Foto: yanah
Jednoduchý, rýchly zákusok z cukety ... ak chcete, vyskúšajte ...
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Cuketu nastrúham na jemno (ja som dala mladú žltú cuketu aj so šupkou). Celé vajcia vyšlahám s jemným kryštálovým cukrom (krupica) do peny. Zašlahám olej, potom pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva a celým (nemletým!) makom a nakoniec zamiešam na jemno nastrúhanú cuketu.
- 2
Vylejem na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a upečiem (môžete dať aj papier na pečenie). Ja som piekla na veľkom plechu (29 x 38cm vysoký 4cm) asi 25 min. na 180° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Upečený koláč nechám vychladnúť a polejem citrónovou polevou.
- 3
Poleva: Citrón odšťavím. Citrónovú šťavu vyšlahám s práškovým a vanilkovým cukrom na nie veľmi hustú polevu, ktorú natriem na vychladnutý koláč a nechám zaschnúť. Množstvo cukru záleží od veľkosti a šťavnatosti citróna (približne asi tak okolo 250-300g).
- 4
Poznámka: Do koláča na foto som dala mladé žlté cukety aj so šupkou, z ktorých som iba vydlabala vnútro. Ak máte staršie cukety, tak ich radšej ošúpte. Poleva je výborná aj čokoládová. Množstvo cukru v recepte si môžete upraviť podľa svojej chuti a tiež podľa druhu polevy, ktorú použijete. Ak chcete mať rezy trochu vyššie, skúste použiť o niečo menší plech na pečenie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@milad ... s orechami som ho nikdy nerobila ... ale myslím, že by sa to pokojne dalo zameniť, akurát to už bude chuťovo aj vzhľadovo úplne iný koláč :) ... veď vyskúšaj a uvidíš :) ... a možno to čoskoro vyskúšam aj ja, orechy mám zomleté :)
Ešte ma napadlo, či nemáš veľmi malé vajíčka z obchodu (ak áno, skús pridať jedno vajíčko). A z cukety nevylievaj šťavu, ak nejakú pustí.
A chuťovo resp. výzorovo boli tie koláče, čo si skúšala dobré? Lebo niektoré cestá jednoducho majú byť tuhšie, ako napr. to trené čo som spomínala vyššie.
Iné už neviem poradiť. Ak ma ešte niečo napadne, napíšem :)
Polevu si každý môže dať svoju obľúbenú. Tú čokoládovú poznám, (robím ju s kyslou smotanou) je výborná :) Na tento koláč som ju ešte neskúšala, vďaka za zaujímavý tip :)
Ďakujem aj všetkým ostatným, čo koláč vyskúšali a napísali komentár.
mám ale dilemu:citronovú či čokopolevu..??čo poradíš..??
0bidve polevy sú dobré :) mne osobne viac chutí tá citrónová, a niekedy keď sa ponáhľam, natriem iba nejaký kyslejší džem (ríbezlový alebo malinový) a nastrúham horkú čokoládu, dcéra to má rada :)
Sto ľudí, sto chutí :)
Čo sa týka nadýchanosti: Takto pred rokom (v auguste 2014) pridala redakcia prakticky identický recept, len s inou polevou na vrchu.
varecha.pravda.sk/recepty/cuketovo-makovy-kolac-s-citrono...
Jediný rozdiel medzi týmto a mojim receptom je, že pán šéfkuchár dáva do koláča viac (až 20g) kypriaceho prášku do pečiva. Ja dávam 1 klasický kypriaci prášok do pečiva (12g). Vyskúšala som aj jeho verziu, koláč bol síce trochu viac nadýchanejší, ale také množstvo kypriaceho prášku už bolo v koláči chuťovo trochu cítiť. Ak chceš, vyskúšaj :)