Grilážky

janac - fotkajanac, 1. decembra 2009
Grilážky
Foto: janac

Tento recept som zdedila po mojej svokre...nesmie chýbať na sviatočnom stole každé Vianoce.

45 minút
príprava

Suroviny

250 gr
200 gr
1 KL
4 ks
200 ml
1 PL
4 PL
500 gr
50 ml




Postup

  1. 1

    Cukor upálime do hneda na karamel, pridáme orechy a maslo, a celé to premiešame a dáme do teplej rúry, aby nám to nestvrdlo /asi na 150 stup./ Odoberieme si za lyžicu, dáme na papier na pečenie a valčekom vyvaľkáme na asi 3 mm. Nožom režeme na pásy asi 3 cm široké, ktoré stočíme na guľatej formičke a vytvarujeme "šálku". Zbytok odrežeme a dáme do teplej rúry.

  2. 2

    Dno "šálky" môže byť detská piškota, alebo vykrojiť kolieska z upečenej piškóty s formičkou, na ktorej sme stáčali pásiky.

  3. 3

    Žĺtky, kávu, Zlatý klas a cukor varíme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí pridáme maslo a rum a vyšľaháme.....Plnkou naplníme "šálky"... Vrch polejeme čokoládovou polevou a dáme do chladničky dobre stuhnúť!!! Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

hefi
A nie je to veľmi pracné? Dobré je to určite, ale asi príprava zaberie strašne veľa času.
sovka62
Grilážky som doteraz len jedla (vždy som ich prvé vyjedala zo svadobných výslužiek), ale recept na ne som nikdy nevidela. Prípravu som si predstavovala strašne zložitú, ale tak ako to píšeš, by sa to dalo zvládnuť. Tak vyskúšam a dám vedieť.
babicka
Poznám grilážky ako rezy.Myslím,že to stojí za vyskúšanie.
prezyvka
včera som urobila grilážové rezy, ale veľmi rada urobím aj tento tvoj recept, už sa teším ako ma všetci zaň pochvália, určite napíšem ako sa vydaril
bea21
Grilážky mam strašne rada, ale ešte som ich nepiekla. tieto ma zaujali a hadam sa mi podaria tak dobre a krasne ako Vám:-).
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ja som skúšala, je to dosť pracné hlavne kým sa to nenaučíš. Najlepšie je to vidieť, lebo ten karamel dosť rýchlo tuhne a to ako si popáliš prsty ani nehovorím.
Ale všetko grilážové mám rada. A hlavne rada by som sa to naučila.
helca103
moja stará mama takúto griláž robievala často no recepty mala v hlave takže sa neuchovali. Ďakujem za tento recept ktorý mi ju pripomenul.
anina43
ďakujem za tento recept, myslím, že podobnú grilážku som jedla v cukrárni v Zlatých Moravciach, kde sme bývali v r. 1952 a mala som 9 rokov. bola taká fantastická, že som na ňu doteraz nezabudla, nikdy viac som ju už nikde neobjavila a tvoj recept mi ju veľmi pripomína. Vrátiť sa do detských rokov prostredníctvom receptu na grilážku je úžasné,ešte raz ďakujem
anina43
ešte si spomínam, že na vrchu šálky z karamelu bola biela fondánová poleva a vo vnútri plnka božskej chuti, či to bola taká ako v tvojom recepte neviem, ale super bude aj tvoja
lipka
Na tieto grilážky spomínam s nostalgiou, predávali ich aj v Piešťanoch
v cukrárni asi pred desiatimi rokmi. Potom tam už cukráreň nebola.
helenka2307
jeeeeeeeeeeeežiš to je draždenie!!!!!!to to su moje ZAKUSKY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia