Domáce rezance fotorecept

michal1977 - fotkamichal1977, 8. marca 2012

Domáce sú domáce...kto ich skúsi, tak už kúpené v obchode nebude chcieť :( ... Moja polovička už iné nechce ani vidieť :))

10
porcií
100 minút
príprava

Suroviny

600 g
6 ks domáce alebo iné




Postup

  1. 1

    Hladkú múku a domáce vajcia dáme do misy.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A poriadne miesime...ja používam vždy rukavice, lebo aspoň podľa mňa by ich mal používať každý, kto pripravuje jedlo, ktoré bude aj pre iných (ak len pre seba, tak je jeho problém, že bude mať nehygienické jedlo)...:)

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesené cesto...ak by bolo veľmi tvrdé, tak môžete pridať trošku vody, ale v zásade má byť cesto tvrdšie.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si zabalíme do potravinárskej fólie aby nám neobschlo. Odkrojíme si kruh hrubý cca 1 cm a začneme "makať" na stroji... Ja začínam na strupni "0". Na tomto základnom stupni cesto poprekladám a prevaľkám niekoľkokrát, aby bolo cesto úplne hladké.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom jedenkrát na stupni "3"...

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na stupni "6" a nakoniec na stupni "9", čo je posledný stupeň hrúbky cesta.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto si dáme vyschnúť napríklad na obrus. Cesto by malo byť tak suché, aby sa dalo prehnúť bez zlomenia ale nesmie byť úplne vlhké, lebo potom by sa nám rezance počas sušenia zlepili do jednej kopy a boli by rovno na vyhodenie...(u mňa to býva cca 45 min.).

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja potom cesto nakrájam na 5-7 cm dlhé pláty a tie už dávam do strojčeka aby sa z nich stali rezance aké chceme...

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravené rezance dáme opäť na obrus vysušiť (najlepšie do nasledujúceho rána).

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu máme hotové rezance pripravené na uskladnenie...U nás doma nemajú dlhú životnosť... :) Už len pripraviť slepačí vývar a je to.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

radulienka
Takého šikovného kuchára by som aj ja chcela mať doma, máš ich krásne, už len tú žltučkú polievočku s veľkými okami, mňam...
1x nani2
jjanosik
V nadpise je, ze budu rezance; a vsak v tomto recepte sa nic nereze :-) Tiez trochu soli do cesta neuskodi, ak je ta sol nie nad zlato! Pravdou zostava, ze domace rezance su najchutnejsie, zvlast ak su uvarene hned po krajani (Tie rukavice by asi nezostali bez diery, lebo moje noze su ostre "na holenie suce").
evanaaa
@jjanosik , tieto rezance sú pravé, netreba " chytať" za slovíčka - teda podľa teba slíže. A čo sa týka soli - tá sa nedáva do cesta preto, lebo by od nej zvlhlo, takže aspoň budeš o niečo múdrejší, a čo sa týka okamžitého varenia, dá sa aj hneď, ale ak sa robí do zásoby, nič sa nestane, budú ešte lepšie, vysušené tie cestoviny. Ak sa niekto namáha, prípadne len ručne ich robí, tak sa oplatí narobiť viac, do zásoby.
@michal1977 , máš to u mňa. A pridávaj recepty, bude nás tešiť.
1x sracz
braxi
Ja robím s polohrubej múky...vyskúšam s hladkej...máš ich krásne !!!
zsuzsu
veru domáce sú domáce :)) ja nemám stroj,vaľkám poctivo ručne. Je načase opäť spraviť,nie že zabudnem :)))
michal1977
@braxi robil som aj s polohrubej múky a nie je to také fajné ako z hladkej...@evanaaa má pravdu, ten kto varí často, tak vie, že soľ do cesta viaže vodu a potom cesto nie je vhodné na sušenie :))), je to ako s cukrom a tvarohom...@zsuzsu tiež som ich robil ručne, ale strojom je to rýchlejšie hlavne pri tom vaľkaní ...
megginr
u nas ked uz domace, tak poctivo vyvalkane cesto a poctivo nakrajane rezance ;) a ruky mamy nikdy nie su nehygienicke :P
mojack
Strojček na rezance mam:-)),
ale šikovny kuchar chýba :-((
bejgi
domáce rezance, sú domáce, moja babička iné ani nerobila, nikdy ich nekupovala a nožíkom ich rezala až k prstom, vždy som sa bála že si nejaké ureže, pretože jej rezančeky boli ako vlasy, joj krása, ja by som to nezvládla, mala božské ruky a mne nezostáva asi nič len kúpiť si strojček :))))
korbacik
Tento týždeň boli u nás jarné prázdniny, tak som sa dva dni hrala s domácimi cestovinami. Mám strojček, ale robila som ručne, široké rezance a kocky do polievky. Z hladkej múky som ešte nerobila, nebude to cesto veľmi lepivé? Myslím, že za pokus to stojí, aspoň z dvoch vajíčok:) Ak nie sú vajcia dosť žlté, pridávam málinko kurkumy.
irenaw
@korbacik ak máš možnosť pridať k hladkej múke semolinovú budú tiež pekné žlté :)
michal1977
@megginr , @bejgi ako som spominal, tak som robieval aj čisto ručne, ale naše staré mamy nechodili večer z práce a potom varili... ja všetko robievam po práci takže času nie je veľa :(
michal1977
@korbacik podľa mňa sú najlepšie z hladkej múky a vôbec sa nelepia...ja som použil domáce vajcia, takže hotové rezance boli krásne žlté, ale ako si spomenula, dá sa použiť aj kurkuma, ktorá v malom množstve nezanecháva pachuť ale dodá len peknú žltú farbu :)
torticka
Keď sa pridá soľ, tak rýchlo schnú a potom to treba rýchlo robiť. Ja ich robím na číslach 2, 5, 7. Inak je to parádny stroj, mám ho aj ja.
gabusa
ten stroj mam už vyše roka, stoji nepoužitý , tak ho konečne vyskúšam-rezance sú nádherne ukladam
havino
máš ich krásne, ja už iné nerobím hádam aj dobrý rok a to som vždy váľkala ručne,aj krájala, teraz mám strojček, tak vymiešam v robote, vygúlam na strojčeku,ale krájam už sama, baví ma to, z toho ma ruky nebolia,vo štvrtok som robila zo 7 vajec, vysuším,dám do nádoby a mam na tri nedele,ak nerozdám...
joel
ja ten stroj mám už asi 5 ropkov,ale asi som nešikovný, neviem s nim robiť, tak radšej cesto vaľkam ručne a potom meliem na stroji
tatranka
To vedierko s domácimi rezancami by som veru prijala.Určite z vášho strojčeka má radosť celá rodina.Je vidieť,že ho využívaš.
anna70
Michal, klobúk dole. Žiadna voda, to sa mi páči, pravé domáce rezance sa nerobia nikdy s vodou. S hladkou múkou som neskúšala, skúsim. Strojček ako začínajúca gazdiná nemám, budem krájať ručne, práve si zakladám vlastnú kuchársku knihu, a hľadám závarky do polievky, tvoj receptík je výborný, pekný deň z Prahy želá Anka zo Spišskej Novej Vsi.
1x sracz
sportak
Michal, super návod. A všetkým odporúčam strojček na cestoviny. To cesto je úžasne vypracované, na doske som to nikdy tak nerozvaľkal.
babka1952
Ja tiež robievam domáce a poctivo ručne vyvalkané valčekom, bez rukavíc a s umytými rukami. V rukaviciach tak akurát do záhrady.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@michal ,idem robit tvoje rezanceky,mam taky strojcek ako ty,je super! :)
turistka
Tiež narobím z kila múky, vyvaľkám na mašinke i pokrájam. nakrájam rezance tenké, široké a tie potom na šiflíky a časť na krájanie dám bokom, tie potom krájam na malinkom krájači a vyjdú z neho niťovky. Tiež som skúšala "lazane", ale tie sa mi pri sušení pokrútili a zle sa potom skladovali. Ak vie niekto fintu, aby boli rovné, budem vďačná každej rade.
cinter
niet nad ručnú prácu! Strojček mám už 20 rokov, nepoužívam, lebo rezance chutia ako z marketu. Rozvaľkať cesto je drina, nakrájať na niťovky umenie, ale výsledok stojí za to!
tatifa
@turistka niekde tu bol na to zlepšovák, ak sa nemýlim, tak to bolo, že na plech s nízkym okrajom dáš papier na pečenie, na to uložíš cesto, prikryješ znova papierom na pečenie a druhým nízkym plechom
@michal výborný recept, doteraz som robila a poznala recept na cestoviny iba z hrubej múky, vyskúšam aj z hladkej, ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia