Domáce tiramisu

matus113 - fotkamatus113, 23. januára 2011
Domáce tiramisu
Foto: matus113

Sladký taliansky dezertík

40 minút
príprava

Suroviny

250 g
5 ks
2 ks
5 PL
200 ml, čierna silná




Postup

  1. 1

    Skôr ako vajíčko rozdelíme na žĺtky a bielky si overíme, či je vajíčko čerstvé. A to tak, že ich položíme do vody so soľou. Keď vajíčka nevyplávajú na povrch, vieme, že sú čerstvé.

  2. 2

    5 vajíčok si rozdelíme na bielky a žĺtka. Do žĺtok pridáme 5 lyžíc kryštálového cukru a vymiešame na hladký krém. Pridáme 2 mascarpone. Zľahka spolu zmiešame. Z bielkov si vyšľaháme sneh, ktorý pridáme k žĺtkam s mascarpone a znova zľahka zmiešame.

  3. 3

    Do pripravenej kávy pridáme 2 štamprlíky Amaretta, do ktorej namáčame piškóty a ukladáme ich do misy. Talianske piškóty sú tvrdšie, takže sa nelámu ako naše slovenské. Na vrstvu piškót dáme polovicu mascarponového krému. Na to znova piškóty a potom zase krém. Ako posledný krok posypeme tiramisu pravým kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 4-5 hodín.

Diskusia k receptu

Vymazať
mama2
presne ako robim aj ja doniesol mi tento recept z Talianska nema chybu je vyborny




Vymazať
mariaklara
Ty brďo, práve dnes som naň mala chuť. Ale zostalo len pri chuti, potom sme išli na návštevu, a tam sme mali óóóóbrovský véééterník. Ja robím tiramisu z jemného tvarohu ( je to lacnejšie), namiesto Amaretta pridám Um, Amaretto si radšej nalejeme. Toto vyzerá úžasne.
Vymazať
bejda7
Tiramisu zbožňujem,ja sneh nedávam,dávam šľahačku a namiesto Amaretta dávam už len rum,ale každý robí trošku ináč a vždy chutí skvelo,aj tej tvojej by som neodolala:))
Vymazať
nataluka
Najobľúbenejší zákusok v našej rodine. Ale ešte som ho nerobila s vajíčkami, akosi sa bojím. Dávam podobne ako bejda7 šlahačku, ale s Amarettom a namiesto cukru dve vrecúška vanilkového cukru.Piškóty som skúšala rôzne, no najviac nám chutia naše okrúhle.Vďaka za pripomenutie receptu!
Vymazať
evanaaa
Na Tiramisu je tu niekoľko verzií, každý si môže vybrať čo chce, či s vajcami alebo bez, šľahačka miesto snehu a jemný tvaroh miesto mascarpone, myslím, že tak ako aj tento, všetky sú dobré. Taliansky originál je samozrejme s vajcami. Ja som si myslela, že salmonelu môžu obsahovať vajcia bez rozdielu čerstvosti, neviem, tiež by som sa ich bála. Kedysi sa pili surové vajcia priamo zo škrupiny, dnes by to bolo riziko. Ale aj tak je tu ďalšia hrozba - dioxíny.
Vymazať
ejmepb
Tiež by som surové vajcia nejedla, celé vajcia s cukrom vyšľahám nad parou, vychladnuté zmiešam s mascarpone (popr.banovecká nátierka) a pridávam vyšľahanú šľahačku.
Vymazať
danielas
Tiez sa bojim surovych vajiciek. Robim teda tak,ze do maskarpone primiesam slahacku do ktorej zlahka vmiesam 10pol.lyzic vajecneho konaku.Chuti,moc.
Vymazať
evanaaa
Danielas, aj s tým koňakom to môže byť dobré, aj to bolo v jednom s tých mnou spomínaných variánt na tiramisu.
Vymazať
dandulka
presne takto pripravené som jedla. súhlasím , že netreba používať žiadne náhrady miesto mascarpone.
Vymazať
aliciakudelova
robim presne ako je tento recept, je výborné. Skúšala som aj namiesto Mascarpone tvaroh a namiesto Amaretta rum, ale nebolo to ono. S pravími ingredienciami je to vynikajúce.
Vymazať
frantaask
my robyme tiramisu so sladkej smotany a bes vajec madzy vrstvy dame jahody je to lacnejšie a a velmy dobré
Vymazať
santik5
Konečne vie niekto ako sa robí Tisamisu. a čo som čital v predošlých komentoch že niekto tam dáva rožne prísady tak to sa už nemože nazývať tisamisu podla mna by to urážalo talianov !!!
Vymazať
lilimi
Suhlasim,toto je prave talianske tiramisu,robila som u taliana.Ked sa da nejaka nahrada,treba to aj inak nazvat.
Vymazať
zuzik01
ja tiez robiem tiramisu, ale zltky by mali byt slahane nad parou... ja osobne by som ich surove do plnky urcite nedavala... slahanim zltkov dostane aj cela plnka inu chut ;-)
Vymazať
gastronom
Doplnpk / komentar k tiramisu , tiramisu ma typicku jemnu chut kavy , cize nepouzivame Amaretto / mandlova chut a vona , ale sa pouziva Kahlua mexicky kavovy liker ( v ziadnom pripade sa do tiramisu nedava kava / odvar z kavy , taktiez vajicka / zltka - dostat iba zltka ultra vysoko prehriate / zaruka ze su zdrave a nemaju Salmoneku ) takto sa robi tiramisu v Amerike / Taliani
Vymazať
pacho74
gastronom :
no to je taliansko americke tiramisu ... do talianskeho ide urcite mandlovy liker .. kto zil v taliansku tak vie o com hovorim :)
Ked sa tak bojite surovych vajicok tak si mozete vajicka vysterelizovat. Vajicka ohrievate vo vode 90 minut pri 57° ... nesmiete viac lebo ich uvarite . Neviem si predstavit zltka spracovane pri ultra vysokej teplote. :)
Ja napriklad sneh z bielok nedavam lebo bielka maju tendenciu sa naspat vyzrazat a potom je to tiramisu nechutne ked den postoji.
Vymazať
rennatte
dnes som prvy raz jedla tiramisu s upozornenim ze sa nepodarilo, lebo mascarpone krem bol riedky, ale chutilo uzastne,,,vsetky suroviny boli poctive, az na amareto, tak tvoj receptik -----> KK
Vymazať
mucina
robila som prave tento...všetkym chutil.nabuduce dam asi iba 4 vajcia...
Vymazať
alexa73
Robím presne takto , je to perfektný recept !
Pre rennate : krém zvykne zrednúť vtedy , keď sa mascarpone dlho a rýchlo mieša . Treba to robiť tak ako je napísané v recepte - jemne primiešať .

Vymazať
dadajka
Obcas Tiramisu obzvlastnim pridanim na platky nakrajanymi jahodami. Je to uzasne osviezujuce.
Vymazať
hviezda0401
Krasny recept. Vyskusam, no nielka asi nedam, aj ked to nebude original TALIANSKE, nevadi - miesto bielok dam slahacku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia