Dedove kapitáne

nelajsia - fotkanelajsia, 19. marca 2010
Dedove kapitáne
Foto: nelajsia

No toto je najobľúbenejšie jedlo celej rodiny, hlavne vnúčat... môj syn, keď prichádza domov z Bratislavy a pýtame sa, čo by sme mu urobili jesť, zahlási vždy no predsa kapitáne.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle(ako na halušky), pridáme soľ a trocha múky, tak, aby sa nelepili a pečieme buď na sporákovej platni(ale pri tom sa viac pripália a hrooooznýýýý neporiadok) alebo na elektrickom grile. Po upečení kvalitne namastíme a zapíjame sladkým mliečkom alebo acidkom

    Dedove kapitáne - obrázok 1

Diskusia k receptu

nelajsia
Ešte ma napadlo, robievam často zemiaky na plechu - neobielené(samozrejme umyté), nakrájané na kolieska a posypane soľou a rôznym korením, pokvapkané olivovým olejom...naposledy boli s pizzovým korením...rýchle a dobré
bambulka51
nelajsia .U nás ich voláme "sejkory"tiež tam dávame podobne ako Ty nastrúhame surové zemiaky,1 vajce, cesnak,,cibuľa,.2-3 PL. polohrubej múky,kmín,soľ a nakoniec ich pečiem na platničke .Hotové ich natriem zortopeným maslom.Obraciam ich na platničke antikorovou špachtlou.Dnes si ich urobíme,dostala som na ne chuť,sú ľahko stravitelné ,dobre voňajú a nezaťažia žalúdok.
nelajsia
hm, môže byť tiež dobré, ale kapitáne sú aj podľa oddelenej stravy - nemiešajú sa v nich sacharidy s bielkovinami...
daniela1
Pre nás to boli vždy placky na pecii. Bol to rituál. Voľajedy sa vždy pred zimou zasobovalo zemiakmi a kyslou kapustou. Nemohla zima začať. A tak vždy na jesen t.j. koncom septembra, z takých dobrých, podotýkam dobrých zemiakov na zimu sa robili takéto placky. Na uhlovom sporáku sme mali vždy tri kolieska od ich pečenia. K tomu bol dobrý lipový čaj, tiež z lipy nazbieranej v lete. Hm, už len spomienka.....
nelajsia
Ale asi príjemné spomienky,že? Taký sporák si veru aj ja pamätám...u babky,,,, ale môj ocino ich ešte stále robí s vášňou - na tom elektrickom grile, aj si to pochvaľuje, že je to lepšie ako na tom sporáku...ale sporákové začiernené mali svoje čaro
daniela1
No,spomienka. Ale krásna, dnes sa aj zasmejeme, ako sme ich museli mastiť a občas sa nám komínok z placiek prevrátil a spadol rovno do zásobníka uhlia, takže boli začiernené dvakrát. Aj tak boli dobré.
nelajsia
joj, tak u nás teda nestihne komínok byť... hladoši stoja s taniermi v rade...veru, toto je to pravé - spomínať s láskou na to najjednoduchšie jedlo, ale s ľuďmi, ktorých človek má rád - netreba nóbl reštiky a jedlá, čo podľa názvu ani nevieš, čo to je.
palkosk8
Ja to poznám zaživam presne to isté u tích istích ludí :D .
A Ivana dobre že si dala sem tento recept . ( Babka my vravela ze mam pozret :D )
meggy231
Tak toto jedlo poznam este z detstva u nas sme to volali podlesniky - srdecna vdaka za pripomenutie receptika.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha