Foto: tiginko
Názov tento koláč z troch ingrediencií presne vystihuje: je jemný ako vatička. Keď som dnes náhodou natrafila na tento japonský recept na internete, osud Zobraziť celý popisNázov tento koláč z troch ingrediencií presne vystihuje: je jemný ako vatička. Keď som dnes náhodou natrafila na tento japonský recept na internete, osud dlho zatracovanej bielej čokolády v našej "sladkej" zásuvke bol spečatený. Lepší koniec si ani nemohla želať. Slovenský preklad Vatový koláč sa mi vôbec nepáčil, tak preto Páperový
porcie
príprava
na 150-160 °C
Postup
-
1
Čokoládu nalámeme a roztopíme v miske nad horúcou parou. Oddelíme žĺtka od bielkov a bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
-
2
Keď je čokoláda roztopená, vypneme zdroj tepla a vmiešame smotanový syr.
-
3
Misku hneď potom preložíme na linku a vmiešame žĺtka.
-
4
Nakoniec jemne po častiach vpravíme sneh z bielkov.
-
5
Hmotu vylejeme do okrúhlej formy, u mňa keramickej o priemere 20cm. Tu som nedodržala pôvodný postup, formu som len poriadne vymazala a neurobila som dobre. Odporúčam vystlať dno formy kolieskom s papiera na pečenie a zvisle na bok tiež vložiť pás papiera, oboje ešte vymastené. Lepšie sa to zrejme potom vyberá von.
- 6
Dobu pečenia som pre istotu dodržala: pečieme 15min na 160° a ďalších 15 min na 150°. Potom rúru vypneme a necháme ešte 15 minút dôjsť.
- 7
Koláč po vybraní môžeme posypať práškovým cukrom. Mne von z formy nešiel, tak som ho musela krájať po miernom vychladnutí v nej. S papierom to určite bude lepšie. Po ochutnaní som bola príjemne prekvapená, nečakala som tak príjemnú chuť a úplne prekvapujúca bola konzistencia - úplne jemná, rozplývajúca sa na jazyku a koláč nebol vôbec suchý, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Určite si ho ešte zopakujem a zariskovala by som aj s posypaním povrchu mandľovými lupienkami, len mám obavu či koláč potom vystúpi. Cesto je mierne riedke, zrejme sa tie lupienky ani neudržia na povrchu...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
www.google.com/search?q=philadelphia+cream+cheese&...
a tento akoze pokazeny je uplne ze super :-)))
tusim tu nieco podobne bolo nedavno v troch vrstvach :-)
genialne, dobry a pekny aj ked sa podari, aj ked sa pokasle :-)))
presne pre mna vymyslene :-))))
@mamimna naozaj netreba cukor, tá čokoláda to dostatočne osladí
@gitka61 babidka už za mňa odpovedala, len je pravda, že nemusíš ho všade dostať. Podľa mňa by sa mohla Philadelphia nahradiť iným kvalitným smotanovým syrom, samozrejme neochuteným. Len dúfam, že sa nenájde niekto, kto si myslí, že tavený syr je smotanový syr :-)
@babav pri prezeraní si iných "bavlnových" koláčov som aj ja zistila, že pôvodne sa tieto koláče robia z viac ingrediencií a zložitejšie. @tatranocka vďaka za nápad s tým mokrým papierom, určite ho využijem
@afataga veď to, nebyť početných dierok, ani to sem nedám! :-) Inak vzťah k bielej "čokoláde" mám podobný ako ty, ale musím jej uznať, že v tomto koláči sa vyznamenala
jasne, @zuzanka - výmyselníčka hneď sfúzovala dva recepty a máme tu Magic Cotton Cake :-) My sme z mužom od včera zjedli ten náš a pohrávam sa s myšlienkou na horkočokoládový ako @babkamt . Čokoláda je doma a jeden syr mi tam tiež ešte zostal...
@buchtabuchta asi si si nevšimla, že som v komentári spomenula aj fotkou, že som koláč vyskúšala aj s normálnou čokoládou...
, tak som ho aspon trochu pofrckala roztopenou cokoladou, ze nech sa z neho neprasi :-), tak teda ze idem ho pokrajat ku kave, so strachom som zarezala a noz isiel ako do masla, sice nema pocetne dierky, ale chutovo no ze ake mnaaaaaam :-):
, aj som musela rcp vyzradit, isto urobim aj nabuduce, zniesol by aj stipku chilli, dakujem ti dobra vila za super kolac
Dodržala som presne recept,avšak na dno formy som nasypala vrstvu kokosu a na to naliala masu.
Kolac sa pekne vyklopil a chuť myslím neovplyvnil, dakujem
Za skvely
niekedy SA TO opraví, vyskúšaj :-)
@aleana zaujímavý experiment, zrejme tento zvláštny koláč môže mať mnoho odtieňov a chutí
Tak sa ospravedlňujem za kritickú reakciu, nerada ich píšem....
Malo to chuť ako nepodarené marshmallows so zlatým klasom ....
ja som prave dopiekla - ma to presne taku farbu, konzistenciu aj chut, ako pisali. Kedze mam dvojdielnu formu (odnimatelny spodok), tak som to nepiekla na plechu s vodou, ale dala som do rury salku, ako ked peciem chlieb. Nepouzila som Philadelphiu ale Mascarpone z Kauflandu (kedze na truc mali len Philadelphiu light)a obycajnu bielu Figaro cokoladu (tajny typ, 120 g je 20 dielikov, kedze jeden dielik ma 6 g), vajcia z volneho vybehu z Tesca (deklarovana velkost M, ale su o nieco vacsie). Nemiesala som to nejako puntickarsky, len tak ledabolo, a vysledok je skvely. Pekne mi to vyrastlo :) uz sa tesim, ako to ponuknem zajtra navsteve. A piekla som to na 170 stupnov 15 min a potom na 160 stupnoch 15 min, a samozrejme, dojst 15 min. Tak to bolo aj v povodnom recepte, neviem preco sa na slovenskych portaloch siri verzia s 160 a 150 stupnami.
Jasne, ze z horkej, ale mala som strasne horku, tak som dala aj kakaove maslo a trosku brezoveho cukru.