Kapustový šalát

xanadu1955 - fotkaxanadu1955, 17. decembra 2013

Ako som napísala v diskusii recept mi poradil kuchár v jednej reštaurácii, kde sme s kamarátkou chodili jeden čas na obed, dávali tam šalát Zobraziť celý popisAko som napísala v diskusii recept mi poradil kuchár v jednej reštaurácii, kde sme s kamarátkou chodili jeden čas na obed, dávali tam šalát ako prílohu k jedlu niekedy bol z bielej a niekedy z červenej kapusty .

10 minút
príprava

Suroviny

1 ks (alebo červená)
1 ks
1 ČL mierne kopcom
2 PL mierne kopcom
3 PL
 trocha




Postup

  1. 1

    Kapustu nakrájame na tenké rezance. Cibuľu nakrájame na čo najmenšie kúsky.

  2. 2

    Do malého hrnca dáme máličko oleja, pridáme cibuľu, zohrejeme hrniec , pridáme soľ, cukor a restujeme cibuľku, kým sa cukor nerozpustí a cibuľka nie je mäkká. Ak je cibuľa suchá pridáme trošku vody aby sa cukor mohol rozpustiť, väčšinou cibuľa pustí dostatok šťavy. Keď je cukor rozpustený pridáme ocot /ja dávam o trochu viac mám radšej kyslejší/, privedieme prudko do varu a krátko povaríme aby ocot stratil ostrú vôňu.

  3. 3

    Horúcim nálevom zalejeme kapustu a dôkladne premiešame, môžme jesť okamžite alebo je možné ho dať odstáť do chladničky. Ja mám rada taký chrumkavý a najradšej ho mám z letnej kapusty ale robím ho celý rok.

Diskusia k receptu

jozka2
maly dotaz,kapusta sa nezmyka so solou predzaliatim,aby trochu zmakla? Pytam sa preto,ze tzv.cole- slow americania jedia o sto sest,ja ho nemozem ani citit,robim si ho sama tymze kapustu trochu pozmykam so solou, necham chvilu postat potom zalievam bezne zalievkou na kapustovy salat.Je vyborny,crunchy,nie je makky,ale tym ze pusti stavu odidu z neho horciny.Mozno zaliaty horucim nalevom strati nahorkastu chut.
kukulienka71
ja môžem kapustu na tisíc spôsobov,takýto grif sa mi hodí.Dávam 5*,ukladám a dakujeeem
xanadu1955
Kedysi som kapustový šalát robila tiež tak že som kapustu solila, potom vyžmýkala a zalievala sladkokyslým nálevom bol taktiež dobrý ale potom som v reštaurácii jedla taký na ktorý som napísala recept a veľmi mi chutil a tak teraz ho robím na tento spôsob. Závisí od chuti kapusty, keď kupujem kapustu tak si odtrhnem z vnútra kúsok kapusty a keď má nasládlu chuť tak ju kúpim keď takú štipľavú tak ju nekúpim lebo ani šalát nie je dobrý nikdy ho nerobím veľa iba toľko koľko momentálne zjeme, robím to tak že spravím nálev podľa receptu ale nepoužijem ho celý, ak som doma sama tak si nastrúham 1/4 hlávky kapusty a dám tak za 1 PL horúceho nálevu zamiešam, ochutím a ak je málo tak si pridám podľa chuti aký ho chcem mať a ak treba nálev zahrejem a spravím ďalšiu kapustu. Ale aj zaliaty šalát vydrží dlhšie bez toho aby zmenil chuť ale neviem ako dlho, keďže u nás aj keď ostane pri obede tak ho vždy niekto za krátku dobu doje. Ale ak ho chceš dlhšie skladovať tak možno by bolo dobre kapustu trošku nasoliť a potom vyžmýkať a potom do nálevu dať o trochu menej soli alebo kapustu premyť vodou nechať dobre odtiecť na sitku a potom zaliať horúcim nálevom, skús experimentovať a potom napíš ako to dopadlo, budem rada. Mne vtedy kuchár povedal že ho robia k jedlu a čo ostane tak vyhodia tak neviem či by zhorkol. Tento recept som vlastne pridala len preto lebo jedna varecháčka hľadala recept na kapustovú prílohu ktorú pridávajú v reštikách k jedlám a aj ja som pred asi 2 rokmi dlho experimentovala kým mi kuchár nedal tento recept.
xanadu1955
jozka2 ak môžem poprosiť pridaj aj Tvoj recept na kapustový šalát, totiž rada skúšam nové recepty a kapustový šalát môžem na každý spôsob tak budem veľmi rada, ďakujem
nadia56
chutovo moze byt tento salat vyborny, ale ked je zaliaty horucim nalevom straca vitaminy a enzymy, no, zazenie hlad, ja robim kapustovy salat na studeno-teda s neprevarenou studenou zalievkou/, z kapusty, cervenej cibule, celerovych stoniek a susenych rajcin/miesto nich obcas nastruham mrkvu/ dochutim kvalitnym olivovym olejom, medom/javorovym sirupom/citronom-alebo jablcnym octom, solou a zelenym drvenym korenim:-)
1x peli
alena45
ďakujem, @xanadu , že si ten recept pridala, medzi sviatkami si ho určite urobím. Už druhý sviatok vianočný zvyknem "žiť zdravo".
agora
na jednu kapustu väčšiu sa mi zdá toho nálevu málo, ináč sa mi rcp páči, určite vyskúšam...
xanadu1955
@nadia56 môžeš zaliať aj studeným len sa nálev potom ťažšie premiešava aby sa dostal na všetku kapustu keď vychladne je trochu hustejší ale dá sa to aj tak. @Agora na veľkú letnú hlávku kapusty stačí zo zimnej som z celej hlavy ešte nikdy nerobila ale nie je to klasický nálev ktorým sa zalieva šalát ale tento je hodne aromatický a obalí sa ním vlastne len kapusta, v reštikách sa podáva ako príloha na tanieri k hlavnému jedlu. Ostatným ďakujem za pochvalu
gabriele
tak toto musim vyskusat...ale od pohladu vidim, ze to bude velmi dobre :)... @nadia56 nemusis mat obavy zo straty vitaminov...skor naopak...horucim nalevom sa prerusi enzymaticka cinnost, zelenina neoxiduje a zachova sa v nej viac fytochemikalii...nepisem schvalne ze vitaminov...lebo vitaminy v ovoci a zelenine...ale aj celkovo v potravinach...je len malicka omrvinka zo vsetkych hodnotnych latok, ktore potraviny obsahuju...
1x kimlo
nadia56
@gabriele , dakujem za radu, obavu nemam, ja sa budem ale drzat svojho zauzivaneho postupu pri priprave studenych salatov, ved nakoniec kazdemu chuti a vyhovuje nieco ine, pekny den ti zelam:-)
gabriele
@nadia56 ved ok...kazdy ma svoje zauzivane recepty, ktore mu chutia...ja som len zareagovala na Tvoju pripomienku, ze horucim nalevom straca salat vitaminy a enzymy...co nie je pravda...
xanadu1955
@marienka44 ako som písala stačí na hlávku letnej kapusty , zo zimnej kapusty, myslím celej hlavy som ešte nerobila lebo by sme toľko nezjedli, robím tak, že si nastrúham toľko kapusty koľko predpokladám že zjeme a zalejem menším množstvom nálevu, premiešam a ak chcem chuťovo výraznejší, tak nálevu pridám, recept je rozpísaný tak že množstvo uvedené v náleve je dobre dodržať alebo upraviť podľa vlastných požiadaviek či chcete sladší alebo kyslejší, ten mám radšej ja, nálev je chuťovo veľmi výrazný a preto je ho lepšie dať radšej menej a potom trochu pridať - neviem či som Ti pomohla ale snáď áno. Kuchár, ktorý mi dal tento recept mi povedal, že mám si pridať nálevu podľa toho akú výraznú chuť chcem. Myslím, že každý si pridá nálevu toľko aby mu chuť vyhovovala.
nimka
výborný recept, ku kapuste som ešte pridala nastrúhanú mrkvu, chuť bola perfektná
používateľ nemá avatar
m55
m55
dakujem za recept, šalat bol o.k.
xanadu1955
Som rada že chutil, u nás ho tiež máme radi a robíme ho často ale najradšej ho mám z letnej kapusty vtedy sa ho neviem dojesť je jemný a krehký a kapusta má fajnovú chuť
pivonka
Dnes som chcela robiť kapustový šalát a našťastie som otvorila Varechu. Hneď prvý kapustový šalát, čo mi ponúkla, bol tento Tvoj a tomu som veľmi rada, lebo je výborný. O takejto zálievke som nevedela a mala som aj trochu nedôveru. Robila som z pol letnej hlávky, dala som dve PL zálievky, zdalo sa mi málo, pridala som ešte jednu lyžicu a našťastie som zabrzdila, bolo to akurát. A kapusta aj trošku "zvädla", hoci ostala chrumkavá. No, skrátka, výborný šalát, budem robievať a ďakujem za recept.
xanadu1955
@pivonka ďakujem za pochvalu ale tá vlastne patrí tomu kuchárovi, ktorý mi ju poradil, teším sa že Vám všetkým chutil , ja ho doma robievam už roky iný deti ani nechcú, občas robím obmenu z mrkvou alebo aj kukuricou aj tak je výborný , z tej úplne prvej letnej kapusty, ktorá je tak veľmi krehká sa stáva že trocha zvädne ale tá o také 2 týždne to už robiť nebude, šalát treba konzumovať hneď po príprave, hlavne z tej prvej krehkrej letnej kapustičky



muriel21
ahoj chcem sa spytat ci nieje ten salat suchy ked je toho nalevu tak malo??
xanadu1955
Ahoj @muriel21 , to závisí od toho, aké šaláty máš rád, či máš rád šaláty, kde je veľa nálevu. Ak áno, možno Ti nebude vyhovovať, ale aj tak stojí za vyskúšanie. Človek nemá pocit suchosti, kapusta sa pekne obalí nálevom. Tento šalát podávajú v reštauráciách aj ako prílohu jedla, priamo na tanieroch. Skús si pozrieť diskusiu k šalátu, dúfam že som Ti pomohla.
xanadu1955
@dadu30 som rada že Vám chutil ja ho tiež veľmi často robím a niekedy pridám nastrúhanú mrkvu inokedy zas kukuricu a niekedy aj oboje výborný je aj s tým a je to trochu zmena skúste aj takto isto si pochutnáte
svetlany40
prave som dorobila salatik a naozaj dakujem , nikdy som ho nepripravovala tymto sposobom , verim , ze mojim stravnikom bude chutnat
xanadu1955
@svetlany40 dúfam že Vám chutil všetkým a stane sa súčasťou obedov tak ako u nás je výhodou že kapusta je celý rok a tak je možné si spraviť výborný šalátik počas celého roka
luba123
Najlepší šalát aký som kedy jedla, robím ho často, lebo chutí celej rodine, ďakujem
xanadu1955
Milá @Luba123 , som veľmi rada, že Vám všetkým chutí ja ho robím už roky a ešte som sa ho neprejedla ale najradšej ho mám z letnej kapusty, vtedy nepotrebujem nič viac .
ingu
No konečne po x pokusoch so šalátom som našla ten pravý.
Ďakujem za recept. Je fakt výborný.
bzsiska
Vynikajúci recept. Ďakujem. :) Mám kapustu veľmi rada a táto zálievka je fakt výborná. Inú už ani nerobím. Chutí aj s červenou aj s bielou kapustou. Dávam 5*. :)
kimlo
Robil som ho dnes ku kuracím nugetkom, je naozaj výborný. Nabudúce vyskúšam z červenej kapusty...
vepsonka
@marianne (24.2.2019 09:02)

Šalátik je výborný, recept som objavila asi pred mesiacom a mali sme ho dnes piaty krát, vďaka za receptík 😃
zolik
Výborný šalát z hlávkovej kapusty. Nechala som ho cez noc naležať vonku na terase. Nálevu som urobila schválne trochu viac ako je v rozpise. Vrele odporúčam. Práve teraz, v sezóne sa hodí zaradiť ho do jedálnička.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia