Keksy
Foto: douglas

Tento recept som získala od môjho spolužiaka Stana, ktorý sa stále "ládoval" týmito keksíkami upečenými od jeho starej mamy. Aj keď bol Stano, ako Zobraziť celý popisTento recept som získala od môjho spolužiaka Stana, ktorý sa stále "ládoval" týmito keksíkami upečenými od jeho starej mamy. Aj keď bol Stano, ako sa hovorí "pri tele", mali sme ho radi, pretože zvládol vyhrať svoj boj nad rakovinou. :).

40ks
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

35 dkg
25 dkg
8 lyžice
1 kocka ( 1 kocka )




Postup

  1. 1

    Všetko spolu zahnetieme, urobíme cesto, vyvaľkáme na plechu, na ktorom budeme piecť. Pred pečením cesto-keksíky prekrojíme radielkom na vami obľúbené tvary. Pri pečení sa z cesta uvoľňuje charakteristická vôňa droždia. Po upečení môžeme keksy obaliť v práškovom cukre, do ktorého môžeme primiešať škoricu, alebo vanilín.

Diskusia k receptu

3sandra3
-to, že vyhral Stano nad rakovinou , tak to je super a chvályhodné, ale to nie je jeho zásluha, to chcel niekto iný
-keksíky sú fajn, trochu mi to pripomenulo Vianoce
douglas
Ahoj @3sandra3 , tie Vianoce mi pripomenuli minuloročný zážitok. Museli sme pracovne do Pittsburghu a boli veľmi veľké horúčavy, asi ako teraz tu, v Prahe. Nechcela som pustiť air conditioning, zbytočne by ma to hučanie rozčuľovalo a bolela by ma hlava a v krku, tak som zohnala Vianočné nálepky, také hviezdy a nalepila na okno. Jednoducho som si zrobila zimu uprostred leta :).
douglas
@marienka44 ~ je to super nápad, pridať posekané oriešky, semienka... nikdy ma to nenapadlo...hmmm...Receptúra je originál, akú som dostala.
douglas
Pre @dogagador : Nie, nemyslím, že chutia po chlebe. Trochu voňajú droždím, ale inak sú veľmi chutné, u nás na stole sa nikdy dlho neohrejú.
napocska
Ahoj, mne sa recept paci ale neviem presne ake sladke mlieko sa tam ma dat? Je to salko? Dakujem.
3sandra3
fakt,,, s tými semiačkami je naozaj dobrý nápad,,, tiež ich tam pridám
douglas
Vďaka :). S tými semiačkami to môže byť docela dobrá inovácia. Až Keksy budem piecť nabudúce, nejaké pridám.
evanaaa
Douglas, asi som len ja nechápavá - to sa nerobí klasické kysnuté cesto, len sa všetky suroviny zmiešajú, vyvaľkané cesto sa rozkrojí a dá piecť bez kysnutia? Tie kvasnice sú len taká prísada pre chuť, alebo je to ináč? ( zasa som hlúpa len ja).
douglas
@evanaaa :) Presne tak, pochopila si to správne. Nerobí sa klasické kysnuté cesto, kvasnice sú len prísada. Mne tieto Keksy vyhovujú, pretože príprava je rýchla, jednoduchá, pridávajú sa lacné suroviny a výsledkom sú chrumkavé, jemné a veľmi chutné keksíky.
viera1
@evanaaa ,xixi,si ma pobavila,neboj aj ja mám komplexy,keď otvorím varechu a 3 strany diskusie "mňam",bez toho,aby to robili.A tiež jedna šikovná varecháčka,ktorá v jednej minúte okomentuje dva recepty a ja gramblavá tu klovem do klávesnice a nakoniec mi to celé klikne.Ach jaj,kto umí-ten umí.Takže nechápavé sme už minimálne dve a možno sa ešte niekto prizná,xixi.
vecnemlada
presne tieto keksiky robievam na Vianoce z dvojitej davky, lebo su hned prec, ale vykrajujem drobne tvary formickami su vyborne
douglas
@viera1 pekný a pravdivý komentár :). Pre @vecnemlada ~ som rada rada, že i niekto další pozná aké sqelé sú tieto keksy. Pečiem ich občas, ale na Vianoce som ich nikdy nepiekla (Priznám sa, posledné roky Vianočné pečivo len kupujem :( hanba. Pečiem len Vianočný štrúdl.) Ale stejně je to krásne, že sa diskusia motá okolo Vianoc v tak vypečenom letnom počasí :D.
ailuj82
Dnes som ich robila, sú výborné, pridala som trochu celého maku. Ale určite to nepečte 45 min.!!! Max. 20 :)
douglas
Vďaka. Časomiera opravená. Som rada, že rcp bol prizpôsobený "podľa svojho" a dôležité, že chutil.
rea1
tak ja ich dnes skusim. tiez som maturovala, ake ma vlastne byt to "sladke" mlieko, az kym som neprecitala celu diskusiu. tak sa teraz mozem tvarit mudro, ze "ved som si to myslela" ale trt, nemyslela. :-))
baskag
Môžem sa teraz na nechápavú zahrať ja? "tuk 100%" je myslený aký tuk? Môžem pridať obyčajné maslo? alebo nejakú Heru? Voopred Ďakujem za info :)
douglas
@baskag : Ja tam davam ten "biely" tuk Iva, Cera nie ten "zlty" Hera a pod. S maslom som nikdy nezkusala. Napis mi ako sa ti vydarili. Ahoj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia