Domáci šípkový čaj (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Najlepší a najlacnejší prírodný zdroj vitamínu C, pri ktorom zaručujem, že ak si ho
budete zalievať, vybavíte si jesennú prírodu v ktorej ste šípky zbierali.
Postup
- Pri prechádzke jesennou prírodou si nájdeme miesto ďaleko od cesty, dobre je vystihnúť slnečné počasie po prvých prízemných mrazoch, natiahneme záhradné rukavice a pustíme sa do zberu šípok
- nazbierané šípky umyjeme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť na utierke
- pomelieme, alebo nasekáme v robote a rozložíme na plytký plech s papierom na pečenie a necháme do druhého dňa voľne sušiť pri izbovej teplote
- potom dosušíme v rúre pri teplote do 50°C, pri otvorených dvierkach aspoň hodinu, šípky zblednú a stvrdnú, necháme vychladnúť, uskladníme do pohárov a zaviečkujeme.
- Jednu čajovú lyžičku sušených šípok zalejeme horúcou vodou a necháme prikryté vylúhovať 10-15 minút, premiešame a precedíme cez husté sitko, dochutíme medom