Cotton cake / Páperový koláč (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Názov tento koláč z troch ingrediencií presne vystihuje: je jemný ako vatička. Keď som dnes náhodou natrafila na tento japonský recept na internete, osud dlho zatracovanej bielej čokolády v našej "sladkej" zásuvke bol spečatený. Lepší koniec si ani nemohla želať. Slovenský preklad Vatový koláč sa mi vôbec nepáčil, tak preto Páperový

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 150-160 °C

Postup

  1. Čokoládu nalámeme a roztopíme v miske nad horúcou parou. Oddelíme žĺtka od bielkov a bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
  2. Keď je čokoláda roztopená, vypneme zdroj tepla a vmiešame smotanový syr.
  3. Misku hneď potom preložíme na linku a vmiešame žĺtka.
  4. Nakoniec jemne po častiach vpravíme sneh z bielkov.
  5. Hmotu vylejeme do okrúhlej formy, u mňa keramickej o priemere 20cm. Tu som nedodržala pôvodný postup, formu som len poriadne vymazala a neurobila som dobre. Odporúčam vystlať dno formy kolieskom s papiera na pečenie a zvisle na bok tiež vložiť pás papiera, oboje ešte vymastené. Lepšie sa to zrejme potom vyberá von.
  6. Dobu pečenia som pre istotu dodržala: pečieme 15min na 160° a ďalších 15 min na 150°. Potom rúru vypneme a necháme ešte 15 minút dôjsť.
  7. Koláč po vybraní môžeme posypať práškovým cukrom. Mne von z formy nešiel, tak som ho musela krájať po miernom vychladnutí v nej. S papierom to určite bude lepšie. Po ochutnaní som bola príjemne prekvapená, nečakala som tak príjemnú chuť a úplne prekvapujúca bola konzistencia - úplne jemná, rozplývajúca sa na jazyku a koláč nebol vôbec suchý, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Určite si ho ešte zopakujem a zariskovala by som aj s posypaním povrchu mandľovými lupienkami, len mám obavu či koláč potom vystúpi. Cesto je mierne riedke, zrejme sa tie lupienky ani neudržia na povrchu...