Domáci tvaroh a smotana

stevca - fotkastevca, 19. mája 2013
Domáci tvaroh a smotana
Foto: stevca

kedže si viem u nás kúpiť kvalitné čerstvé kravské mlieko , doma si robím tvaroh ktorý je lepší ako ten z obchodu a je Zobraziť celý popiskedže si viem u nás kúpiť kvalitné čerstvé kravské mlieko , doma si robím tvaroh ktorý je lepší ako ten z obchodu a je jedno či si ho zjeme surový, alebo pripravíme z neho jedlo.

Suroviny

10 l




Postup

  1. 1

    ja robím vždy z 10 litrov mlieka, no môžete aj z menej,

    mlieko vylejem do 10 - litrového hrnca a nechám v kuchyni odstáť

    po 24 hodinách pozberám z vrchu mlieka kvalitnú smotanu, kroú použijem na dalšie varenie, alebo na šľahačku k zákuskom, alebo pudingu.po dalších 12 hodinách ešte pozberám dalšiu smotanu, tá je trocha kyslejšia a využívam ju do segedínskeho gulášu, alebo francúzskych zemiakov.

  2. 2

    ked mlieko stojí 3 dni, výrazne zhustne a vtedy je vhodné na výrobu tvarohu, zapnem najmenší plamen na sporáku a postavým naň hrniec s mliekom, nech sa celkom pomaly odhrieva, ale nevrie.

    z mlieka sa vyzrážajú malé hrudky - tvaroh. neodhrievam ho velmi dlho, lebo tvaroh je potom tvrdý. tvaroh precedím cez sitko a nechám odkvapkať a vychladnuť - potom ho používam pri varení, alebo ak je viac tak uskladním v mraziaku.

    z týchto 10 l mlieka mi vyjde 1,8 kg tvarohu a 1,2 litra smotany

  3. 3

    z čerstvého tvarohu máme radi ak je vymiešaný s vajíčkom, škoricou, vanilkou ,cukrom a pridám hrozienka. je to velmi dobrá desiata alebo olovrant alebo aj plnka do koláča, či palaciniek.

Diskusia k receptu

manya
domáci je domáci, ja robím tiež, cedím cez antikorové sitko, a potom precedenú srvátku precedím ešte raz cez hustejšie sitko a mám aj jemný tvaroh.
izabella929
poznám to, dostávam 2x týždenne z farmy produkty z mlieka...takže je to skvelé môžem potvrdiť...)
stevca
verúúúú mnáááám, robíme aj syr, ale kedže už sú tu receptíky na syr, tak som ho ani nedala :))
anilah
Odporúčam po odohriati mlieko nechať aspoň na niekoľko hodín, a potom precediť, tvarohu bude viac.
janger
Takto volakedy robievala tvaroh aj moja babka, byval vyborny. Skusala som to uz davnejsie z kupovaneho mlieka, z obchodu, ale veru to neslo...Mlieko nie ze by bolo pekne skyslo, ale sa pokazilo. Neviem, ci to bola len nahoda...Odvtedy som to nerobila.
stevca
@janger
ja mam mlieko priamo od kráv čerstvé a také ako má byť, nie kupované
stevca
teda kupované ale priamo na družstve nie v obchode
jozka2
stevca a co servatka,ved ta ma viac mineralov ako samotny tvaroh.Ja na servatke robim tekvicovy privarok hodne popijem este teply,daju sa na nom zapravat kysnute kolace namiesto mlieka aj chlieb namiesto vody.
monika9694
ahoj prosim ta mam tiez doma kravske mliecko ... ale dnes som robila tvaroh z kys;leho mlieka a z 10 litrov mi vyjde tak max. 1,3 kg a to ho nenecham zvarit ,ze je tvrdi je chutovo vyborny a makucky ,ale mnozstvo mam stale rovanke .... a stale ked sa ti urobi smotana tak ju zbieras ? lebo aj my zbierame ,ale to nemam uz odmerane ,ale asi zbieram velmi malo ked tebe vyjde aj 1,2 litra smotany super asi zacnem tiez zbierat kazdy den .... a mozno sa dopracujem k tiez takym vysledkom...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia