Domáci med z púpav

mimka946 - fotkamimka946, 8. mája 2013
Domáci med z púpav
Foto: mimka946

Kedže tu mame jar a luky plne púpavy rozhodla som sa prvy krat vyskusat takyto med :-))

Suroviny

250 ks
1 kg
1 l




Postup

  1. 1

    Nazbierame si púpavu :) Dnes je krasne tak som sa vybrala zo psikom na "zber" :)) Dáme do hrnca a prilejeme vodu.Dáme variť,varime na mierno ohni hodinu.

  2. 2

    Po hodine ho odcedíme a kvety vyhodíme.Pridáme cukor,zamiešame a dáme znova na sporak.Varíme este za občastneho miešanie 45 mnút.

  3. 3

    Odstavíme. Nalejeme do flašiek a nechame vychladnúť.Potom ich uz len odlozime na dobre miesto skadial hned nezmyznu :))

Diskusia k receptu

luss44
Tvoj medík má krásnu farbu, podaril sa Ti, môj tohoročný už oddychuje v komore...
mimka946
tento tyzden budem robit este aj pupavovy sirup tak hodim recept :)
mimka946
no ani nie ja mam recept kde sa robi inak ako med,podobne ale inak.
mimka946
ale kazdy robi inak ja sa delim o moje recepty vam chuti podla ineho receptu
cesminaz


@mimka neviem si predstavit od coho mozes mat tvoj med taky svetly...doteraz som videla kazdemu len TMAVY med,aj moj je vzdy tmavy z pupavy,to asi preto,ze si to nedala cez noc STAT-odtoho to zhnedne-vymoci sa pupava aj vsetky jej vitaminy ;-) a potom sa vari.Takyto svetly,ako mas ty,zvykne byt moj "Agatovy med" :-) Dufam,ze sisa nenahnevala...neviem odkial mas ten svoj recept,ale skus 1davku vyskusat aj podla receptu,co dala LINK @ancicka ,robim ho uz roky tak isto a je skvely ;-) uvidis,ze pocitis rozdiel v chuti...ved clovek sa stale uci,treba vyskusat viac receptov...mozno sa milo prekvapis ;-DD
cesminaz
Prepac,pomylila som sa...je to recept od @Andys Pupavovy med najlepsi na svete -tento recept je navlas taky isty,ako mam ja a robim ho uz roky ;-DD
soncya
@cezminaz , robila som minulý týždeň, presne podľa receptu od @Andys a mám ho svetlý ako mimka. Stál 24 hodín, varil sa viac ako 2 hodiny a je riedky a jantárovo žltý. Nevadí, používam do čaju. Asi bude záležať na tom, aký cukor sa použije.
cesminaz
@soncya neviem,ale podla mna to cukrom nebude...hnedu-tmavu farbu ziska uz ta voda,v com boli tie pupavy cez noc namocene,cize od pupav.Hustota ta moze zalezat od cukru,ale aj ak sa nahodou pomylime v mnozstve vody,dame napr. o 2dcl "viac" a uz je problem...vzdy treba aj 2x prepocitat,kolko Dcl sme dali...ja to zvyknem robit sama v klude,lebo ked su pri mne deti,tak KONEC urcite sa pomylim..uz som raz tak pochodila a nezhustol mi :-)
mimka946
fotka bola fotena hned po dokonceni mozno zhnedol neviem niesom doma..
ancicka
Púpavový med tmavne práveže s cukru,lebo karamelizuje cukor.Preto treba variť na veľmi miernom ohni a miešať,aby cukor nekaramelizoval,ale aby sa voda dobré odparila.Na varenie si treba vyhradiť čas.
Akurát dnes ho robím a ja ho mám väčšinou svetlý,ale už sa mi stalo,že ked som málo miešala,tak mi stmavol a aj chuť bola karamelová.No do čaju bol dobrý a minul sa tak isto ako svetlý.
cesminaz
@ancicka urcite si vazim tvoje skusenosti a netvrdim,ze to co vravis je nemozne...ale podla mna nieje pupavovy med hnedy od cukru,lebo keby to tak bolo-tak mam hnedy aj "agatovy med" lebo aj ten robim presne tak isto,ako pupavovy :-) ale napriek 100%nemu rovnakemu postupu,mi agatovy ostane zlty a svetly ako slniecko...Takze vobec nemam potuchy,od coho su tie rozdielne farby,no moj nazor je,ze od cukru nie :-) ale to je jedno,nebudeme to riesit,hlavne je,ze kazdy je so svojim "medom" spokojny... :-D
mimka946
ja neviem med som robila prvy krat ale je taky a dnes som ho mala na chlebiku a je skvely :)
zdezda
krasny medik, mam otazku: nazbierala som si pupavy, no pokym sme docestovali domov, vsetky sa zatvorili, mohla som ich este pouzit na takyto medik? ja som ich nepouzila, lebo som si myslela, ze to uz nebude ONO
cesminaz
@zdezda pupavy na med sa zbieraju okolo obeda,ked slniecko krasne svieti a pupavy su rozkvitnute,treba rychlo nazbierat a prist domov spravit ich...zatvorene by som nerobila...radsej nazbieraj druhe pupavy :-)
moko
ja som mala taký bledý med,keď mi nezhustol.Potom som ho znova naliala do hrnca,pridala som trocha cukru a ešte varila.Teraz je tmavší,ale aj hustý akurát




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia