Domáci tvaroh a smotana

stevca - fotkastevca, 19. mája 2013
Domáci tvaroh a smotana
Foto: stevca

kedže si viem u nás kúpiť kvalitné čerstvé kravské mlieko , doma si robím tvaroh ktorý je lepší ako ten z obchodu a je jedno či si ho zjeme surový, alebo pripravíme z neho jedlo.

Suroviny

10 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ja robím vždy z 10 litrov mlieka, no môžete aj z menej,

    mlieko vylejem do 10 - litrového hrnca a nechám v kuchyni odstáť

    po 24 hodinách pozberám z vrchu mlieka kvalitnú smotanu, kroú použijem na dalšie varenie, alebo na šľahačku k zákuskom, alebo pudingu.po dalších 12 hodinách ešte pozberám dalšiu smotanu, tá je trocha kyslejšia a využívam ju do segedínskeho gulášu, alebo francúzskych zemiakov.

  2. 2

    ked mlieko stojí 3 dni, výrazne zhustne a vtedy je vhodné na výrobu tvarohu, zapnem najmenší plamen na sporáku a postavým naň hrniec s mliekom, nech sa celkom pomaly odhrieva, ale nevrie.

    z mlieka sa vyzrážajú malé hrudky - tvaroh. neodhrievam ho velmi dlho, lebo tvaroh je potom tvrdý. tvaroh precedím cez sitko a nechám odkvapkať a vychladnuť - potom ho používam pri varení, alebo ak je viac tak uskladním v mraziaku.

    z týchto 10 l mlieka mi vyjde 1,8 kg tvarohu a 1,2 litra smotany

  3. 3

    z čerstvého tvarohu máme radi ak je vymiešaný s vajíčkom, škoricou, vanilkou ,cukrom a pridám hrozienka. je to velmi dobrá desiata alebo olovrant alebo aj plnka do koláča, či palaciniek.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
verúúúú mnáááám, robíme aj syr, ale kedže už sú tu receptíky na syr, tak som ho ani nedala :))
1x klouvi9
domáci je domáci, ja robím tiež, cedím cez antikorové sitko, a potom precedenú srvátku precedím ešte raz cez hustejšie sitko a mám aj jemný tvaroh.
poznám to, dostávam 2x týždenne z farmy produkty z mlieka...takže je to skvelé môžem potvrdiť...)