Dusená červená kapusta (foptorecept)
Dusenú kapustu používame spravidla ako prílohu ku kačke. Po už neviem koľkom pokuse varenia tejto kapusty som zistil, že základný trik je najmä v Zobraziť celý popisDusenú kapustu používame spravidla ako prílohu ku kačke. Po už neviem koľkom pokuse varenia tejto kapusty som zistil, že základný trik je najmä v tom, aby sa dlho ale naozaj dlho dusila. Takže nebudeme zdržovať a ide sa na to:)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny. Kapustu som mal cca 1,6 kg hlávku. Namiesto oleja môžete použiť napr aj masť.
-
2
Do väčšieho hrnca nalejeme olej, ktorý necháme zohriať a pridáme cukor na vytvorenie karamelu.
-
3
Z kombinácie cukru a horúceho oleja nám vznikne takéto pekné čudo (karamel). Samozrejme cukor treba neustále miešať.
-
4
Na horúci karamel pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a o pár minút aj cesnak. Necháme trochu opiecť a pridáme aj drvenú rascu.
-
5
Po tom čo cibuľa a cesnak chytili tú správnu konzistenciu, pridáme nakrájanú kapustu. Môžeme pridať aj korenie a všetko dobre a naozaj kvalitne premiešame a hrniec zakryjeme a necháme dusiť, aby kapusta pustila aj vlastnú šťavu. Po cca 30 minútach dusenia pridáme 0,1 litra octu a opäť zakryjeme a pomaly dusíme. Kapustu priebežne podlievame a dusíme a tak dookola.
-
6
Po cca 60 minútach dusenia pridáme nadrobno nakrájané jabĺčko a dobre premiešame. Stále platí pravidlo pomalého dusenia a priebežného podlievania (podľa potreby).
-
7
Keďže my dusíme naozaj veľmi pomaly, kapusta by mala chytiť tú naozaj správnu a jedinečnú konzistenciu niekedy po 150 minútach dusenia (mala by vyzerať ako na obrázku). Tak a môžeme podávať najlepšie ku kačke alebo husi :)
Tiež dusená kapusta:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Kyselkavé jablko je dobré, vyskúšaj. Ja ho hodím ku cibuli, aby sa trochu poopekalo. Cesnak tiež nedávam, ten mi tam nepasuje.
červená kapusta od @Sovka 62 je vynikajúca, viackrát vykúšaná, ďakujem