Jablkové palacinky s mňam plnkou
Autor receptu: radovana
Tieto palacinky robila moja milovaná babička Kristínka, ktorá bola vychýrená kuchárka a robila najlepšiu ťahanú štrúdľu, akú som v živote jedla, vynikajúce pečené buchty a varila jedlá s nezabudnuteľnou chuťou. Sama jedla striedmo a dožila sa 97 rokov. Jej príprava štrúdle pred samotným upečením bol pre nás, vnúčatá, slávnostný obrad, na ktorý sme sa nevýslovne tešili. Babička nám pri vyťahovaní cesta a jeho posýpke s láskou vysvetľovala tajomstvá pracovného postupu. Dnes vám ponúkam
Postup
- Pripravíme si cesto na palacinky, ale namiesto celých vajec použijeme 3 žĺtky a do cesta pridáme natenko nakrájané 2 olúpané jabĺčka. Ja dávam aj namiesto klasického mlieka sójové mlieko
- Cesto necháme oddýchnuť a pripravíme si plnku: Do troch bielkov pridáme štipku soli a ručným šľahačom vyšľaháme hustý sneh. Ak nemáme bio vajcia, alebo pripravujeme palacinky pre menšie deti, vyšľaháme sneh nad parou. Orechy zmiešame s práškovým, vanilkovým, kto má rád aj škoricovým cukrom, pridáme kvalitný džem a nakoniec zľahka primiešame sneh. Plnka môže byť redšia aj hustejšia, stále je veľmi chutná. Ak chceme plnku hustejšiu, pridáme mleté orechy, ak sladšiu, džem alebo cukor.
- Upečieme pomaly palacinky, obraciame ich opatrne, kvôli pridaným jabĺčkam. Ako obmenu môžeme dať do palacinkového cesta aj hrozienka alebo ovsené vločky. Mierne vychladnuté palacinky natrieme plnkou a stočíme. Posypeme práškovým cukrom alebo grankom, prípadne postúhanou čokoládou. Palacinky sú chutné aj studené vybraté z chladničky na druhý deň. Dobrú chuť!