Foto: stevca
kedže si viem u nás kúpiť kvalitné čerstvé kravské mlieko , doma si robím tvaroh ktorý je lepší ako ten z obchodu a je Zobraziť celý popiskedže si viem u nás kúpiť kvalitné čerstvé kravské mlieko , doma si robím tvaroh ktorý je lepší ako ten z obchodu a je jedno či si ho zjeme surový, alebo pripravíme z neho jedlo.
Postup
-
1
ja robím vždy z 10 litrov mlieka, no môžete aj z menej,
mlieko vylejem do 10 - litrového hrnca a nechám v kuchyni odstáť
po 24 hodinách pozberám z vrchu mlieka kvalitnú smotanu, kroú použijem na dalšie varenie, alebo na šľahačku k zákuskom, alebo pudingu.po dalších 12 hodinách ešte pozberám dalšiu smotanu, tá je trocha kyslejšia a využívam ju do segedínskeho gulášu, alebo francúzskych zemiakov.- 2
ked mlieko stojí 3 dni, výrazne zhustne a vtedy je vhodné na výrobu tvarohu, zapnem najmenší plamen na sporáku a postavým naň hrniec s mliekom, nech sa celkom pomaly odhrieva, ale nevrie.
z mlieka sa vyzrážajú malé hrudky - tvaroh. neodhrievam ho velmi dlho, lebo tvaroh je potom tvrdý. tvaroh precedím cez sitko a nechám odkvapkať a vychladnuť - potom ho používam pri varení, alebo ak je viac tak uskladním v mraziaku.
z týchto 10 l mlieka mi vyjde 1,8 kg tvarohu a 1,2 litra smotany- 3
z čerstvého tvarohu máme radi ak je vymiešaný s vajíčkom, škoricou, vanilkou ,cukrom a pridám hrozienka. je to velmi dobrá desiata alebo olovrant alebo aj plnka do koláča, či palaciniek.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja mam mlieko priamo od kráv čerstvé a také ako má byť, nie kupované