Halušky zo zemiakovej vody fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 27. apríla 2014
Halušky zo zemiakovej vody (fotorecept)
Foto: mariamka

Už tak zo zvyku zlievam vodu z varených zemiakov, dá sa využiť na viac spôsobov. Dnes som z nej urobila halušky, prekvapili ma svojou Zobraziť celý popisUž tak zo zvyku zlievam vodu z varených zemiakov, dá sa využiť na viac spôsobov. Dnes som z nej urobila halušky, prekvapili ma svojou jemnou konzistenciou, sú vhodné tak samostatne (ako klasické bryndzové, syrové, slaninkové... ), aj ako príloha k pečeným mäsám, napr. ako sme mali dnes.

Suroviny

podľa potreby z varených zemiakov
podľa potreby (resp. celozrnná)




Postup

  1. 1

    Suroviny som nevážila, veď kto by vážil zemiaky a vodu, :) Klasicky, keď varíme zemiaky osolené, orascované, vodu nevylejeme, ale precedíme a zachytíme do nádoby, necháme vychladnúť. Keď príde jej čas, pridáme múku (hrubú, polohrubú, celozrnnú, mix), premiešame vidličkou. Premiešajte a netrepte to! inak sa budú halušky ťahať a ostanú gumové.

    Halušky zo zemiakovej vody (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme zovrieť vodu, osolíme a klasicky zavaríme halušky, ručne, alebo cez haluškovač. Vylovíme, nepreplachujeme, omastíme /ja som omastila olivovým virgin, máme radi jeho vôňu aj chuť/.

    Halušky zo zemiakovej vody (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A už použijeme, ako máme v pláne, resp. univerzálne. Sú na počudovanie naozaj chutné, mäkké, takmer, ako by tam boli zemiaky. Na ilustráciu napr. navrch trošku syra, olivový olej, nejaká tá bylinka.

    Halušky zo zemiakovej vody (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    U nás boli ako príloha k pečenej krkovičke, dusenej kyslej kapuste s hrozienkami, ideálne, komu sa nechce robiť knedľa :). Skúste a dajte vedieť, ako chutili, budem rada :)

    Halušky zo zemiakovej vody (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
No Ty ale vieš provokovať @mariamka moja milá... keby som nemala bruško plné, idem do toho hneď... úžasná úvodná foto, normálne nejde odolať... tlieskam drahá :)
denyany
Vodu zo zemiakov som doteraz vylievala, tak ju skúsim využiť na halušky. A ja robievam normálne halušky s kyslou kapustou a na to mäso na prírodno alebo perkelt. Je to fajnota.
luciak
dala si novy vyznam slovnemu spojeniu "varit z vody" :D
safran
mne sa páčia všetky takéto "finty starých materí" :-) rascu scedíš alebo ani nie?
kukulienka71
@mariamka ,úplne žasnem nad týmto skvelým nápadom! určite urobím takéto halušky,je to super šetrné,a máš nádherné fotky!!!
violeta
ty si špekulant, @mariamka , ja vždy pridávam do halušiek zopár surových nastrúhaných zemiakov, viac mi chutia, nie sú také plané, ale mňa zaujala tá dusená kyslá kapusta s hrozienkami, to som ešte nejedla, niekedy skúsim...
mamatata2
Práve dnes som rozmýšľala, že kedysi som vodu zo zemiakov dávala do zeleninovej polievky a teraz ju dávam do výlevky. Tvoj nápad určite použijem. Vďaka.
havino
no náhodou, ty si hlavička, čo by nie a že kapusta s hrozienkami, no to teda tiež určite vyskúšam, ved ja mám ešte pol suda kapusty a takej vzgajucej, och, až mi ľuto, rozdávam kde sa dá, včera halušky s kapustou, dnes segedín, ešte kým je takýto upršaný čas, ked slnko vyjde mi už kyslá kapusta na tanieri nesedí
lidia3
využivam aj vodu z halušiek robim z toho zemiakovu polievku s hubami
katrinecka
vodu zo zemiakov používam na cesnakovú polievku...včera som robila perkelt s haluškami,nabudúce vyskúšam takto...díky
smejkad
tiez som poznala akurát cesnacku a sem tam namiesto obycajnej vody do chleba je fajn takato zemiakova, ale tieto halusky ma chytili za srdce :-)))
ampara
Bomba nápad! Chválim krásne foto ,aj tú drevenú misu.
medovnicek
to by ma nenapadlo takto využiť vodu z varených zemiakov, veľmi sa mi páči ako si tie halušky aj naaranžovala:)
medovnicek
to by ma nenapadlo takto využiť vodu z varených zemiakov, veľmi sa mi páči ako si tie halušky aj naaranžovala:)
mariamka
@dievcence s odstupom casu dakujem za vsetky mile komentare, potesilo ma, ze vas tato "sranda" zaujala, ano doslova je to "uvarit nieco z vody" a najlepsie pred vyplatou :))
@eviana draha :))
@denyany @tiginko @izabella929 @luciak :)
@safran zlievam normalne ze iba prichytim pokrievku, ked nejaka rasca ujde, nam tam nevadi,
@kukulienka71 diky, si mila :)
@violeta hrozienka bol momentalny napad, kedze kapusta pekne "pisala", dali tomu taky fajny moment prekvapenia :)
@mamatata2 do vylevky jej je urcite skoda :)
@havino tak, tak, toto su take "zamracene" jedla, ked ani psa nevyzenies, :))
@lidia3 @katrinecka na polievku idealne, tak preco nie aj do cesta? :)
@smejkad mna uz asi tiez :)
@sandraviglasova varime s rozumom :)
@ampara diky, aj za misku :)
@cesminaz kludne, moj si ich dal s kapustovou vodou, ako inak? :)))
@elysa @medovnicek ste mile,, dakujem vsetkym
janger
@mariamka , tak ta idem este aj ja pochvalit :-). Vyborna rada, tiez tu vodu vylievam. Halusky sice robievam velmi malo, ale veru budem musiet zase spravit, lebo si mi spravila chut :-). A tiez dobra rada, varit zemiaky s rascou, to tiez nikdy nerobim, tak aj to vyskusam ;-). A aj hrozienka podla teba supnem niekedy do kyslej kapusty....Tak same super napady. Este aj ta tvoja miska s lyzicou sa m i paci, no ale taku nemam, tak to vyskusat nemozem :-).
mariamka
@janger som milo potesena ze taka "voda" vie zaujat :)) a inak sledujem stale tvoje kamery na nasej "Sledovat lisku..), aj mam nejake fotoshooting zachytene, pekne to zije, radost pozerat :)
janger
@mariamka , coby nie, ved to je specialna voda...Vies co tu niektori hovoria? Ze pomaha odstranovat mach zo zahradnej dlazby, takze to s nou pooblievaju...Neviem, ci to pomaha, este som neskusala :-). Male lisatka su uz velke, pravda? Su uz casto vonku...
motyka
No teda. Až doposiaľ som si myslela, že som dobrá gazdinka a nič nevyhodím. Ako vidím a prechádzam Tvoju stránku, tak od Teba sa dosť veľa naučím.
Mimochodom, ja používam čínsku kapustu aj na takéto alebo podobné halušky. So slaninkou - super.
Ďakujem za recept. Určite už vodu zo zemiakov nevylejem.
mariamka
@motyka a co sa stalo? som milo prekvapena a dakujem za namahu a prehliadku, aj vcera sme mali tlacene zemiaky k reznom a dnes posluzil vyvar k fazuli na kyslo, co sa tyka cinskej, mam ju tiez rada, a nemas za co, len uspesne recykluj




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia