Jablkový koláč s marhuľovým džemom a s rumom fotorecept
Foto: pusta
Tento veľmi chutný recept z francúzskej kuchyne som našla na Nosalty, pridávam pre milovníkov jablkových koláčov, recept som len máličko upravila pre nás doma.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
1 PL |
|
na hrot noža |
|
cca 110 ml |
|
50 g |
|
Náplň: | |
4 ks |
|
5 PL |
|
50 g |
|
Na potretie jabĺk po upečení: | |
100 g |
|
2 PL |
|
Iné: | |
2 PL |
|
Postup
-
1
Do misy som dala preosiatu múku, soľ, práškový cukor, premiešala, pridala som plátky masla,...
-
2
...trením medzi dlaňami som spravila drobenku, do ktorej som po malých častiach pridávala ľadovo studenú vodu a rýchlymi pohybmi...
-
3
...som spracovala na cesto, vytvarovala som z cesta kváder, prikryla fóliou a odložila na 30 minút odpočívať do chladničky.
-
4
Cesto som dala na pomúčenú dosku,...
-
5
...rozvaľkala om ho do oblžnika o niečo väčšieho ako je rozmer plechu (30 x 20 cm) a o hrúbke asi 1 - 2 mm, ...
-
6
...pomocou valčeka som ho preniesla na plech s pečiacim papierom a vystlala som plech cestom aj na okrajoch, znovu som cesto odložila do chladničky odpočívať, kým som pripravila ostatné suroviny, ...
-
7
...do misky som dala marhuľový džem s kúskami marhúľ, rozmiešala som ho s 2 PL rumu, touto zmesou sa budú potierať jablká ešte horúce hned po upečení,...
-
8
...umyté jablká som odstopkovala, zbavila jadrovníka a neošúpané som ich pokrájala na plátky, treba použiť kyslé jablká, ktoré nemajú veľa šťavy v dužine, použila som odrodu Grany Smith,...
-
9
...vybrala som cesto z chladničky, hojne som ho popichala vidličkou,...
-
10
...cesto som posypala 2 PL strúhanky, ktorá nasiakne šťavou z jabĺk počas pečenia a cesto nenavlhne,..
-
11
...plátky jabĺk som začala klásť v strede šikmo od jedného rohu k druhému v smere uhlopriečky plechu tak, aby sa trošku prekrývali, pokračovala som v tomto smere paralelne po oboch stranách, až sa zaplnil celý plech,...
-
12
...jablká som posypala cukrom kryštál,...
-
13
...piekla som 45 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C, upečený koláč som vybrala z rúry,...
-
14
...ešte horúce jablká priamo z rúry som hned potrela rovnomerne zmesou marhuľového džemu zmiešaného s rumom,...
-
15
...nechala som džem s rumom vsiaknuť do jabĺk, najlepšie chutí koláč ešte vlažný, nestihla som odfotiť pokrájané porcie, lebo mi ho celý zjedli v mihu ešte teplý :-) Koláč je nádherne voňavý a veľmi chutný, pikantný po marhuľovom džeme s malými kúskami marhúľ, veľmi dobre chuťovo harmonizuje chuť kyslých jabĺk s marhuľovým džemom a so skaranelizovaným cukrom na ich povrchu, je výborne aromatizovaný a doplnený rumom.
to @radox1 a zároveň to @pusta1 :
asi je všetkým jasné, že "Tuzemský" sa nedal kúpiť..platí tam ochranná známka, tak jedine "um", ale v tomto prípade receptu p. Pusty tam nevidím problém.....mám odskúšaných XY receptov od, no skúsim, či redakcia nevymaže, - St. Nich.....us, 38 %..neviem prečo, 36 % katastrofa, poaradoxne vyššie číslo 40 % tiež.....proste osvedčilo sa 38 % "um", do cesta na šišky, aby menej pil olej, ale aj do koláčov ala opitý Izidor a Františkán do orechovej plnky a pod....
to radox1: pre mňa - biely rum do drinkov, všetkých miešaných a 1 rcp mám na karé s pomarančom a extra hnedým rumom - tam dávam "Cpt "Morgain"...
ale tuto pri marhuľovom džeme asi je to jedno.....o tom bol môj koment... : P
ale zase na rovinu, ten marhuľový džem asi vpoho znnsie aj náš Sk "um" a koláču to neublíži: -P
poteší ma, ak koláč vyskúšaš :-)
dakujem.
Bacardi nestoji 40€...
destilaty.heureka.sk/bacardi-superior-0_7l/...
Neviem kedy ho budem piecť, tak zatiaľ ukladám pre inšpiráciu do svojej kk...už som zopár tvojich receptov vyskúšala a nesklamali ma.
Ešte som našla jeden pohár domáceho džemu, nevymeníš za tvoj koláč? :)
Už sa teším na leto, ako budem zase pripravovať domáci džem (marhuľový, jahodový, ríbezľový, čerešňový )
teší ma, že tebe sa recept páči.
dakujem ti za krásnu pochvalu a milé slová.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)))
dakujem za pochvalu.
áno, tam ide polovica masla k celkovému množstvu múky. som ti vdačná za to, že si o tom hovorila a i o tom ostatnom, poznám ťa ako skvelú kuchárku a znalca francúzskej kuchyne už dlho a uznávam.
vážim si tvoje hodnotenie, dakujem za pochvalu a za 5*
to som nevedela, že už si vyskúšala už viac mojich receptov a teší ma veľmi, že ťa ani jeden nesklamal :-)
je to pre mňa veľká česť a budem rada, ked aj tento recept vyskúšaš.
dakujem za nádhernú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
som rada, že sa ti môj receptík páči :-)
dakujem ti za pochvalu, za uloženie do kk.
dakujem za pekný komentár.