Džem z čiernych a červených ríbezlí fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. júna 2015
Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept)
Foto: babkamt

Toto bude moje prvé tohoročné zaváranie. Odignorovala som čerešne aj jahody. No ríbezľový lekvár na vianočné pečivo musí byť:-)

Suroviny

600 g
400 g
700 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odvážené červené ríbezle, tých bolo 600 g a 400 g čiernych ríbezlí / ostatné sú na koreni, nechcelo sa mi už oberať/, som umyla, odstopkovala pomocou vidličky.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som ich variť spolu so 150 ml vody. Zatiaľ, kým sa varili, som si odvážila kilo červených ríbezlí, umyla som ich a odstopkovala.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Varila som ich asi 15 - 20 minút, kým som si nepripravila druhú dávku. Uvarené som prepasírovala.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prepasírované som preložila do čistého hrnca a chvíľu som ich povarila. Do vriaceho som po malých dávkach, aby som neprerušila var, pridávala po častiach cukor. Varila som, kým sa mi nevytvorila cestička po vareche. Hustotu som skúšala aj na tanieriku.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Horúcim som naplnila som pripravené poháre. Vyšli mi 3 trojdecové od horčice.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatvorené poháre som na 5 minút otočila hore dnom.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si druhú dávku. Táto bude len z červených ríbezlí.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tento džem buje svetlejší. Dá sa to porovnať s obrázkom číslo 4.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je tanierik, na ktorom som skúšala hustotu. Ten vľavo je aj s čiernymi ríbezľami, je tmavší ako na pravo.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Samozrejme, že som ho musela ochutnať:-)

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Už stačí len označiť štítkom a šup s fľaškami do komory.

    Džem z čiernych a červených ríbezlí (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Voňavá dobrota, pôvab plodov leta uzatvorený v Tvojich zaváracích pohároch, @babkamt šikovná starostlivá kucháročka s 5*!
jaj,ako ti ich zavidim a Tolko vela .Milovala som ich popucit premiesat s cukrom a uzavrete takto dlho vydrzali v chladnicke.Potom sa uz len berie kolko clovek potrebuje.Vyborne boli na poliatie palaciniek ci franch toast.5 8