Kohutie (kuracie) sadlo

mijaita - fotkamijaita, 14. novembra 2014
Kohutie (kuracie) sadlo
Foto: mijaita

Schovávám tuk a kůže z drůbeže a pak uškvařím. Sádlo používám na jíšky nebo do polévek a různých jídel z drůbeže. Tohle je množství Zobraziť celý popisSchovávám tuk a kůže z drůbeže a pak uškvařím. Sádlo používám na jíšky nebo do polévek a různých jídel z drůbeže. Tohle je množství z půlky tučného kohouta.

Suroviny

1-2 dl




Postup

  1. 1

    Vsechny kůže a sádlo z kohouta (kuřat) pokrájíme na malé kousky a dáme do kastrolu do trouby na 170°C. Podlejeme 1 dcl vody a zvolna pečeme a hlídáme.

    Kohutie (kuracie) sadlo  - obrázok 1

Diskusia k receptu

jozka2
mijaita,vyborny napad.Len,ked sa to skvari v rure nerozprskava sa ,lebo mast ku koncu ma tendenciu prskat
mariamka
ja tie hydinove tukove kusky odlozim a pouzijem do polievky, vyvarim a vyhodim, vyprazat ich nemam chut, naozaj :)
mijaita
@mariamka ja zase nemam rada tucne polevky a jiska pak na tom vyprazenem je moc dobra a polevky aj, dochuti. Nevnucuju prece, o tom recept neni :-)
1x peta5
margaretka28
kože dávam iba vyvariť do polievky, ale sadlo z domácich sliepok tiež vysmažím a mám uložené v chladničke, používam do polievok
mariamka
mozno sa nieco priucim, volakedy sme pocitali oka na polievke slepacej, pametate? na vine budu asi tieto priemyselne kurence, a domace je rarita
margaretka28
@mariamka , áno, tuk zvrchu sa dá zobrať, ale prečo by sa vyhadzoval, ked sa to dá aj inak, vieš aká je s takou masťou skvelá zeleninová polievka ? to je úplne iná chuť, tá masť je žltučká a polievka z nej má aj peknú farbu aj chuť, treba vyskúšať :-)
mariamka
@margaretka vidis, nikdy som takto nerozmyslala , mea culpa, a uz kolko tuku pretieklo ,,, zapisujem za usi a dakujem,
leomax
@mijaita , tiež takto spracovávam tuk a kože. Keď mám, pridám aj napr. kačacie chrbty. Vytopím takto značné množstvo tuku, ktoré potom použijem pri výrobe paštét z kuracích, morčacích, alebo aj bravčových pečení. Je to delikatesa.
mijaita
@all ono je to asi jako kdybych do polevky dala veprové, syrové sádlo, neskvarene. Skavarene preci chutná úplně jinak. Výpeky jsou také trošku něco jiného, to je z ochuceného, soleného výpeku s chutí masa. V neposlední řadě já nemám ráda vyvary drůbeží s kůžema. Tuk mohu sebrat, ale tenhle vyškvařený je chutnější a přidám si třeba lžičku do zeleninové a jiné polévky, do těstovin a pod. Není to jen o drůbeží polévce.
mariamka
asi si celkom nerozumieme, preco davat do klasickeho vyvaru vyskvarene sadlo? neviem si predstavit tu chut "pridanu", ako ked sa polievka pomaly "táhne"
leomax
@mariamka , podľa mňa máš pravdu Ty. Tiež by som do vývaru nedával vyškvarené sadlo. Ako som spomínal, je výborné na použitie rôznych nátierok /paštét/.
mijaita
@mariamka ale nerozumíme si. Do vývaru jinych, nez drubezich nebo do jinych polevek, treba zeleninovych. Psala jsem to v komentu! :-) Pouzivam na zasmazky (jíšky). I do krémových polévek na dochucení je KL toho dobrá. Teda mně to chutná.
mariamka
to je to,, ze necitam dvakrat,, aj tak si myslim svoje, proste kura uz nie je kura.
mijaita
Dobre je na tom sadle lehce osmahnout cesnek, rajcata, vmíchat do špaget. Do knedlíčků do polévek. Do drůbežího velouté na tomto sádle zásmažku.
mijaita
Já to chapu tak, že sebraný tuk a skvereny tuk neni to same. V cem si nerozumime? Proc se pouziva skvarene veprove sadlo a neni vhodne z drubeze?
mariamka
asi ze sa to u nas tak nikdy nerobilo, jedli sme mozgy z tych slepacich hlav, srdiecka, zaludky, obhryzali hrabaky, ale mast sa nikdy nevytapala a nepouzivala, mozno ze bol dostatok tej bravcovej /husacej, kacacej/
1x radox1
afataga
tak s kožami ja nikdy nemam problem, pokrajam a dam do hrnca ked varim hafanovi a je to vybavene a mam po starosti :-)
mijaita
@mariamka no prave o tom jsou recepty, zkusit neco noveho, ne? A ty mi rekni, nemam hafana jako mnozí, mam krasnou, sadelnatou kuzi a jeste usetrene sadlo. Proc bych to mela vyhodit kdyz je to proste jen sadlo z jiny haveti? :-)
mijaita
Pařáty davala babicka do polívky vyvařit, hlavu taky. Urcite to u nas nikdo nejedl. Ochutnala jsem to v Asii. ale diky, to zase ja nemusim :-)
radost
jeeej..tak toto má môj muž rád s chlebom..dobre kožku do červena vyškvarenú..také malé oškvarôčky..:-)
jozka2
mariamka,moznaze ste to nerobili a preto si na to jednoducho nezvyknuta,ale ja mam rada z toho rada aj tie skvarky troche osolene,su vyborne a mast staci pustit kusok do zeleninovej polievky bez dalsieho prazenia a zlta farba ozivy krasne polievku,najme ked robim z hlivy ustricovej a zeleniny tak toto tam je parade puzit.
havino
je to výborné, aj to chutí výborne, ved smažené, aj teraz mám v chladničke pol malého pohára, kupujem domáce sliepky, domáce kurence, škoda by bolo vyhodiť, tuk otrhám vždy, do polievok nedávam, ani s mäsom nepečiem, otrhám a usmažím, ako Ty, usmažím, ja ale v hrnci, kvázy škvarky kuracie oddelím, tých toľko zas nie je a tuk používam pod mäso, na rizoto, na paprikáš, ked mám :-)
micanela
je tu viacero nazorov na kuracie nohy - neviem ako to nazvat, chodidla /Pařáty/
chcem kupit na trhu sliepku na polievku ale co s tymi nohami? vyvarit, vyhodit... poradite?
mesiar50
@micanela
Ja to volám kuracie beháky.Sú dobrým produktom do polievok keďže obsahujú vela kolagénu čím polievku vlastne zahusťujú.Ako deti sme beháky jedávali s chrenom a chlebom.A keď som už tu,tak k receptu iba tolko,že ma zaujal.Bude to asi náhrada nejakého kuracieho bujóna pravdepodobne.Želám vám všetkým vydarený víkend.
finczi
Aj u nás doma sa to robievalo podobne, len nie v rúre. Masť sa používala do zeleninových polievok a súhlasím s názorom, že polievka má potom lepšiu chuť. Žiaľ, mnohí majú možnosť zadovážiť si tovar iba v obchodoch a kvalitou sa líši od domáceho. Návod, resp.tip sa mi páči @mijata , ďakujem za osvieženie mojej pamäti :)
mijaita
Vsude ve svete dál od našeho se prodávájí slepice i kuřata s hlavama a pařátama :-) @micanela ja neporadim, ja to nejim!


mijaita
@babkamt já jsem to pred vlozenim receptu nenasla, promines mi ? Snad jen, ze ja mam skvarky i sadlem. A jsem rada, ze je tady i dost tech, kteri takto sadlo a kuze vyuzivaji. Uz jsem se bala, ze budu ukamenovana :-) :-) :-)
micanela
Dakujem za odpovede. My tomu doma hovorime paraty aspon viem, ze su to behaky. Ale robit slepici pedikuru fakt nebudem aj ked urcite to polievke doda chut.
mariamka
skor to budu tie "hrabáky", ved sa to aj vola hrabavá hydina,, ake ukamenovanie, ved diskutujeme :) volakedy sa jedlo vsetko automaticky podla vzoru rodicov a neohrnal sa nos, dnes by to u nas letelo z okna, psika nemame /zatial/
babkamt
@mijaita to je v pohode. Pridala som ho sem len preto, že mnoho ľudí nevie čo so sádlom. Veď ja som sa toho ukameňovania bála tiež. Chcela som poukázať na to, že sa to robí aj u nás na Slovensku, nielen v Prahe:-) Pekný deň ti prajem.
mijaita
@babkamt ja znam jen jednu pani ktera to dela, ze by to byla ceska specialita o tom dost pochybuju. Ta pani ma pristup ke kuratum,tak odrezava sadlo. Me by to samotnou nenapadlo. Uz to podle ni delam par let. Ted to bylo i s kuzi, byla neskutecne sadelnata. Kamenovani je fajn, alespon je ziva diskuze!!!
nalpa
..jooo...@mijaita..to poznam, aj paraty/paprce ci hrabaky v polievke...take okale som gulala som ked sa to vkladalo ci vykladalo a potom som nechcela jest ani tu polievku, zatala som sa , dostala som paradnu hubovu, niekedy aj po zadku....pekne spomienky,,,este teraz to boli ked si spomeniem....raz davno mi manzel doniesol ulovok v ciernom sacku a vravi :oskubana sliepka..bude dobra polievka.....otvorim sacok, vytiahnem daco za nohy, zdvihnem ze si to obzriem a daco oskubane so zobakom z oci do oci na mna oci oci ....tak som vyplestila oci a tak vrestala ze sa cely barak zbehol.....:)
evanaaa
@mijaita , moja sestra vymyslela z tých kuracích kožiek a sádla niečo, z čoho vznikla akoby falošná husacia masť, pamätám, pred dávnymi rokmi sme boli celá rodina na chate ( súrodenci, deti....) a ju napadlo spraviť tú masť, ( mali sme kurence na obed, ostalo veľa kožiek) a na olovrant ju potom natierala na chlieb a na to cibuľku, a ver, že sme nestačili natierať chleby, ako rýchlo sa to míňalo. Nepamätám si už presný postup, ale viem, že tam dala aj to mlieko, masť bola voňavá a ešte aj stuhla trochu v chladničke.
mijaita
@evanaaa jestli myslis ten vypek z kurat, tak ten je vynikajici, ale pokud jen z kuzi a tuku, tak je to tak jak pises. Proste je to sadlo, jen ne z cunika ! :-)
bozulka
Tak toto robím už dlhé roky.Chodíme na farmu pre kurence,vždy 10 ks,potom navyše ešte žalúdky a pod.Keď som očistila kurence aj žalúdky od tuku ostala mi veľká kopa.Najprv som to dávala v zime vtáčikom,ale nakoniec som to vytopila,oškvarky vyzobkala a tuk používam ako je tu už spomínané.Len smažím v kastróle aby nebola masť tmavá,ale pekne žltučká.Vydrží v chladničke dlho.Pridávam nielen do polievok,ale napríklad aj na pečené zemiaky atď.Ale samozrejme nič sa nesmie preháňať.Vypečené kože milujem,dokonca si občas aj vysmažím ako rezeň / iba pre seba :-)) / Hydinové žalúdky sú moja mňamka.
jozka2
Prave dnes som vytapala,mala som dost vela masti akozu tak som to vytopila pomaly a na koniec sa mi zvysila polka velkej cibule,kedze by sa vyhodila tak som ju pokrajala a supla do tej masti.Cibulu som vybrala a s kuskami skvariek este teple dala na hlebik a posolila,nooo to bola dobrota a mast od cubule dostala inu chut.
jozka2
@micanela ,nemusis robit pedikuru,spar nohy vriacou vodou a vsetko samo zide bez problemov,tie behaky je velka skoda vyhodit,obsahuju mnozstvo kolagenu ako pise @mesiar50 ,ktory sa v polievke vyvari a je velmi prepotrebny pre chrupavku v organizme.Niekedy ludia nemali Tolko problemov s kolenami ako teraz,lebo jedli casto huspeninu a taketo kadejake nozky z hydiny.
marika21
Si šikovná. Vieš všetko spracovať, domyslieť, spotrebovať. ****
ivan14
Kuřecí sádlo mě nijak neláká, ale králičí tuk jsem podobně škvařil. Králičí sádlo je zcela bez chuti, za války se údajně používalo do buchet (vyslechnuto od pamětníků), zato škvarečky jsou voňavé - ale je jich málo... :-)
mijaita
@Ivan14 mne kralik nejede, nemam prisun, nekupuju. A take priznavam, by me to vubec nenapadlo. Tak vidis, porad je co objevovat, i kdyz to nebudu delat. Tvuj koment dobre doplnil tenhle recept, treba se to nekomu hodi! Dekuju!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia