Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. júla 2013
Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept)
Foto: sracz

Týmto mojim rcp na domáci chlebík vzdávam hold a úctu mojim učiteľom bez pedagogického vzdelania. Babičke lady Ann a otcovému bratovi Bercibáčimu. Obaja už Zobraziť celý popisTýmto mojim rcp na domáci chlebík vzdávam hold a úctu mojim učiteľom bez pedagogického vzdelania. Babičke lady Ann a otcovému bratovi Bercibáčimu. Obaja už roky dávne varia a pečú v kuchyni „na nebeských obláčikoch“, ale časť svojeho umenia mi v detstve láskavo vštepili do pamäti! Neprestanem im ďakovať a s rešpektom a obdivom vychutnávať plody ich práce! Konečne som kúpil chlebovú múku podľa mojich predstáv, ruskú, s „bábuškou“ na vrecúšku! Vlhkosť a teplota mi priali, chlieb sa vydaril!

12÷16
porcií
60 minút
príprava
70 minút
na 225/190 °C

Suroviny

1 000 g
14 g
600 ml
1 PL
1 PL
1 ČL
1 PL
4 PL alebo tekvicove




Postup

  1. 1

    v pomocnej porcelánovej miske som pripravil kvások (štipku cukru, odobratej z celkového množstva, 2 vrecúška {2 x 7 g} sušeného doždia, som zalial 250 ml vlažnej vody, povrch poprášil múkou, a na balkóne nechal vykysnúť; vonku bolo 107 °F/41,67 °C); do väčšej „kysky“ som cez plastové sitko preosial 1 000 g chlebopekárenskej múky (konečne som, po skoro 8 rokoch, „splašil“ tú „pravú“ podľa mojich predstáv, preto sa aj „predvádzam“ týmto rcp, inak by som „držal pusu, ako voš pod chrastou“); pridal som 1 ČL celej sušenej rasce, po 1 PL (kopcovitej) soli a cukru, 1 PL sušených ľanových semienok a po 2 PL sušených slnečnicových a ľanových semienok; všetko som premiešal zalial nádherne speneným kváskom a do misky po ňom prilial ďalších 250 ml vlažnej vody; začala trošku náročnejšia práca s miesením, ale je ju robím, naozaj rád; počas miesenia som postupne prilieval druhý ¼ liter vlažnej vody a do odmierky pripravil ešte jeden – z toho som už na dokonalé vymiesenie vláčneho cesta, ktoré sa nelepilo ani na ruku, ani na steny „kysky“, potreboval už iba presne 100 ml (dôkaz vidíte na obrázku). Dno i boky „kysky“ som posypal múkou,

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    „zadekľoval“ a po necelej hodine mi, opäť v horúčave na balkóne, takto utešene narástlo na viac ako trojnásobný objem

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    elektrickú rúru som nechal vyhriať na 435 °F/225 °C a medzitým som vykysnuté cesto vyklopil na pomúčenú „tablu“, prepracoval som ho, poprekladal ako „obálku“ … veď to už dobre poznáte aj Vy, zhora do prostriedku, zdola cez horný, z ľava do prostriedku a z prava cez ľavý (rozumiťe, ta ňe!?); vytvaroval z nej elipsovitý bochník, ktorý som preložil do väčšej „Tupperware“ misy a prikrytý som ho nechal ešte dobrú ¼ hodinku podkysnúť

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som ho ostrým nožom na povrchu urobil tri zárezy, štetcom ponatieral studenou vodou a vložil na 20´do vyhriatej rúry, na najnižšiu mriežku som dal vriacu vodu z čajníka; informujem Vás o časových reláciách, v akých som chlieb piekol ja, Vy sa riaďte, prosím, podľa vlastných skúseností; potom som teplotu znížil na 375 °F/190 °C a znovu studenou vodou ponatieraný chlieb som nechal piecť ešte 50´

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    toto je dvojkilogramové balenie pšeničnej chlebopekárskej múky „Bábuška“; ak si ju dokážete zadovážiť, vrelo odporúčam!

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    … palicami ma bili, rukami miesili, v ohni pálili, studenou vodou natierali, … a aký som narástol!? Nuž a domáci chlebík „Ilja Muromec bohatier“ uzrel svetlo sveta aj v Des Moines Iowa; po „vytiahnutí z pece“ som ho „chleboštetcom“ potrel ešte tretí posledný raz a nechal vychladnúť na pomocnej mriežke; odolať pokušeniu, vábeniu vône a lákaniu chutným predstavám bolo pre a mňa i pre moju krajšiu ½, doslova „čínskym mučením“, ale boli sme statoční a po 45´prehĺtania prázdnych slín, sme náš nový chlieb každodenný s pôžitkom ochutnali s dobrým domácim „amish_ským“ maslom. Tak takúto lahodnú dobrotu, zo sŕdc a duší, prajeme aj Vám, milí priatelia naši!!!

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    iba raz si kusneš,iba raz ochutnáš a si „lapený“ do siete gurmánskeho pôžitku

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dokonalé „zátišie“ symbióza vôní a chutí domáceho chlebíka a hovädzej špičky

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    sľúbil som Vám obrázok lahôdkovej hovädzej slabinky_špičky, servírovanej aj v kombinácii s pečenými zemiakmi; tak nech sa Vám páčiť ráči!

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … a neprestanem mojim chlebíkom provokovať a neprestanem sa ním chváliť a neprestanem a neprestanem, a ……. http://mojehudba.mysteria.cz/kupmi.html

    Doma pečený chlieb ku šťavnatej hovädzej špičke (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danda3
Nádherný chlebík, o chuti nepochybujem, zjedla by som ho len tak, samotný.☺
eviana
Milý @sracz , prekrásny chlebík stvorili Tvoje ruky a skúsenosti cestou životom zbierané... hlboká poklona chlebu tomu i šikovnosti pekára :) Tak si ma ním napašmal, že ho už aj do KK ukladám a isto ho vyskúšam... už teraz sa teším nesmierne naň :)
irenaw
ja som len zvedavá, kto mi vymení ten doškriabaný monitor! samozrejme 5* ;-)
tinkad
mnaam, no konecne, uz som sa nevedela dockat tohto receptu na taky fajnovy chlebik! urcite vyskusam, vdaka!
jerica
K tomu niet čo dodať, iba obložiť hviezdičkami ako na klope generála :-) si jednoducho pre mňa šikulík :-) prezentácia sa dodržiava ako vždy , perfektné :-)
tinca
@sracz ta Feri a co amíci nemajú chleb? To len na švandu moja skomolenina vychodňarčiny. Klobúkom dole Ferinko,vydarený chlebík,vonia až sem, no a samozrejme 5*!! Škoda,že sa nedá kúsoček poslať cez skype,už je v KK:)
frezia68
Prekrásne upečený chlebík,ten sa vydaril na 5 hviezdičky,idem pridať...:-)
edimilka
klobúúúúúúúúčisko dole,už len ochutnať -odkladám
sracz
… ďakujem Ti, milá @danda3 a som presvedčený, že aj Ty dokážeš „zmajstrovať“ takúto dobrotu!
sracz
Prajem príjemné klimatické podmienky a ostatné už ide hravo, milá eviana – ďakujem za koment i za ohodnotenie!
sracz
… a vies Ty, milá @izabella929 ako by chutil natretý Tvojou domácou škvarenou bravčovou masťou a zajedaný niektorou z Tvojich čalamád či nakladaných uhoriek?!? „Origos zsíros kenyér a savanyu uborkával“!!!
sracz
Za „ohviezdičkované“ hodnotenie Ti veľmi pekne ďakujem, milá @irenaw a nabudúce daj dlane pod pazuchy => uchrániš monitor !
sracz
Veď kvôli Tebe, milá @tinkad som tento rcp tak „friško“, mimo poradie, uverejnil! Rado sa stalo a nech Ti padne na úžitok!
ywett
nádherný chlebík, klobúk dole :)....tvoje recepty nemajú chybu!
pusta
to je úžasný domáci voňavý chlebík so semienkami po mojej chuti, nádhernú vôňu cítim do ba:P
palec hore a dolu klobúk pred takým šikovným pekárom ako si ty :-)))
sracz
… ta zabijem še ked som dobrý!? ?-:))) … keď mám takých dvoch dobrých pomocníkov!? Tak neváhaj, nečakaj, @paploska milá a napeč! Recept už máš!
sracz
Ďakujem Ti @jerica priateľka milá za poklonu, ktorou ma aj Ty doslova „ženieš“ ku ďalším „hviezdičkám“!
sracz
Chlieb „amíci“ majú, ale nie taký ako my u nás doma! A ak, tak je to dielo buď francúzskych, alebo talianskych rúk! Ďakujem Ti, milá @tinca za uznanlivé slová a teším san a budúce! … a kebi som zahamoval u Vas, ta napečeme chľebiček obidvojo naraz doraz učkaj!!!

sracz
Ďakujem, zo srdca rád Ti ďakujem Ditka, milá kamaláska @frezia68 zos Prešova!
sracz
… a ďalšie „smačné“ rcp sú pripravené na ochutnanie, milá @marianne – priprav si papier, príbor a papierové obrúsky!!!
sracz
Nepreháňaj @kimlo „štipľavý“ kamarát! … ozaj a v posledných „mäsových“ rcp som Ťa zabudol upozorniť, aby si si ich náležite „ohalopiňoval a ohabaňeroval“ podľa seba! Dobrú chuť aj ku grilovačkám!
sracz
Ukrojím Ti, veruže ukrojím milá @valeri a rád iba "natiahni rúčku maličkú, podám Ti chleba trošičku ..."!
radost
ani mäsko byť nemusí-stačí chlieb+masielko+soľ...aby človek šťastný bol...taký domáci chutí...vonia..oslavné zvony ti u nás zvonia...
ži radostne-človek dobrý...nech obídu ťa nezdary..nech sa ti každý deň vydarí...:-)
sracz
Ďakujem Ti, milá @terinka55 za gratuláciu a prajem krásne slnečné dni plné úsmevov dobroprajných ľudí!
sracz
Ďakujem Ti, milá @waocipa ale aj keď mám dosť široké ramená, toľko hviezdičiek sa mi na ne nevmestí!
sracz
Ja snímam svoj „kalap“ pred Tebou @edimilka milá, nie iba odkladať, ale aj napiecť a potom aj ochutnať!!!!!!
sracz
Rád som Ťa potešil milá @ywett a ďakujem aj za „vysoko pozitívny názor“ na moju, ehmmm, „maličkosť“!
sracz
A ja, milá @pusta priateľka verná pri La Franconi, mám v živej pamäti postupy a obrázky Tvojich rcp aj na domáce chlebíky!!! Nemajú chybu, rád sa na nich priučím a ak je treba, neváham „okopírovať“, čo je lepšie mňa!!! Pochvala v Tvojom podaní Ibolyaka vždy mnohonásobne poteší a hreje na srdci i na duši! Ďakujem!!!
sracz
Dobrotivým Pánom pozdravený je dom, v ktorom chlebík vonia! Nieto šťastia kde iba „mamon“ kopí sa, ale kde skutky dobra, darom každodenným, ľudia činia!
Krásne dni plné šťastia, zdravia a lásky, aj Tebe milá @radost u nás, doma!
njdevil
Fantazia, mne ku tomu by ani ten zsir nebol potrebny, vystacila by som si s csabajkou:-)...ukladam, ruske deli mam co by-dup, poobzeram sa po tej muke...
hannah22
polahoda pre oči .... vydarené foto aj recept.... a slinky mi tečúúú a veru by bol dobrý, len tak suchý alebo s dobrou hruškou.. ukladám a už aj plánujem kedy budem piect.... :))
sracz
Srdečné Ti buď ď a k u j e m @pekarik z daľekeho Humennoho ľem ňezapomňi, že na chľeba še bars češko robi!!! No Taras dobre znal co pisal!!!
sracz
Dobra kolbasa ňe plana a čabajka&moravska poprekladana zos vihidňarsku domašňu, ta to už je lakokocinka jak hvizdički na visokim ňebe! Ďakujem Ti @njdevil a držím všetkých 21 (aj ten bez nechta), aby sa Ti ten Tvoj „chľebičok“ vydaril. Ahoj a sevas pri Arlantiku, pekný weekend!
sracz
… jéj, sevas a ciao_ko milá košická Čaja @hannah22 v Prahoch. Potešila si ma svojim záujmom aj komentom. Nie si Ty v „očeži“?; alebo „ňezľigla ši magočku“? S tou hruškou, podobne ako moje krajšie a lepšie JA, si môžete „ťapnúť“; => chúťky žien v 2. trimestri -:)))! Ale čo už s Vami, hlavne že Vám chutí! Pozdravujem Teba aj Stovežatú a prajem Ti i Vám krásne dni!
pusta
môj milý@sracz - ferikém drágám, ty si neskutočný gentleman, pochválim ťa a ty sa mi podakuješ pochvalou mojich chlebov :-)))))))
drahý môj priateľ,teší ma to a úprimne ti dakujem aj ja, neviem to krajšie povedať.
nech sa ti darí a krásny víkend ti prajem.
lacquer
super recept, odkladam na neskor, lebo mne nedovolia v tychto horucavach zapinat ruru, aby sme sa doma neuvarili, ale hned ako sa ochladi idem na to! musi sqele chutit, lebo tak nadherne vyzera
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite chutí výborne. Vyskúšam čo najskôr. Si veľmi šikovný.
ajay
Rada by som vedela meno obchodu kde si kupil tu rusku muku a ci maju website. Ja pouzivan King Arthur bead flour na Slovensky chlieb ale rada by som vyskusala aj tuto muku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia