Cuketové rezy s makom a citrónovou polevou

yanah - bez fotkyyanah, 13. augusta 2012
Cuketové rezy s makom a citrónovou polevou
Foto: yanah

Jednoduchý, rýchly zákusok z cukety ... ak chcete, vyskúšajte ...

30 - 40 minút
príprava
25 - 30 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
200-250 g
150 ml
400 g
50 g
400 g
1 ks
Poleva:
1 ks
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Cuketu nastrúham na jemno (ja som dala mladú žltú cuketu aj so šupkou). Celé vajcia vyšlahám s jemným kryštálovým cukrom (krupica) do peny. Zašlahám olej, potom pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým (nemletým!) makom a nakoniec zamiešam na jemno nastrúhanú cuketu.

  2. 2

    Vylejem na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a upečiem (môžete dať aj papier na pečenie). Ja som piekla na veľkom plechu (29 x 38cm vysoký 4cm) asi 25 min. na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Upečený koláč nechám vychladnúť a polejem citrónovou polevou.

  3. 3

    Poleva: Citrón odšťavím. Citrónovú šťavu vyšlahám s práškovým a vanilkovým cukrom na nie veľmi hustú polevu, ktorú natriem na vychladnutý koláč a nechám zaschnúť. Množstvo cukru záleží od veľkosti a šťavnatosti citróna (približne asi tak okolo 250-300g).

  4. 4

    Poznámka: Do koláča na foto som dala mladé žlté cukety aj so šupkou, z ktorých som iba vydlabala vnútro. Ak máte staršie cukety, tak ich radšej ošúpte. Poleva je výborná aj čokoládová. Množstvo cukru v recepte si môžete upraviť podľa svojej chuti a tiež podľa druhu polevy, ktorú použijete. Ak chcete mať rezy trochu vyššie, skúste použiť o niečo menší plech na pečenie.

    Cuketové rezy s makom a citrónovou polevou - obrázok 4

Diskusia k receptu

jamalinka
super nápad na využitie cukety, keď sa nám jej urodí vždy tak veľa, treba ju využiť, určite urobím, ďakujem za receptík.....
sneica
uhladne nakrajany a tie bodky v nom su take pekne...paci sa mi a rada vyskusam...kk
medovnicek
obdivujem ako krásne dokážeš koláčik nakrájať, recept sa mi veľmi pozdáva, už je v kk
grandma
Poznám recept ako lenivá žena,.ale bez cukety- vyzerá to výborne určite vyskúšam.
evusik
cuketové koláče pekávam aj ja, ten tvoj vyzerá mimoriadne dobre... dokonca aj žltú cuketu mám doma, tak idem hneď nato :-)
tatranka
Krásny koláčik.Cuketový koláč som ešte nepiekla,takže je najvyšší čas vyskúšať.Tvoj je veľmi lákavý.Ukladám si ho.
klaura
toto si ihneď ukladám ... skvelý recept ...
milad
...a keby som dala namiesto maku orechy? Lebo vyzerá super a ja mak nemusím ani nemôžem...
yanah
všetkým ĎAKUJEM za pekné komentáre :)
@milad ... s orechami som ho nikdy nerobila ... ale myslím, že by sa to pokojne dalo zameniť, akurát to už bude chuťovo aj vzhľadovo úplne iný koláč :) ... veď vyskúšaj a uvidíš :) ... a možno to čoskoro vyskúšam aj ja, orechy mám zomleté :)
mili2936
Ja robím cuketový koláč tiež, veď úroda je každým rokom bohatá, ale máme radšej kakaový. Teda do cesta pridám trocha kakaa a kokos - ale môžu ísť aj orechy alebo hrozienka Raz som nemala doma kokos, tak som tam postrúhala tyčinku Margot a bolo to tiež fajnovučké. Na vrch samozrejme čokoládová poleva, my sme všetci "čokoládoví".
marijanka712
krásne sa ti podaril na 1* nakrajaný škoda, že som nemala možnosť ochutnať asi si ho budem musieť napiecť a nad tými variacami som sa zamyslela -kokos, kakao- orechy-mak s makom je to pekne bodkované no uvidím , ale určite vyskúšam lebo cukety mi pomaly rastú aj na stromoch tak sa premnožili už som jednú várku uložila a druhá ma čaká prečo nie aj na takéto spracovanie. dik za nápad
spagetka1812
cuketu mam doma, uz neviem, co by som s nou urobila...neviem sice, ako bude takyto kolacik chutit, ale vyskusam...potom dam vediet...vyzera ale perfektne:)
mracik9
yanah,krásny koláčik a určite bol mňamkový,ja pečiem roky cuketový koláč,ale takýto som ešte nevidela,určite skúsim.
evusik
včera som piekla, pravda iba s polovičnej dávky, sme len dvaja, ale veru možno by sme ho zjedli aj s celej dávky, taký bol dobrý.... ľahučký, nadýchaný, skrátka výborný a citrónová poleva k tomu nemá chybu... vrele odporúčam každému :-)
gabculka
Výborný koláčik, včera som upiekla celú dávku a dnes by sa už zišiel upiecť ďalší....
ela77
@Yanah , čítam už niekoľkokkrát, ale asi mi uniklo aký mak. Vyzerá to, že celý, nemletý. Pýtam sa preto, lebo to chcem skúsiť. Vyzerá lákavo.
yanah
@ela77 ... mak je CELÝ nemletý! ...idem do dopísať aj do receptu ... sa mi marí, že som v surovinách zadala mak celý a je tam len mak :) ... vďaka za upozornenie idem to opraviť ...
yanah
@evusik , @gabculka .... ĎAKUJEM, že ste dali vedieť ... som veľmi rada, že vám tento tak trochu netradičný koláč chutil :)
sonulienka
tak toto určite čo najskorej skúsim práve som dostala od švagrovej cuketu to je paráda
spagetka1812
tak som ho teda upiekla, z polovičnej dávky...bol lahký, mäkučký a cuketu vôbec nebolo cítiť, čo som ocenila. Mal velký úspech, akurát bol taký hrubý, aké som naliala cesto, nezdvihol sa...ale už som raz takýto koláčik robila, len bez cukety a tiež sa nezdvihol, tak to asi tak má byť. Napriek jeho výške bol super:) Odporúčam.
klaura
je výborný ... všetkým veľmi chutil a veru nikto v ňom cuketu neodhalil ... :)
jerica
lákadlo nie len pr oko , ale aj ako pokušiteľ upiecť ho :-) KK!!
mikat
Yanah, prosím, neporadíš? Toto je druhý recept na cuketový koláč, ktorý som skúsila a cesto bolo v oboch prípadoch veľmi husté, skôr na miesenie ako miešanie :/ Nevieš, kde je problém?
yanah
@mikat ... neviem ktoré recepty si skúšala, môžem sa vyjadriť len k tomuto môjmu. Keď do vyšlahaných vajec s olejom zamiešaš múku, samozrejme je to cesto dočasne trochu hustejšie, ale po pridaní na jemno nastrúhanej cukety trochu zredne. Nikdy to ale nebude jemné piškótové cesto. Toto cesto sa skôr podobá na trené bábovkové cestá. Ak sa ti s cestom naozaj zle pracuje, môžeš skúsiť pridávať múku postupne, striedavo s nastrúhanou cuketou. Ja pridávam múku naraz, môj šlahač s tým nemá problém :)
Ešte ma napadlo, či nemáš veľmi malé vajíčka z obchodu (ak áno, skús pridať jedno vajíčko). A z cukety nevylievaj šťavu, ak nejakú pustí.
A chuťovo resp. výzorovo boli tie koláče, čo si skúšala dobré? Lebo niektoré cestá jednoducho majú byť tuhšie, ako napr. to trené čo som spomínala vyššie.
Iné už neviem poradiť. Ak ma ešte niečo napadne, napíšem :)
mikat
yanah, ďakujem za radu :) Vajíčka mám domáce, takže veľké. Hm, to cesto je ešte hustejšie ako trené. Aspoň ja som ho mala oba razy také husté. Skúšala som Tvoj recept a ešte nejaký z netu, ktorý našla sestra. Inak, pozerala som rôzne recepty (aj tu na vareche) a všetky sú výrazne podobné čo sa týka množstiev múky, vajec a cukety. Ok, nabudúce skúsim pridávať múku postupne a zrejme jej bude potreba o dosť menej. A cuketa mi veľa šťavy nepustila, to je tiež pravda. Tak možno aj tam je problém. Veď mi je to divné, že toľko ľudí robí tento koláč a snáď len mne sa nedarí :)) A taká ľavá v pečení zas nie som :) Ešte raz, vďaka za radu!
yanah
@mikat ... veď nie ja začo :) Ešte ma napadlo, že vajíčka s cukrom treba poriadne (naozaj poriadne) vyšlahať do peny. Ale to si asi určite urobila, že... iné ma už naozaj nenapadá... prípadne daj vedieť, či si prišla na nejaký fígeľ, prečo máš to cesto také veľmi husté, ako opisuješ... aj by ma to zaujímalo :)
daniela15
@yanah , včera som ho piekla, vynikajúci, polevu som dala čokoládovú (čokoláda+biely jogurt - to milujeme), cesto som mala dobré, celé vajíčka šľahám s cukrom 10 minút, takže je z toho vždy dobre našľahaná pena, no a k tomu pridať postupne ostatné suroviny a super koláčik je po upečení na stole
yanah
@daniela15 ..ďakujem, že si napísala :)
Polevu si každý môže dať svoju obľúbenú. Tú čokoládovú poznám, (robím ju s kyslou smotanou) je výborná :) Na tento koláč som ju ešte neskúšala, vďaka za zaujímavý tip :)

Ďakujem aj všetkým ostatným, čo koláč vyskúšali a napísali komentár.
myalab
ocenujem tento kolacik, prisla som k nemu len nahodou googlila som nieco ine, ale som z neho milo prekvapena a len co pojdem na zahradu idem na to... este mat tak napadlo, mam bohatu urodu baklazanov raz to skusim aj z nich su ako pena mladucke, jemnuckeee... Dakujem
radost
zajtra ho upečiem..robím taký-len bez maku..budem teda inovovať..určite sa vydarí-nemá sa dôvod nevydariť..!!..:-)
mám ale dilemu:citronovú či čokopolevu..??čo poradíš..??
yanah
@radost - ďakujem za pekný komentár, dúfam že sa koláč vydarí a že vám bude chutiť.
0bidve polevy sú dobré :) mne osobne viac chutí tá citrónová, a niekedy keď sa ponáhľam, natriem iba nejaký kyslejší džem (ríbezlový alebo malinový) a nastrúham horkú čokoládu, dcéra to má rada :)
Sto ľudí, sto chutí :)
kapy
Ja so koláč piekla už dvakrát a tiež som mala problém s cestom, že bolo veľmi husté, dala som tam málinko mlieka, tak potom sa dala. Len cesto nie je také nadýchané ako som zvyknutá u iných koláčov. Ale koláč je super, ja veľa pečiem takže pre mňa je na pohľad koláčik taký ubitý ale pre laika je super. Chuťovo je super!!!
yanah
@kapy - ďakujem za komentár, s hustotou cesta neviem veľmi poradiť, zrejme si mala menej šťavnatú cuketu.
Čo sa týka nadýchanosti: Takto pred rokom (v auguste 2014) pridala redakcia prakticky identický recept, len s inou polevou na vrchu.

 varecha.pravda.sk/recepty/cuketovo-makovy-kolac-s-citrono...


Jediný rozdiel medzi týmto a mojim receptom je, že pán šéfkuchár dáva do koláča viac (až 20g) kypriaceho prášku do pečiva. Ja dávam 1 klasický kypriaci prášok do pečiva (12g). Vyskúšala som aj jeho verziu, koláč bol síce trochu viac nadýchanejší, ale také množstvo kypriaceho prášku už bolo v koláči chuťovo trochu cítiť. Ak chceš, vyskúšaj :)
cyrinise
Zaujimavy receptik! 5* Uz som skusila jeden cuketovy kolacik a velmi mi chutil. Tento vyzera velmi chutne a urcite vyskusam. :)
martali
Výborný recept.Vyskúšala som zdravšiu verziu,celozrnnu múku,menej trstinoveho cukru.
1x yanah




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia