Čipková a glazúrová technika na medovníčky

soniatko - fotkasoniatko, 13. novembra 2014
Čipková a glazúrová technika na medovníčky
Foto: soniatko

takto zdobím ja...

Suroviny

Tekutá poleva na glazúru:
1
6 PL
 pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Na základnú glazúru potrebujeme polevu redšiu. Cukor vmiešavam do bielka postupne a 2-3 kvapky citrónovej šťavy až na záver ešte prešľahám mixérom. Menšie formičky na vykrajovanie medovníkov vtlačím do hotového medovníka tak aby cesto presahovalo. A pomocou lyžičky - štetca nanesiem malé množstvo polevy aby som zabielila danú plochu. Nechám par minút zaschnúť a formičku opatrne vytiahnem. Počkám kým poleva celkom zaschne zvyčajne do nasledujúceho dňa.

    Čipková a glazúrová technika na medovníčky - obrázok 1
  2. 2

    Takto vyzerajú čerstvo natreté medovníky.

    Čipková a glazúrová technika na medovníčky - obrázok 2
  3. 3

    Na zdobenie "čikovanie" používam obyčajne mikroténové vrecká. S rôzne veľkými dierkami. A tu už musí byť poleva dostatočne hustá aby sa neroztekala. Nikdy sa neda povedať presný počet PL cukru na bielok. Každé vajce je iné vždy to treba veľmi citlivo postupne zašľahávať mixérom na požadovanú hustotu. Často priebežne skúšam napr. lyžičkou na perníku či sa roztečie alebo nie.

    Čipková a glazúrová technika na medovníčky - obrázok 3
  4. 9

    Možno si niekto ťuká na čelo :o) ale takto som si to vymyslela ja... a recept na cesto som pridala už dávno tak tu je link pre istou http://varecha.pravda.sk/recepty/jankine-medovnicky/21833-recept.html

    Čipková a glazúrová technika na medovníčky - obrázok 9

Diskusia k receptu

daguska
Sikovná.Velmi pekne vyzdobené.Obdivujem sikovné rucicky vsetkých,co takúto jemnú prácu zvládnu a vytvárajú majstrovské dielka.Robievame len také jednoduchsie.
janealli
Takúto výzdobu medovníčkov už radím do kategórie umenie. Naozaj je potrebná šikovná ruka, cit pre krásu a najmä preveľa trpezlivosti.
martamm
@Soniatko , nádherná práca, niečo podobné robí aj moja dcéra, j nemám už takú ľahkú ruku :). Páči sa mi, že si nafotila postup, ako tvoríš tieto nádherné medovníčky, uložím si tvoj recept, možno niekedy skúsim :)
jozka2
Ludia ,ktori dokazu urobit takuto vyzdobu musia mat zlate rucky a ty ich urcite mas.
soniatko
Ďakujem :o) vždy ma velmi teší pri zdobení predstava potesenych ludi ktorym nimi urobim rok co rok radost a potom ma to bavi este viac... najma ta vianocna verzia...
finczi
Prekrásne!! Klobúk dolu! Vidno, že sú s láskou zdobené...
babinka
Nadhera, moje popri Tom by vyzerali ako siroty, viem kolko treningu treba, ale bez sikovnych umeleckych ruciciek by to neslo.
frezia68
@soniatko : Tebou doporučenú glazúru by som aj pripravila,aj medovníčky upečiem chutné.Ale zdobiť a ešte tak prekrásne? Nech by som chcela aj s láskou preveľkou,nepodarí sa.Také šikovné rúčky trocha závidím a vytešujem sa pohľadom na tú krásu :-)
sashenka1
to je hadam skoda aj zjest-male umelecke dielka,kraaaasa-mas moj obdiv
gubics
Také sú nádherné, aj mne by ich niekto mohol vyzdobiť. Gratulujem ku krásnym medovníčkom.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka za ukážku ako vytvoriť takúto nádheru.
anina6
ozaj nádherné umelecké dielka, obdivujem tvoju šikovnosť.
alexdidi
Krásne medovníčky a vďaka za rady, ktoré iste mnohým pomôžu.
duliz
...mám v chladničke bielka, kúpim kilo cukru a asi začnem trénovať, nech aspoň z 10% vyzerajú ako tie vaše :-)
jozefj
Je to úžasne. Mate v sebe dar zručnosti a trpezlivosti.
denyany
Prekrásne! Ja ani len nepomyslím, že by som takéto niečo vôbec skúšala. Veľmi obdivujem tvoju zručnosť a trpezlivosť. Nech sa ti darí!
stasi
Takto prekrásne vyzdobené medovníky som už dávno nevidela.
pivonka
Toto nikdy nepochopím. Keď som prvýkrát videla takto zdobené medovníčky, bola som presvedčená, že sa to robí dajakým strojčekom, pomôckou, šablónou. Ako sa voľnou rukou dosiahne taká pravidelnosť, presnosť? To je veľké umenie. Nie som nešikovná, ale toto ani neskúšam.
tothka
@sonulienka máš moju veľkú - preveľkú vďaku za zverejnenie tohoto tvojho fígľa na takéto krásne medovníčky. Ja ich síce dokážem upiecť aj ozdobiť ale s tvojimi sa nedajú porovnať, takže tieto Vianoce sa určite posnažím aspoň trošičku sa priblížiť tým tvojim. Obdivujem túto krásu . A ešte chválim, že si toto zverejnila ešte pred "perníčkovým" časom.
tothka
Prepáč @soniatko že som ťa premenovala, pokým som prečítala tie všetky chvály, aj som si poplietla mená. No nič to na mojom obdive a vďake nemení.
soniatko
teda az sa cervenam od tolkych chvalospevov... dakujem zo srdca za nadherne komenty :o) uveri mi niekto z vas ze naozaj nedokazem nakreslit ani primitivne slniecko? :o))) je to o vhodnej kombinacii bodiek a ciarok... a rada sa podelim o svoje know- how krilion krat som tu nasla radu zase ja od vas vsetkych varechacov :o) takze s radostou pre vas moji mili... uprimne nebojte sa toho nie je to tak tazke ako to na prvy pohlad vyzera ...
evanaaa
Krása, škoda zjesť.... a nielen pevnú ruku a dobré oči, ale aj dobrú fanráziu. Ja som perníčky skúšala zdobiť len raz, ale aj to som si nevedela spomenúť na žiadny vzor, jednoducho, fantázia mi zlyhala.
viera1
Prekrásna práca-len vystaviť,žiadne jedenie :) Vy tri by ste si mohli založiť manufaktúru a mimo sezónu robiť zlatníčky :) @danculka tu má veľkonočné perníčky a @dobizu bezlepkové.Nech vám ostane pevná ruka ešte dlhé roky.
monnikka
tak na toto nemám ani talent an i trpezlivosť, krásne sú, obdivujem
aroooo
krása, no možno by som ešte dokázala vymaľovať ten stred medovníčka, dať aj pár bodiek okolo, no a to je asi tak všetko, na tie na úvodnej foto: mriežky a rôzne čipkované vzory ani náhodou, jedine vystrihnúť =:))))
aroooo
krása, no možno by som ešte dokázala vymaľovať ten stred medovníčka, dať aj pár bodiek okolo, no a to je asi tak všetko, na tie na úvodnej foto: mriežky a rôzne čipkované vzory ani náhodou, jedine vystrihnúť =:))))
slawi
Mas velmi krasne medovnicky :)
Ja si urobim konturku hustou a vyplnim riedkou polevou. Vyskusam tvoj postup.
Dakujem za radu :)
zitar
Tak toto je niečo, pričom ja od údivu nezatváram ústa......krásne
mery8658
Vááúú -- @Soniatko - UMELECKÉ DIELO a to viem o čom píšem, lebo tiež robievam medovníky, ale tie čipkované neviem. Vďaka, že si prezradila ten trik s tými formičkami, len ešte prosím ťa napíš či ta formička sa dá na druhý deň dobré vybrať či tam nezaschne. Keď sa mi podarí tak prídám foto mojích prác.
 fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1477945_783545...

 scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10689956_78354694...
soniatko
mery8658 treba formicky vytiahnut po cca 4-5 minutach ked poleva zacne jemne zasychat ak by si ich nechala do druheho dna popraskala by..
soniatko
a pozerala som aj tvoje meovnicky su rozkosne... kazdy unikat :o)
marianne
na taketo nieco treba mat jednoducho nadanie a ta trpezlivost svataaa...
babkamt
skladám ti poklonu. Máš zlaté ruky a kopec trpezlivosti. Nádherná precízna práca. Škoda, že ti nemôžem dať viac ako 5* Aj my staršie varecháčky sa máme čo učiť od mladších.
tatranka
@soniatko s dovolením som stiahla tvoj recept a pridala na stránku žien o varení,ktoré takéto ohromné rady pred Vianocami určite ocenia.Samozrejme v tvojom mene a tvoj recept.
soniatko
@tatranka kludne... podelila som sa aby som mozno inspirovala inych... keby sa kazdy hral pred Vianocami s medovnikmi miesto nahanania v obchodakoch no nebol by svet krajsi? ak ta mozem poprosit hod mi sem link nech si to kuknem ... vdaka :o)
babav
Krasne ,obdivuhodne male umelecke diela.Skoda ich na zjedenie....:-).
soniatko
@babav pravdupovediac co viem tak ich veru nikto neje :o) moja babicka ma uz kolekciiu z 6 vianoc :o) vzdy ich spakuje do plechovej dozy...a div sa svete nic... dokonca vonaju akoby boli pecene pred mesiacom
ivav
@soniatko , obdivujem tvoju trpezlivosť... nádhera.... pedantná práca, klobúk dole!
soniatko
dakujem pre velky uspech :o) v chladnicke uz caka 3. varka jupiiiiii
alenka25
Tak toto je nadhera! Kazdy rok sa snazim zlepsovat pri zdobeni medovnickov, ale kym dosiahnem tvoju uroven....... :) Krasne! Bude mi to urcite sluzit na inspiraciu :)
motyka
Tak to je nádhera. Toľko krásnych slov je už v komentároch, že sa nechcem opakovať. Zlaté ruky.Božská trpezlivosť. Obdivujem. Nikdy by som to nedokázala.
soniatko
@motyka dakujem ale budem sa uz opakovat vobec to nie je tak strasne tazke ulozit par ciarok a bodiek :) chce to len trosku trpezlivosti a cviku a ide to... urcite treba vyskusat a nebat sa toho aj ja som na to prisla nahodou...a dnes uz aj po slepiacky zdobim...
conscientia
...no potes koste, toto mi vyrazilo dych. Mat Tvoje lahke ruky, trpezlivost, preciznost a cit...ticho zavidim a nahlas obdivujem.
soniatko
@Conscientia (1.7.2016 17:19)

dakujem za mile slovka... a naozaj nie je to nic narocne... v chladnicke uz odpociva prva varka cesta uz sa neviem dockat pecenia a hlavne zdobenia
zolik
To su priam umelecke diela! Krasne cipkovane kuzlenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia