Jablkové palacinky s mňam plnkou

radovana - fotkaradovana, 13. augusta 2010

Tieto palacinky robila moja milovaná babička Kristínka, ktorá bola vychýrená kuchárka a robila najlepšiu ťahanú štrúdľu, akú som v živote jedla, vynikajúce pečené buchty Zobraziť celý popisTieto palacinky robila moja milovaná babička Kristínka, ktorá bola vychýrená kuchárka a robila najlepšiu ťahanú štrúdľu, akú som v živote jedla, vynikajúce pečené buchty a varila jedlá s nezabudnuteľnou chuťou. Sama jedla striedmo a dožila sa 97 rokov. Jej príprava štrúdle pred samotným upečením bol pre nás, vnúčatá, slávnostný obrad, na ktorý sme sa nevýslovne tešili. Babička nám pri vyťahovaní cesta a jeho posýpke s láskou vysvetľovala tajomstvá pracovného postupu. Dnes vám ponúkam

Suroviny

Plnka:
4  kopcovité lyžice
2  kopcovité lyžice
1/4  balíčka
1  ks
1/2  balíčka/nemusí byť/
3  ks, BIO vajcia
2  lyžice




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto na palacinky, ale namiesto celých vajec použijeme 3 žĺtky a do cesta pridáme natenko nakrájané 2 olúpané jabĺčka. Ja dávam aj namiesto klasického mlieka sójové mlieko

  2. 2

    Cesto necháme oddýchnuť a pripravíme si plnku: Do troch bielkov pridáme štipku soli a ručným šľahačom vyšľaháme hustý sneh. Ak nemáme bio vajcia, alebo pripravujeme palacinky pre menšie deti, vyšľaháme sneh nad parou. Orechy zmiešame s práškovým, vanilkovým, kto má rád aj škoricovým cukrom, pridáme kvalitný džem a nakoniec zľahka primiešame sneh. Plnka môže byť redšia aj hustejšia, stále je veľmi chutná. Ak chceme plnku hustejšiu, pridáme mleté orechy, ak sladšiu, džem alebo cukor.

  3. 3

    Upečieme pomaly palacinky, obraciame ich opatrne, kvôli pridaným jabĺčkam. Ako obmenu môžeme dať do palacinkového cesta aj hrozienka alebo ovsené vločky. Mierne vychladnuté palacinky natrieme plnkou a stočíme. Posypeme práškovým cukrom alebo grankom, prípadne postúhanou čokoládou. Palacinky sú chutné aj studené vybraté z chladničky na druhý deň. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

frezia68
Práve dnes som robila palacinky-tvaroh,hrozienka,orechy a robievam aj s jablĺkami,ale tie strúham a potom sú palacinky trocha hrubšie.Tvoje sú zaujímavé a určite vyskúšam.Hrozienka nedávam do cesta,ale do plnky.Tvoje budú delikatesa.
babav
Zaujimavy recept,iste chutne palacinky! Dojemne si spominas
na svoju babicku,taku mala aj moja dcerka .Lubila ju obcas viacej ako mna a ja dufam,ze sa mi to zopakuje s mojimi vnuckami ;-).
radovana
Obidve moje babičky sa dožili presne 97 a pol roka, obidve sa stravovali striedmo, hoci pre celú rodinu vyvárali a vypekali dobroty. Svoje vnúčatá vychovávali s veľkou láskou, celé dni, ba i noci som trávievala raz u jednej, raz u druhej starej mamy. Teraz mám 6-týždňovú vytúženú vnučku Sašku / dcérka Katka je so mnou na fotke/ a viem, že aj ja som a budem takou babičkou.
radovana
Ten prášok do pečiva má ísť do palacinkového cesta, aby boli palacinky nadýchané, nie do plnky :-)))
jeka
ja som palacinkový jedák.Už som robila cesto s vyšľahanými bielkami,s minerálkou,ale a jablkom som ežte nerobila,vyskúšam ,je to zaujímavé,dakujem za recept.
evanaaa
tá netradičná ale iste dobrá plnka a jablkové palacinky - koimbinácia, pri ktorej sa každý môže oblizovať, je to vybočenie zo stereotypu, nová chuť.
evanaaa
Keď je tam tá snehová plnka, asi sa nedajú zapiecť, aby nebola surová, myslím zapiecť tie palacinky už natreté.
radovana
Sneh robievam z domácich vajíčok alebo bio vajec, robím tieto palacinky roky a zatiaľ sme nemali problém so strávením plnky, možno skôr si musíme dávať pozor, aby sme sa neprejedli, je to dobrota. Ale určite sa dajú zapiecť, len treba dať do plnky viac orechoiv, aby bola hustejšia a nevytiekla a jabĺčka do palaciniek sa krájajú na veľmi tenké plátky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia