj tak že celú nepokrájanú vňať, napr. kôpor, vložím do väčšieho mikroténového sáčku pridám za pohár vody, sáčok zaviažem a rozprestriem rovnomerne na tácku a dám do mrazáka. Na druhý deň vyberiem a opakom tĺčika na mäso pobúcham a vznikne mi taká ľadová bylinková drť, tú dám v plastovej nádobke do mrazničky a keď potrebujem tak si len odsypem.
sovka62
Z byliniek mám najradšej kôpor a petržlenovú vňať. Raz ma známa obdarovala poriadnou dávkou kôpru, tak som ho tiež zmrazila s vodou v plastových nádobkách od vajec. Preložila som to do mikrotenových vreciek a odložila. Nebol to veľmi dobrý nápad. Celá 240 litrová mraznička voňala kôprom a keby len ona. Kôprom bolo cítiť všetko, čo som do nej dala, napriek tomu, že som ju viackrát rozmrazila, umyla. Samozrejme, veď sa držala na všetkých obaloch, ktoré som vložila späť do umytej mrazničky. Kôprová vôňa v nej vydržala, kým som nekúpila novú mrazničku. Takže bylinky už radšej nemrazím.
alexdidi
Väčšinu byliniek, ktoré najčastejšie používam mám stále čerstvé: bazalka, rozmarín, tymián, pažítka...kôpor mrazím posekaný v malej uzavretej plastovej nádobke, petržlen a zeler v malých zväzkoch v mikroténových sáčkoch, ktoré dávam do polievky, alebo si ich roztlčiem.
papradka
Ja si pokrájam na drobno bylinky a každú osobitne dám, bez pridania vody, do dobre uzavierateľných plastových nádobiek a uložím do mrazničky.Kôpor, pažítka, petržlenova vňať mi takto vydržia do novej úrody. Nádobky umyjem a dám do nich znova tie isté bylinky.
kuchtik
Bylinky zbožňujem aj ja, ja som tiež mrazila zo začiatku, potom som vyskúšala dať do octu ale vinného - nakrájaný kôpor som dala do malých pohárikov , zaliala octom, skladujem v chladničke, aj ocot prevonia a kôpor je ako čerstvý. Bazalku, kari a oregano dávam do oleja na zimu tak isto ako kôpor v malých pohárikoch a skladujem v chladničke
kuchtik
petržlen na vňať a pažítku vysádzam do truhlíka na muškáty a v zime ho mám na okne garáže, pri troche starostlivosti mám celú zimu a v zime rada sejem aj žeruchu na okne kuchyne na táckach vo vate, je super
enge149
aj ja bylinky nasekám/je na to zvlášť sekáč s devenou doskou,aby tam nebola iná chuť/ a dám hanina do plastových nádob na to sú dobré obaly z bonboniery a keď sa zamrazia dajú sa vybrať a uskladniť..
ludka10
..ja si tiež robievam menšiu zásobu petržlenovej vňate a kôpru do mrazničky. Po opláchnutí vňaťky sa ju snažím riadne "vytrepať" od vody, pokrájam ju a dávam do plastovej, dobre uzavretej nádobky. Tým, že tam nie je voda, vňaťka ostáva sypká a dobresa z nej odoberá potrebné množstvo.
U nás doma, naša mama dávala vňaťku tiež do soli a do pohárikov, dokonca zeleninu - mrkvu, petržlen a zelér, ktoré už neboli dosť veľké na to, aby sa uložili do piesku v bedničkách, počistila, zomlela na mäsovom mlynčeku, zmiešala so soľou a tiež natlačila do pohárikov.
Táto zmes bola výborná do polievok, ale aj pod mäsko, samozrejme bolo treba dávať pozor na ďalšie solenie..
cinkla
Ja sa bez mnozstva byliniek tiez ani v zime nezaobidem. Z mojich skusenosti najlepsie je : LIBECEK - ususim pri 100 st,C a pootvorenych dvierach v rure, Vtedy si uchova peknu prirodzenu farbu , vönu a je krehky . lahko sa potom do jedla rozmrvi. Uschovavam ho v spajzovej skrini v sklenenom pohari.
Köpor, petrzlen a pazitku - nasekane zmrazim v osobitnych plastovych nadobkach, vöne sa nemiesaju, lahko sa z nich potrebne mnozstvo odoberie. Bobk. list, thymian, bazalku,mätu , steviu prestahujem pred zimou z bylinkovej spiraly v crepnikoch do kuchyne na okno a mam ich poruke. Jedine co konzervujem je cesnak - ocistim, roztlacim, alebo pomeliem, premiesam troskou soli a dam do palych plastovych nadobiek, z ktorych neunika vöna a tak ho pouzivam bez straty casu do völe. Mam poruke aj struciky - napr. na opekany chlebik a pod. ale na varenie sa toho möjho struhaneho nevzdam ani za nic. A na tu mletu zeleninu ako ludka10 sa z rodicovskeho domu pamätam tiez. NETREBALO JU VELA SOLIT a bola pre nasu zamestnanu mamicku dobra pochutina vzdy poruke. Ona solila pri vareni aj tak malo / a varene vajicka, paradajky a pod. sme k chlebu nikdy nesolili - ani moje deti a vnucata sa to nenaucili )
maskrtnica
ahojte ,som tu nová no chcem vedieť,či som nespravila zle , keď som naložila do soli mokrý ten kôpor a dala do pohára do chladničky , je to chyba zatiaľ som iba mrazila ,ale teraz mám málo miesta v mrazničke ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia