Dusená kapusta
Dusená kapusta

Dusená červená kapusta fotorecept

kiritos - bez fotkykiritos, 17. októbra 2018
Dusená červená kapusta (fotorecept)
Foto: kiritos

Dusenú kapustu používame spravidla ako prílohu ku kačke. Po už neviem koľkom pokuse varenia tejto kapusty som zistil, že základný trik je najmä v Zobraziť celý popisDusenú kapustu používame spravidla ako prílohu ku kačke. Po už neviem koľkom pokuse varenia tejto kapusty som zistil, že základný trik je najmä v tom, aby sa dlho ale naozaj dlho dusila. Takže nebudeme zdržovať a ide sa na to:)

5
porcií
160 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlávka
1 ks
3 strúčiky
1 ks
100 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Kapustu som mal cca 1,6 kg hlávku. Namiesto oleja môžete použiť napr aj masť.

    Dusená červená kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho hrnca nalejeme olej, ktorý necháme zohriať a pridáme cukor na vytvorenie karamelu.

    Dusená červená kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z kombinácie cukru a horúceho oleja nám vznikne takéto pekné čudo (karamel). Samozrejme cukor treba neustále miešať.

    Dusená červená kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na horúci karamel pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a o pár minút aj cesnak. Necháme trochu opiecť a pridáme aj drvenú rascu.

    Dusená červená kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po tom čo cibuľa a cesnak chytili tú správnu konzistenciu, pridáme nakrájanú kapustu. Môžeme pridať aj korenie a všetko dobre a naozaj kvalitne premiešame a hrniec zakryjeme a necháme dusiť, aby kapusta pustila aj vlastnú šťavu. Po cca 30 minútach dusenia pridáme 0,1 litra octu a opäť zakryjeme a pomaly dusíme. Kapustu priebežne podlievame a dusíme a tak dookola.

    Dusená červená kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po cca 60 minútach dusenia pridáme nadrobno nakrájané jabĺčko a dobre premiešame. Stále platí pravidlo pomalého dusenia a priebežného podlievania (podľa potreby).

    Dusená červená kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže my dusíme naozaj veľmi pomaly, kapusta by mala chytiť tú naozaj správnu a jedinečnú konzistenciu niekedy po 150 minútach dusenia (mala by vyzerať ako na obrázku). Tak a môžeme podávať najlepšie ku kačke alebo husi :)

    Dusená červená kapusta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

radox1
neudusis k blatu koli tomu octu.v kazdom pripade ocot na koniec a udusena je do hodiny.chyba mi tam pre mna zopar dolezitych surovin.
1x viera1
evanaaa
Nerobievam ju často, najlepšia je masť, na ňu cibuľku, cesnak do kapusty nedávam, ani jablko som ešte neskúšala), ale lyžicu dve šípkového džemu som dala. Ale až tak dlho ju nedusím, neviem, asi bola tvrdá hlávka......
bubaya
@Evanaaa (17.10.2018 20:49)
Kyselkavé jablko je dobré, vyskúšaj. Ja ho hodím ku cibuli, aby sa trochu poopekalo. Cesnak tiež nedávam, ten mi tam nepasuje.
sovka62
Karamel robievam len pod bielu kapustu, tam je dôležitý kvôli farbe, ale červená kapusta má farby dosť. Jablká pridávam aj ja, aj tri-štyri menšie. Pridávam aj bobkový list. Okrem octu prilievam červené víno a na záver, keď je kapusta už mäkká, pridám ríbezľový džem. Kapusta dostane pikantnú sladko-kyslú chuť.
lubja
@Sovka 62 (18.10.2018 06:10)

červená kapusta od @Sovka 62 je vynikajúca, viackrát vykúšaná, ďakujem
suvla
Ja tiež podlievam červeným vínom, robím aj karamel, ale pridám ešte paličku škorice, plátok kôry z pomaranča a trocha hrozienok. Cesnak mi tam nepasuje a tých 150 min. to je fakt ako píše mirop udusenie k smrti. Na okyslenie používam na záver šťavu z jedného citnróna.
olinecka
Tiež ju robím na karamele používam pomaranč ,ale nedávam cesnak.Urcite má vynikajúcu chuť,skúsim nabudúce pridať, cesnak.
joel
Presne robím ako Sovka, iba namiesto ríbezľového džemu ja pridávam černicový.
mathias
Tak teda cesnak do dusenej kapusty mi absolutne nepasuje