Jarná hráškovo-kalerábová omáčka so zemiakovou knedľou
Keď babke dozrieval mladý hrášok a prvé hlávky kalerábu na záhrade, vždy, keď sme sa cez víkend u nej zišli, uvarila nám túto dobrotu. Zobraziť celý popisKeď babke dozrieval mladý hrášok a prvé hlávky kalerábu na záhrade, vždy, keď sme sa cez víkend u nej zišli, uvarila nám túto dobrotu. Neskôr som to varievala už aj mojím deťom a tie ju mali tiež veľmi radi.Asi preto, že bola sladká a to sa nám deťom páčilo najviac. Na malom dvorčeku pod hustou pergolou stával veľký stôl a tam, keď bolo krásne počasie, sme za hodinu zmastili za kastról tejto dobroty.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca nasypem cukor a na miernom ohni ho karamelizujem, keď je z neho už hnedý roztok, nasypem mladý hrášok a na drobno nakrájaný kaleráb, jemne podlejem vodou a po chvíli trošku osolím. Pod pokrievkou to nechám variť asi 20 minút. Medzitým si nachystám liter mlieka a keď je to uvarené, nalejem ho do hrnca. Zamiešam a nechám ešte zopár minút pomaličky vrieť. Z ostatného mlieka a múky urobím zátrepku a vlejem do hrnca a miešam, aby omáčka neprihorela a neurobili sa v nej hrčky. A zase, ak je omáčka dosť hustá, dobre. Ak nie, pridám trošku múky rozhabarkovanej vo vode. Ako prílohu k tomu nedávame nič , iba zemiakovú knedľu, nakrájanú na klasické kusy.Všetky chute omáčky a knedle sa harmonicky dopĺňajú a preto, že je pomerne sladšia ako iné omáčky, deťom navyše aj chutí.
Diskusia k receptu