Domáci jogurt - veľmi hustý

havino - fotkahavino, 22. augusta 2013
Domáci jogurt - veľmi hustý
Foto: havino

Máte radi husté jogurty? Potrebujete grécky jogurt na zákusky, dipy, zaziky? Ponúkam sa inšpirovať. Výsledok vás nesklame.

Suroviny

2 Litre
2 kelímok na výrobu domáceho jogurtu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si urobíme jogurt z 2 L mlieka. Nebudem pridávať svoj postup prípravy jogurtu, každý má osvedčený svoj postup, ale ja sa plne stotožňujem s receptom od @babkamt, http://varecha.pravda.sk/recepty/moj-prvy-domaci-jogurt-fotorecept/39998-recept.html, robím ho presne tak isto. Hustnutie jogurtu v rúre sa mi osvedčil na základe stabilnej teploty, či už v zime, alebo v lete.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 1
  2. 2

    Jeden pohár hotového jogurtu odložíme do chladničky, druhý pohár dáme odtiecť na noc tiež do chladničky, spôsobom, väčšia misa, sitko, gáza. Tí, čo odtečený jogurt poznajú, robia, vedia, že nám zostane takáto tuhá, pevná hmota jogurtu. Odtečený je výborný na nátierky, zákusky, ja som chcela do pohárov síce hustý, ale lahodný jogurt.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 2
  3. 3

    Do odtečeného jogurtu primiešame odložený hotový jogurt a namiešame si konzistenciu podľa vlastnej potreby a využitia.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 3
  4. 4

    Ako som mala možnosť zakúpiť, ochutnať grécky jogurt, podotýkam ten u nás z obchodu, nie pravý v Grécku, tento sa mu určite vyrovná. V hotovom domácom jogurte lyžička nepostojí a mne išlo o to, aby bol extra hustý. Možno si poviete, načo toľko roboty okolo toho, stačí obyčajný jogurt, ale výsledok napr. aj v takýchto pohároch, ako chuťovka raz za čas, stojí za to. Využitie, zdravšej verzie miesto pochúťkovej smotany, je zaručený.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 4
  5. 5

    Srvátku používam do cesta pri pečení chleba, bagiet. Nič extra, nič výnimočné, nápad za groš, ale pochúťka to je. Proste, riadne hustý a domáci jogurt, v ktorom stojí aj lyžička. Dobrú chuť, ak sa vám zapáči.

    Domáci jogurt - veľmi hustý - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Desiata, Dezerty, Polotovary

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@daguska , dakujem, nedá mi napísať, z akého dôvodu tento hustý jogurt u nás doma vznikol, prečo tá robota okolo toho. keby nebolo jedného 10 mesačného dievčatka Pavlínky, robím svoj klasický jogurt a klasickú odtečenú nátierku, hotovo. Nedávno boli s ňou v Grécku, tam jej chutil, ich hustý, pravý. Prišli k nám a som spomenula, že robím jogurt doma, jej maminka začala tiež, Pavlínke chutil, ale nebol to taký, aký bol v Grécku. A tu na vareche @2010 spomenul, že grécky nie je nič iné, ako odtečený a vdaka @evusik som sa ho naučila aj ja, (aj som ju mala spomenutú v recepte, žiaľ, musela som celý recept prepracovať), kedže ten je až moc hustý na také detské malé ústočka, napadlo ma, ved ja jej ho zmiešam, rozriedim s hotovým jogurtom a bude. No a toto je to pravé orechové, pre malú Pavlínku. Má zdravý, hustý, bez Ečiek a stužovačov jogurt, ako sa patrí. Lenže zachutil aj tým mojim už viac ročným, že aj oni takú chcú. Nuž, raz za čas veru urobím, nie je s tým ani robota, ani náročné na čas, ani na peniaze, stačí len chcieť.
1x radost
@Ewica , gazu, ako píše @haji , kúpiš asi v lekárni, fakt neviem, ja ju už ani nemám, pretrhla sa mi, ale.... nerieš, kludne použi tak isto vypratú, prežehlenú utierku, alebo väčšiu vreckovku, proste čo Ti sadne do cedítka a účel to splní rovnako, ako zháňať gázu, tak nech sa podarí a poslúži
@Haji , srdečná vdaka za ochotu
1x haji