Domáci jogurt - veľmi hustý

Autor receptu: havino

Máte radi husté jogurty? Potrebujete grécky jogurt na zákusky, dipy, zaziky? Ponúkam sa inšpirovať. Výsledok vás nesklame.

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme jogurt z 2 L mlieka. Nebudem pridávať svoj postup prípravy jogurtu, každý má osvedčený svoj postup, ale ja sa plne stotožňujem s receptom od @babkamt, http://varecha.pravda.sk/recepty/moj-prvy-domaci-jogurt-fotorecept/39998-recept.html, robím ho presne tak isto. Hustnutie jogurtu v rúre sa mi osvedčil na základe stabilnej teploty, či už v zime, alebo v lete.
  2. Jeden pohár hotového jogurtu odložíme do chladničky, druhý pohár dáme odtiecť na noc tiež do chladničky, spôsobom, väčšia misa, sitko, gáza. Tí, čo odtečený jogurt poznajú, robia, vedia, že nám zostane takáto tuhá, pevná hmota jogurtu. Odtečený je výborný na nátierky, zákusky, ja som chcela do pohárov síce hustý, ale lahodný jogurt.
  3. Do odtečeného jogurtu primiešame odložený hotový jogurt a namiešame si konzistenciu podľa vlastnej potreby a využitia.
  4. Ako som mala možnosť zakúpiť, ochutnať grécky jogurt, podotýkam ten u nás z obchodu, nie pravý v Grécku, tento sa mu určite vyrovná. V hotovom domácom jogurte lyžička nepostojí a mne išlo o to, aby bol extra hustý. Možno si poviete, načo toľko roboty okolo toho, stačí obyčajný jogurt, ale výsledok napr. aj v takýchto pohároch, ako chuťovka raz za čas, stojí za to. Využitie, zdravšej verzie miesto pochúťkovej smotany, je zaručený.
  5. Srvátku používam do cesta pri pečení chleba, bagiet. Nič extra, nič výnimočné, nápad za groš, ale pochúťka to je. Proste, riadne hustý a domáci jogurt, v ktorom stojí aj lyžička. Dobrú chuť, ak sa vám zapáči.