Jablkové palacinky s mňam plnkou

Autor receptu: radovana

Tieto palacinky robila moja milovaná babička Kristínka, ktorá bola vychýrená kuchárka a robila najlepšiu ťahanú štrúdľu, akú som v živote jedla, vynikajúce pečené buchty a varila jedlá s nezabudnuteľnou chuťou. Sama jedla striedmo a dožila sa 97 rokov. Jej príprava štrúdle pred samotným upečením bol pre nás, vnúčatá, slávnostný obrad, na ktorý sme sa nevýslovne tešili. Babička nám pri vyťahovaní cesta a jeho posýpke s láskou vysvetľovala tajomstvá pracovného postupu. Dnes vám ponúkam

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto na palacinky, ale namiesto celých vajec použijeme 3 žĺtky a do cesta pridáme natenko nakrájané 2 olúpané jabĺčka. Ja dávam aj namiesto klasického mlieka sójové mlieko
  2. Cesto necháme oddýchnuť a pripravíme si plnku: Do troch bielkov pridáme štipku soli a ručným šľahačom vyšľaháme hustý sneh. Ak nemáme bio vajcia, alebo pripravujeme palacinky pre menšie deti, vyšľaháme sneh nad parou. Orechy zmiešame s práškovým, vanilkovým, kto má rád aj škoricovým cukrom, pridáme kvalitný džem a nakoniec zľahka primiešame sneh. Plnka môže byť redšia aj hustejšia, stále je veľmi chutná. Ak chceme plnku hustejšiu, pridáme mleté orechy, ak sladšiu, džem alebo cukor.
  3. Upečieme pomaly palacinky, obraciame ich opatrne, kvôli pridaným jabĺčkam. Ako obmenu môžeme dať do palacinkového cesta aj hrozienka alebo ovsené vločky. Mierne vychladnuté palacinky natrieme plnkou a stočíme. Posypeme práškovým cukrom alebo grankom, prípadne postúhanou čokoládou. Palacinky sú chutné aj studené vybraté z chladničky na druhý deň. Dobrú chuť!