Robí to môj otec, a všetkým rozdáva, a všetci to máme radi, a používame o106
Postup
-
1
Pripravíme si poháriky na zaváranie, veľkosť podľa množstva vňatiek. V miske sa nakrájané bylinky dostatočne nasolia, a natlačia do pohárikov. Natlačia a nie vyšťavia. Vňatky každé zvlášť, ale možno ani mix by nebol zlý. Používame na dochucovanie polievok, alebo na chlebík, petržlenová vňať je výborná na chlebíku obalenom vo vajci. Uchovávam v chladničke a vydržia aj rok zelenučké.
Nasolene bylinky som tiez robievala, ale potom som mala vzdy vsetko presolene, lebo som neodhadla kolko asi dat soli, alebo zabudla, ze pridam solene korenie-bylinky. Teraz pokrajam a natlacim do malych nadobiek a dam do mraznicky. Vyborne je dat do prazdnej tacky na ladove kocky, nechat zamrznut a potom vyprazdnit do vrecka, ktore je vhodne do mraznicky a vytahujem bylinkove kocky podla potreby. Niektore vnate i susim - petrzlenku a libecek. Ten suchy sa da lepsie pouzit napr. do fasirky, kde by zmrazeny nebol vhodny.
@kuchticka ja so soľou mám niečo rozrobené, lebo väčšinou dám menej, tak to akurát vyrovná chute :)) hmm libeček som ešte neskúšala, ale veľa som počula, tak si ma teraz navnadila. My máme iba malý výparník, takú malú mrazničku, tak tam mávam také iné veci..ale to s tými kockami znie zaujímavo..možno vyskúšam..
U nás doma, naša mama dávala vňaťku tiež do soli a do pohárikov, dokonca zeleninu - mrkvu, petržlen a zelér, ktoré už neboli dosť veľké na to, aby sa uložili do piesku v bedničkách, počistila, zomlela na mäsovom mlynčeku, zmiešala so soľou a tiež natlačila do pohárikov.
Táto zmes bola výborná do polievok, ale aj pod mäsko, samozrejme bolo treba dávať pozor na ďalšie solenie..
Köpor, petrzlen a pazitku - nasekane zmrazim v osobitnych plastovych nadobkach, vöne sa nemiesaju, lahko sa z nich potrebne mnozstvo odoberie. Bobk. list, thymian, bazalku,mätu , steviu prestahujem pred zimou z bylinkovej spiraly v crepnikoch do kuchyne na okno a mam ich poruke. Jedine co konzervujem je cesnak - ocistim, roztlacim, alebo pomeliem, premiesam troskou soli a dam do palych plastovych nadobiek, z ktorych neunika vöna a tak ho pouzivam bez straty casu do völe. Mam poruke aj struciky - napr. na opekany chlebik a pod. ale na varenie sa toho möjho struhaneho nevzdam ani za nic. A na tu mletu zeleninu ako ludka10 sa z rodicovskeho domu pamätam tiez. NETREBALO JU VELA SOLIT a bola pre nasu zamestnanu mamicku dobra pochutina vzdy poruke. Ona solila pri vareni aj tak malo / a varene vajicka, paradajky a pod. sme k chlebu nikdy nesolili - ani moje deti a vnucata sa to nenaucili )