Cotton cake / Páperový koláč fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 28. júla 2015
Cotton cake / Páperový koláč (fotorecept)
Foto: tiginko

Názov tento koláč z troch ingrediencií presne vystihuje: je jemný ako vatička. Keď som dnes náhodou natrafila na tento japonský recept na internete, osud dlho zatracovanej bielej čokolády v našej "sladkej" zásuvke bol spečatený. Lepší koniec si ani nemohla želať. Slovenský preklad Vatový koláč sa mi vôbec nepáčil, tak preto Páperový

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 150-160 °C

Suroviny

125 g
125 g
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čokoládu nalámeme a roztopíme v miske nad horúcou parou. Oddelíme žĺtka od bielkov a bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.

    Cotton cake / Páperový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je čokoláda roztopená, vypneme zdroj tepla a vmiešame smotanový syr.

    Cotton cake / Páperový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Misku hneď potom preložíme na linku a vmiešame žĺtka.

    Cotton cake / Páperový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec jemne po častiach vpravíme sneh z bielkov.

    Cotton cake / Páperový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hmotu vylejeme do okrúhlej formy, u mňa keramickej o priemere 20cm. Tu som nedodržala pôvodný postup, formu som len poriadne vymazala a neurobila som dobre. Odporúčam vystlať dno formy kolieskom s papiera na pečenie a zvisle na bok tiež vložiť pás papiera, oboje ešte vymastené. Lepšie sa to zrejme potom vyberá von.

  6. 6

    Dobu pečenia som pre istotu dodržala: pečieme 15min na 160° a ďalších 15 min na 150°. Potom rúru vypneme a necháme ešte 15 minút dôjsť.

    Cotton cake / Páperový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč po vybraní môžeme posypať práškovým cukrom. Mne von z formy nešiel, tak som ho musela krájať po miernom vychladnutí v nej. S papierom to určite bude lepšie. Po ochutnaní som bola príjemne prekvapená, nečakala som tak príjemnú chuť a úplne prekvapujúca bola konzistencia - úplne jemná, rozplývajúca sa na jazyku a koláč nebol vôbec suchý, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Určite si ho ešte zopakujem a zariskovala by som aj s posypaním povrchu mandľovými lupienkami, len mám obavu či koláč potom vystúpi. Cesto je mierne riedke, zrejme sa tie lupienky ani neudržia na povrchu...

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Lacné jedlá, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

seaton
Aj ja som ho dnes videla na facebooku, vyzerá výborne.
katka78
@tigi vieš, že som naňho nedávno tiež natrafila a obdivovala ho cez google? Som ti vďačná za recept, lebo vyskúšanému zo spoľahlivého zdroja dôverujem predsa len o niečo viac ako náhodne vybranému od úplných neznámych. Ďakujem, ukladám a príležitostne vyskúšam.
havino
no nech nemám pred svadbou ( nie mojou :-) už zajtra sa pečie, zíram, že z troch surovín a bez múky, taký kus výbornej sladkosti
1x dana
mamimna
Recept je veľmi zaujímavý, ale naozaj netreba žiadny cukor?
gitka61
Kde sa da kupit Philadlphia cream cheese ,rada by som vyskusala.Poradi niekto vopred dakujem.
babav
@tiginko , dostala si ma tymto receptom . Poznam inu verziu, bez bielej cokolady , ale tvoj recept sa mi pre jednoduchost velmi pozdava a urcite ho prilezitostne upeciem . Mne sa paci aj originalny nazov "bavlnova torta ", jemna ako bavlna (cotton) :-).

zuzanka1367
No je super, mám rada keď niekto ten zahraničný recept aj odskúša a ešte k tomu takýto dôveryhodný zdroj :) Dnes polovica Varecháčok vykúpi Philadelphiu v obchodoch :) Aj ja!
luss44
pred chvíľou som ho pozerala na pluske a tu už je aj vyskúšaný, super :) vyzerá chutne.
tatranocka
@tiginko myslím,že mandľové lupienky (ak by sa udržali na povrchu) by prihoreli;mňa napadlo posypať trstinovým cukrom a skaramelizovať flambovacou pištoľou.Mne to pripomína Crème brûlée,len tu nejde smotana a cukor, ale biela čokoláda a Philadelphia cream cheese.Ja dávam to týchto foriem namočený a vyžmýkaný papier na pečenie.Cesto môžeš dať aj na mokrý papier,ale keď si to urobíš večer,vyschne do rána a je pekne vytvarovaný vo forme (uhladím po obvode).Pekný recept,za 5* a KK.
afataga
vyzera tak rozplyvavo a dokonca ma aj pocetne dierky :-), len ked ja ti tu bielu cokoladu fakt nemusim, podla mna to nema pravo sa volat cokolada, ale nech to para tlaci, skusim cez vikend, ale z normlanej cokosky, som zvedava, podam hlasenie
spetkasoli
tak tento kolacik ma dostal, urcite bude u nas doma v nedelu ku kavicke. Diky a davam zasuluzenych 5*****, prajem pekny den
zuzanka1367
Sleduj moju nedočkavosť :) piekla som z množstva 210 g a 5 vajec (nenažranosť moja) tortová forma 26 cm a teraz sleduj čo som vymastila :) sneh som vmiešala naozaj ledabolo a koláč je dvojvrstvový, ale chuťovo báječný, spodok je taký pudingový a už sme aj polovicu zjedli....Vďaka za recept, aj keď som ho trošku pohnojila :D





smejkad
nema chybu :-)
a tento akoze pokazeny je uplne ze super :-)))
tusim tu nieco podobne bolo nedavno v troch vrstvach :-)
genialne, dobry a pekny aj ked sa podari, aj ked sa pokasle :-)))
presne pre mna vymyslene :-))))
nynuna
Mám tady zbylou bílou čokoládu, už vím na co jí použiji :) Díky za recept.
mariamka
este ani internet nevychladol a ty ho uz mas na vareche :) ja som si len ulozila video, nechcelo sa mi ho luskat, a tot cely recept,, aspon je overeny, a myslim, aj @zuzankin stavnatejsi "nepodarok" by nam chutil, sikovienky zienky
tiginko
vďaka dievčatá za milé komentáre :-)
@mamimna naozaj netreba cukor, tá čokoláda to dostatočne osladí
@gitka61 babidka už za mňa odpovedala, len je pravda, že nemusíš ho všade dostať. Podľa mňa by sa mohla Philadelphia nahradiť iným kvalitným smotanovým syrom, samozrejme neochuteným. Len dúfam, že sa nenájde niekto, kto si myslí, že tavený syr je smotanový syr :-)
@babav pri prezeraní si iných "bavlnových" koláčov som aj ja zistila, že pôvodne sa tieto koláče robia z viac ingrediencií a zložitejšie. @tatranocka vďaka za nápad s tým mokrým papierom, určite ho využijem
@afataga veď to, nebyť početných dierok, ani to sem nedám! :-) Inak vzťah k bielej "čokoláde" mám podobný ako ty, ale musím jej uznať, že v tomto koláči sa vyznamenala
jasne, @zuzanka - výmyselníčka hneď sfúzovala dva recepty a máme tu Magic Cotton Cake :-) My sme z mužom od včera zjedli ten náš a pohrávam sa s myšlienkou na horkočokoládový ako @babkamt . Čokoláda je doma a jeden syr mi tam tiež ešte zostal...
tiginko
tak už je čokoládový aj dopečený, pofotený, aj ochutnaný. Kedže som dávala 74% čokoládu, bála som sa jej "suchosti", preto som roztopila 100g čokolády s 25g kakaového masla (určite by sa dalo aj s obyčajným maslom, resp. kokosovým olejom). Pridala som aj polievkovú lyžicu kryšt.cukru a dreň z vanilkového lusku. Koláč je trošku nižší a je predvídateľne výborný. Ale nie je taký prekvapivý a lahodne "bavlnový", ako hovorí @babav , ako ten biely


tiginko
ten škaredý stred je spôsobený vyklápaním na tanier, samozrejme vršok zostal na tanieri prilepený. Darmo je, zo mňa excelentná cukrárka nikdy nebude
nena73
@tiginko dokoncila som kolacik. Mojou chybou ho mam trocha nizsi(dala som vacsiu formu). Uvidim podla rychlosti zmiznutia z taniera jeho kvalitu,ale predpokladam uspech :-). Dakujem
babidka
Uz ked mile damy experimentujete , tak ja zajtra idem skusit mascarpone namiesto Philadelphie . Mam ho doma a uz nemozem odolat :-) Aj ta verzia s horkou cokoladou nie je zla ! A ten "zazracny kolac " od @zuzanka1367 vyzera tiez lakavo...
maximamaximova
Milé moje gazdinky, tie madlové lupienky tam môžete dať po prvých 15 minútach, potom už nespadnú do cesta. Na vrch sa môže dať aj ľahká tvarohová plnka alebo poukladať ovocie... skúste opalatí sa
buchtabuchta
5 hviezd a hneď do KK a hneď idem do obchodu. Vykúpime nielen Philadelphiu, ale aj bielu čokoládu. Miesto Philadelphie môžete použiť Gervais, alebo v Kauflande Frischkäse, ten je výborný. Neviem, či aj Lučinu, tá sa mi zdá príliš slaná. Musí byť plnotučný, smotanový, nie Light s jogurtom, to by v koláčiku asi nefungovalo. Kto to skúsil s obyčajnou čokoládou, nech podá správu. Prípadne aj fotodokumentáciu.
tiginko
@maximamaximova o tom pridaní lupienkov po 15 min som aj ja uvažovala, nakoniec som to zavrhla, lebo som sa bála klesnutia cesta. Ale nabudúce určite zaexperimentujem, lebo by sa mi tam hodili.
@buchtabuchta asi si si nevšimla, že som v komentári spomenula aj fotkou, že som koláč vyskúšala aj s normálnou čokoládou...
afataga
@tigi pruser, som ho dnes piekla z horkej a ako chladne, klesa a povrch sa stava taky pufrovany ako ma zuzanka, som zvedava na prirez, krajat budem az zajtra, mame navstevu, ale ziadnu nobl, tak hadam sa zhuce, potom ti dam foto
katka78
U nás už tiež vyskúšaný a takmer zjedený, určite ho ešte zopakujem, myslím, že aj návštevy očarí. Je naozaj mäkučký, tak ako som si ho predstavovala. Biela čokoláda mi tu vôbec neprekáža, mám pocit, že plní skôr funkciu ochuteného sladidla, než čokolády (keďže pointa bola v 3 ingredienciách). Nedal sa mi beťár veľmi fotiť, jediná fotka ako tak vyšla, tú pripájam. Ďakujem @tiginko za jednoduchý recept na chutný a efektný koláčik!


tiginko
skvelá práca aj fotka @katka . Tá biela akožečokoláda, ktorú inak neznášam, naozaj odovzdá výbornú chuť tomuto koláču. Preto ma až tak neohúril z tej klasickej čokolády, lebo mu niečo z toho chýbalo. Podľa mňa ani @afi nebude veľmi unesená
babidka
Nakoniec sa biela cokolada u nas nasla a tak som ho robila s mascarpone a naozaj je vyborny ! Dala som ho piect do sklenenej misky na sufle a nedala som papier ...ale vydolovali sme ho nakoniec velmi expresne lyzicami :-)
tiginko
super, som rada, že chutil aj uvás @babidka . Tuším aj ja vyskúšam s mascarpone, keď zhrešiť, tak poriadne :-)
afataga
tak som tu ako som slubila, mylis sa, unesena som bola nie len ja, ale aj navsteva, robila som z dvojnasobnej davky, kedze som mala cokoladu 74% aj 88%, dala som aj kusok masla a 1 PL vanilkoveho cukru, priznavam, ze som bola sklamana, ked som ho dala z tortovej formy na tanier, vyzeral to taky placaty suchar, aha:

, tak som ho aspon trochu pofrckala roztopenou cokoladou, ze nech sa z neho neprasi :-), tak teda ze idem ho pokrajat ku kave, so strachom som zarezala a noz isiel ako do masla, sice nema pocetne dierky, ale chutovo no ze ake mnaaaaaam :-):

, aj som musela rcp vyzradit, isto urobim aj nabuduce, zniesol by aj stipku chilli, dakujem ti dobra vila za super kolac
afataga
este ma tak napadlo, ze nabuduce dam do formy na biskupak, nech to nie je take placate a este pohlad zblizka:

tiginko
dobrý nápad s tym biskupákom, to asi aj ja využijem... aká som šťastná, že si spokojná @afi ! A že s čili, ty sa fakt nezaprieš. Ozaj, zubnú pastu s čili náhodou nemáš? Ak nie, mala by si ju vymyslieť :-)
tiginko
vďaka ľudkovia, že ste si uložili toľkí tento recept za tých pár dní. Aké bolo moje prekvapenie, keď som si dnes našla e-mail od redakcie! Je vidieť, že nielen ja mám v obľube čo najjednoduchšie recepty. Tak upečte a dajte vedieť :-)
katka78
Ani sa nečudujem, že sa recept za tých pár dní umiestnil tak vysoko. Za takú malú námahu taký super výsledok, kto by nemal záujem? :-) Ja som ho dnes robila druhýkrát, pre návštevu. Zožal úspech. Ešte raz ďakujem a gratulujem! :-)
labelo
Robila som dnes kolac presne podla receptu z toho mnnozstva je to taka jednohubka
labelo
Lebo po vytiahnuti z rury neuveritelne splasol ,miestami na pol centimetra
tiginko
@labelo naozaj si dodržala postup? Aj veľkosť formy, aj tie časy a stupne pečenia? Lebo u nás to teda bola veľkohubka :-) Mrzí ma že ti to nevyšlo, ale asi to nebude receptom
havino
Vedome šla som do toho, že forma 24 cm priemer, bude to nízke, nevedome som dala rúru na vyhriatie na 160, vložila formu a neprepla na pečenie prvých 15 min, ked zapípalo, že 15 mi len vyhrieva, tak ma išlo onééé, ale dala teda na pečenie 15 min, potom opäť som znížila a zas na 15 min a 15 oddychovalo, no ale tá chuť, ja ju neviem ani porovnať, ale poviem len tolko, že ta forma, nemať pevnú voľu, mi je asi aj málo, manžel dia, dala mu kúsok, že toto peč stále, nále môj, no skúsim nám aj s dia mliečnou teda, pre nás špica, ked je chuť na sladké a kde sa tam toľko početných dierok nabralo netuším





tiginko
no na parádu @havino ! Tie početné dierky výrazných veľkostí sú prekvapujúce, že si ty to šľahala vo svojom zázračnom Kitchenaide? Alebo možno ich majú na svedomí tie zmätky s pečením. Pekne si vystihla tú chuť, je taká prekvapivá, že? Som rada že chutilo Tánička. Dobrúúú :-)
megi9
Chystam sa vyskusat, ale az buduci vikend, lebo teraz este detoxikujem ;) Som velmi zvedava, ake to bude. Rozmyslam, ci nieco navrh- nejake ovocie, alebo polevu...? Ci ani nie je potrebne? :)
tiginko
@megi9 nad tým rozmýšľam aj ja, len cesto je pomerne riedke a okamžite by všetko popadalo na dno. Vyššie spomínam mandľové lupienky, aj tie som sa bála nasypať. Rozmýšľam dať to tam až po 15 minútach pečenia ako radí @maximamaximova , len či to náhodou otvorením rúry nesplasne. Ale keď nevyskúšame, nebudeme vedieť, že?
ubka
Tak dnes aj ja môžem pridať 5* a to už po odskušani.
Dodržala som presne recept,avšak na dno formy som nasypala vrstvu kokosu a na to naliala masu.
Kolac sa pekne vyklopil a chuť myslím neovplyvnil, dakujem
Za skvely
1x kaatka
afataga
vcera bola repriza, robila som z dvojnasobnej davky a dala som 1/4 mliecnej cokolady, co sa doma povalovala a zvysok 74%, dala som to do formy na biskupak, predlzila som cas pecenia o 5 min. aj dojdenie v rure, po dierkach ani stopy, ale mnamka prevelika, foto nemam, lebo sa mi poondil fotak, ale ak ho SA opravi, dodam
tiginko
šikulka, okoštovala by som veru aj túto verziu...
niekedy SA TO opraví, vyskúšaj :-)
aleana
Mna tiez zaujal tento receptik a chcela som ho vyskusat, ale nemala som bielu cokinu ani philadelphiu, len mascarpone, tak som ho dala, a mala som zopar cokoladok Biele ladove gastany. Povedala som si, ze snad sa zadari aj s nimi... A zadarilo sa. Kolacik ma fantasticku chut, len ho asi treba piect trochu dlhsie, lebo v tych cokoladkach je plnka, tak moj bol trochu tekutejsi v strede. Chystam sa este vyskusat s nejakou kavovou cokinou a bude kavovy cheesecake. Ak sa podari pridam aj foto.
tiginko
tak nakoniec teda aj s fotkou, super @afataga a keď povie @cottonmouth že bol cotton cake výborný, nemám dôvod neveriť :-)
@aleana zaujímavý experiment, zrejme tento zvláštny koláč môže mať mnoho odtieňov a chutí
violeta
Samé kladné komentáre, fotky, jednoduchá príprava.....na základe mojej skúsenosti musím napísať, že sto ľudí, sto chutí tu určite platí.....príprava netrvala dlho, naše sliepky sú hladné stále, takže to nie je až taký problém :-|
zlatokocka
nemám 20 cm formu, tak som do toho išla s tým, že v 24 cm forme bude nízky - čo aj skutočne je, má cca 0,5 cm. Chutí ako biela čokoláda - doslova. Trošku som sklamaná, že v ňom necítiť tú Philadelphiu, ale inak je fajn.
tiginko
@violeta tak z tvojho komentára som pochopila asi len jedno - že ani sliepky ho nežrali :-) Ani sa im nečudujem, ja by som im to určite nedala :-) @zlatokocka Philadelphia je v podstate len nositeľkou iných chutí, preto sa často používa, je neutrálna. Pre mňa osobne nie je tento koláč vrcholom cukrárskeho umenia, ako som písala, tiež bielu čokoládu nemusím. Ale ako z núdze cnosť sa tento recept hodí, hlavne keď neviete, čo s darovanou bielou čokoládou. V tejto forme je určite lepšia. Podľa mňa vyšší bude asi lepší, lebo je nadýchanejší, neviem...
violeta
Chcela som byť len decentne kritická @tiginko , prepáč, ale bola som z tohoto koláča veľmi sklamaná, nakoľko sa volá "cotton cake", aj podľa fotiek, som čakala niečo nadýchané, ale konzistencia bola skôr špongiová a bol aj veľmi sladký, ja by som ho určite nikomu neodporučila, na druhej strane neviem, či sa práve len mne nepodaril....A s tými sliepkami si to nepochopila správne, chutil im a veeeeľmi :-)
Tak sa ospravedlňujem za kritickú reakciu, nerada ich píšem....
tolia
Pripájam sa k violete koláč je nechutný, ale ako vraví sto ľudí, sto chutí...
Malo to chuť ako nepodarené marshmallows so zlatým klasom ....
tiginko
chyba bude možno v tom, že očakávate od tohto "koláča" priveľa. Je to len recept na rýchlovku pre niekoho s pozitívnym vzťahom k bielej čokoláde.
kalapa
Obyčajné francúzske De Lavoaziee cesto.
alojza3
Cesto v strede, surové. Svojim komentárom neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
junior
@alojza3 , páľ ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---!!! Svojím komentárom neporušujem pravidla varechy, vyjadrujem len svoj názor!
warisiss
Ahojte damy,

ja som prave dopiekla - ma to presne taku farbu, konzistenciu aj chut, ako pisali. Kedze mam dvojdielnu formu (odnimatelny spodok), tak som to nepiekla na plechu s vodou, ale dala som do rury salku, ako ked peciem chlieb. Nepouzila som Philadelphiu ale Mascarpone z Kauflandu (kedze na truc mali len Philadelphiu light)a obycajnu bielu Figaro cokoladu (tajny typ, 120 g je 20 dielikov, kedze jeden dielik ma 6 g), vajcia z volneho vybehu z Tesca (deklarovana velkost M, ale su o nieco vacsie). Nemiesala som to nejako puntickarsky, len tak ledabolo, a vysledok je skvely. Pekne mi to vyrastlo :) uz sa tesim, ako to ponuknem zajtra navsteve. A piekla som to na 170 stupnov 15 min a potom na 160 stupnoch 15 min, a samozrejme, dojst 15 min. Tak to bolo aj v povodnom recepte, neviem preco sa na slovenskych portaloch siri verzia s 160 a 150 stupnami.
afataga
ahoj zabka, vcera sme mali grilovacku, piekla som zas tvoj kolac, ale ja len z horkej, nebol paperovy, ale vyborny, som cvrkla aj trochu amaretta a na hrot noza mlete chilli, povrchu som pofkala cokoladou, fajnotka, navsteva si aj pytala rcp, tak dufam, ze mas radost
tiginko
ja mám vždy radosť z pozitívnej odozvy na môj recept... u teba @afi som si už zvykla na rôzne metamorfózy, ale tie sú prirodzené aj v mojej kuchyni. Aj keď tento recept nie je práve ten najsledovaniahodnejší, nevadí :-)
1x ivy3
afataga
Tak sa hlasim po dlhsej dobe, v sobotu som piekla tento kolac mame na narodky, naramne jej smakovalo.
Jasne, ze z horkej, ale mala som strasne horku, tak som dala aj kakaove maslo a trosku brezoveho cukru.