Jednoduché kysnuté cesto

menet - bez fotkymenet, 6. júna 2014

Tento recept našla na nete. Dúfam, že sa niekomu hodí.

70 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 ks
2 PL
1 ks
3/4 kocky
7 PL alebo olej
1/4 l
 štipka




Postup

  1. 1

    Do misky dáme 2 hrnčeky polohrubej múky, urobíme v strede jamku a dáme do nej droždie, ktoré má izbovú teplotu. Na droždie dáme pol kávovej lyžičky cukru a asi 2 polievkové lyžice vlažného mlieka. Necháme chvíľku skypieť a potom pridáme olej al. tuk, žĺtok a ostatný cukor, štipku soli. Potom to zalejeme ostatným mliekom a prepracujem tak, aby sa cesto nelepilo o stenu misky. Keď je to riedke, pridáme trošku múky, keď je to husté, pridáme trošku mlieka.

  2. 2

    Cesto kysne asi hodinku - malo by mať aspoň raz taký objem ako pred kysnutím. Potom urobíme koláčiky a dáme na plech. Pečieme pri teplote 175 stupňov. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti koláčikov asi do 15 minút by mali byť koláčiky upečené. Vložíme do horúcej rúry a asi po 7 minutách pozrieme, či má cesto zlatohnedavú farbu, vtedy sú hotové, ak sú bledé, tak ešte pečieme.

  3. 3

    Keď do cesta nedáte cukor - iba trošku do kvásku a viacej osolíte, tak môžete robiť aj slaný koláčik- so špenátom, slaninou, hríbmi, ...

Diskusia k receptu

kucharinka1812
Pri kysnutom ceste je doležité neponáhľať sa a poriadne cesto premiešať. A tiež suroviny musia ma´t izbovú teplotu. Ak tam pridáte studené mlieko alebo vodu, je to v háji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia