Hubová polievka

hanina - bez fotkyhanina, 3. marca 2010

Veľmi rýchlo pripravená a chutná. V našej rodine obľúbená.

4
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

1  šálka
1  ČL
 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Umyté, nadrobno pokrájané huby dáme variť , vodu osolíme.

  2. 2

    V oleji / asi 2 PL rozmiešame mletú červenú papriku a vlejeme k uvareným hubám.

  3. 3

    Nasekáme nadrobnučko petržlenovú vňať a uvaríme niťovky podľa návodu. Do taniera vložíme niťovky, zalejeme horúcou polievkou a posypeme petržlenovou vňatou.

Diskusia k receptu

1956
Neviem či by mi to naši jedli,lebo niťovky mi tam vôbec nesedia. Ja pridám k hubám na kocky pokrájané zemiaky,bob.list,pár guličiek čier.korenia,,mlieko a šľahačka v ktorej rozmiešam 1-2 lyžice solamylu.Nechám povariť a nakoniec rozpusím maslo, chvíľu opražím cibuľku a vlejem do polievky. Vždy musím variť aspoň 6-7 litrový hrniec.
hanina
Ahoj je to liptovská hubová polievka. Ak Ti nesedia niťovky, môžeš aj domáce rezance použiť. To čo Ty opisuješ je hubový guláš / u nás. Len s tým rozdielom, že huby a zemiaky sa najskôr podusia, pridajú sa koreniny a pokrájaná kápia a bez smotany. Variácií na hubovú polievku je veľmi veľa. S mliekom robím omáčky.Každá rodina má isto svoje chute vyvinuté dlhodobo, ale zmena je život. ja vždy rada skúšam niečo nové.
igor13
ja robim cervenu zaprazku na zaciatku, zalejem vodou, do ktorej vlozim huby a necham varit. potom ked su huby takmer uvarene (korenie, sol podla chuti medzitym), tak vlozim nakrajane zemiaky na kocky. nakoniec cerstvy petrzlen. vyborne
bozulka
Ja robím úplne inú-hodím na varechu nech nedostanem "hubovú",že tu recepty málokto číta,ale ja si niečo zoberiem aj z komentárov,veď na to sú.
hanina
Ahoj Igor. To je polievka bez zápražky, len v oleji - najlepšie olivovom rozmiešaš mletú papriku. tak sa varí/ okrem 5 daľších druhov u nás/na Liptove./ So zápražkou robievame " mrvenicu- to sú huby, zemiaky, zelenina a cesttíčko, alebo hubový guláš/ ten je zasez húb, zemiakov a kápie. Nikdy som o takejto nepočula okrem Liptova aj to len malý okruh - tak som ju pre zaujímavosť vložila.
oblizprst
Super, pridajte ešte niečo, ja sa tiež posnažím napísať tú svoju.
hanina
Pridávam meteník, alebo chcete niečo s hubami?
maruskaba
Ahoj, ja varím veľmi rada, z hubových polievok najradšej pravú hríbovú so zápražkou, z dubákov, so zemiakmi, no ako rýchla polievka môže byť aj tento recept, asi by som dala šampiňóny (keď už nerastú kuriatka) a mrveničku, ale môžu byť aj rezance :)
hanina
Táto polievka vyzerá aj veľmi dobre na tanieri. Huby môžu byť aj z mrazničky. treba vyskúšať, možno pochutí. Je to starý recept. Môj starý otec bol veľký hubár. Ja tiež varím veľmi veľa druhov hubových polievok, ale o takejto som ešte nepočula.Nemusia to byť len kuriatka, ale aj hríby alebo mix. Len z kozákov osikových je pravdaže trochu tmavá.
1956
Myslím hanina, že nemáš rada,keď niekto nepochváli tvoj recept.Asui nevieš, čo je guláš a čo hubová polievka. Nie je to môj vlastný recept ale prebrala som ho po svopjej svokre pred 34 rokmi a varím ho dodnes aj keď som hornáčka a jedlo je dolnácke. Odvtedy decká nechcú inú polievku.Ale je to o tom aby sme si vymenili skúsenosti vo varení a pečení. A nehnevaj sa ale rezance v akejkoľvek hrúbke mi tam nesedia, zmenilo by to chuť pravej hubovej polievky.
hanina
Ahoj 1956. Zaujímavý názor na moje objasnenia, ale veľmi nesprávny.
Ja určite vyskúšam všetko čo ma zaujme a nikoho nenútim, aby to tiež vyskúšal. len som si myslela, že prastaré jedlá nepoznajú všetci a vraj by mali byť zdravé. Iste o varení mnoho toho neviem - preto som na vareche - veď nie som kuchárka. Také názvy sa používajú u nás / hubový guláš/ a ak tým niekoho urážam je mi to veľmi ľúto.
Rada sa od každého poučím a vyskúšam rôzne chute - ale že by som nemala rada, keď niekto nepochváli recept odo mňa - tak to som si musela práve prečítať, inak by som na to neprišla.
Dúfam, že nebudeme v takejto diskusii pokračovať, ale radšej sa budeme venovať výmene receptov. Ospravedlňujem sa ak som sa Vás nejako dotkla, nemala som to vôbec v úmysle.
lydia
Na prastaré jedlo to vyzerá, lebo je to jednoduché. To sa mi veľmi páči a chcem to skúsiť. Ako to asi chutilo našim milým predkom z Liptova? Bude to zaujímavý zážitok. Ale tie niťovky tam nedám, tie nie sú prastaré.
haninka
Ahoj Lýdia! to je pravdaže pravda. Podľa mojej starej mamy robili vaječné rezance ručne na celý ýždeň a potom ich sušili.A nakrájané boli tak na tenučko/ čo absolutne nedokážem/, že ja používam niťovky.
Ak máte aj vy nejaké staré recepty uverejnite, prosím. Určite vyskúšam!
oblizprst
Pridávam ja tú svoju. Namoč bielu drobnú fazuľku ( sem-tam môžeš vymeniť so šošovicou), na oleji opraž pokrájanú malú cibuľku, pridaj trochu mletej papriky, pridaj čerstvé alebo mrazené huby, fazuľku, chvíľku podusiť, potom pridať na kocky nakrájané zemiaky a variť až do zmäknutia fazuľky alebo šošovice. Ochutiť soľou a podávať. Skutočne veľmi dobré.
oblizprst
Hanina, ja myslím, že je úplne fuk, čo a ako sa volá, hlavne, že nám to chutí.
haninka
Vďaka za typ idem ju hneď variť / musím 1 vopred kvôli maminke/, ale ochutnať ju neochutnám, lebo chcem byť taká štíhla ako Ty. a keďže Tu bolo málo snehu nedostala som sa tak často na lyže, ako po minulé roky / umelý nemám moc rada a cesta je dlhá- to si ja nemôžem dovoliť/ . Takže teraz končím ryžovú kúru - ešte 2 týždne. neviem sa už dočkať, kedy ochutná všetky novoty. Dúfam, že zasa nepriberiem.
2010
@bozulka , presne mas pravdu , pozeral som na Vareche ci je tu podobna polievka ktoru som chcel pridat , radsej nic nepridam lebo akurat dostanem tak "hubovu nadielku".Nech si varia po svojom.


evusik
@2010 prečo neuverejníš svoj recept? veď vyzerá prekrásne! samozrejme, že každý varí po svojom, ja varím hríbovú s mrveničkou a tak nám chutí najlepšie. Na druhej strane je dobre keď človek vidí aj iné verzie, hoci nakoniec aj tak skončí pri tej svojej, respektíve si recept prispôsobí na svoje chute.
Aj v tejto verzii mi vadia tie niťovky, ale môj muž má napr. do slepačej polievky rád hrubé rezance. Viem si predstaviť, keby som uverejnila recept na slepačiu pol. s hrubými rezancami tak ma ostatné varecháčky vysmejú. No ale čo keď to môj má rád. Je to jeho vec, keď to tak ľúbi nech to tak je. Veď život nie je len o tom, že všetko musí byť presne nalinajkované podľa pravítka.
@hanina toto je naozaj taká jednoduchá polievka, takto varila aj naša starká.... voľakedy sa tako jednoduch varilo, zrejme bez tých niťoviek, len s krajcom chleba :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia