Chrumkavé bielkové tyčinky fotorecept

ywett - fotkaywett, 15. mája 2011
Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept)
Foto: ywett

Recept mám už mám dlho uložený v mojej receptovej písanke, a až dnes som sa odhodlala, tieto tyčinky urobiť

19ks
porcií
35 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400g
250g
2
1
200g
 (alebo višňový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 2

    Do misky dáme preosiatu múku, maslo, 2 žĺtky a vanilkový cukor a spracujeme.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 2
  2. 3

    Cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 5mm.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 3
  3. 4

    A krájame rovnaké tyčinky. Ja som si spravila šablónu z tvrdšieho papiera ;-)

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 4
  4. 5

    Bielka vyšľaháme s práškovým cukrom ale najskôr vyšľahať bielka a až potom pridať cukor a ešte šľahať do tuha.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    Plech vyložíme mastným papierom a poukladáme tyčinky, ktoré natrieme snehom. A v mierne vyhriatej rúre upečieme (mám plynový šporák tak asi na tretí stupeň a radšej pomaly) pečieme tých 20 minút. Počas pečenia dávame pozor, aby nezhoreli.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Po upečení, necháme vychladnúť(vyšlo mi 38ks, nezlepených)

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Natrieme lekvárom a spojíme.

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Dobrú chuť!

    Chrumkavé bielkové tyčinky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Poznám ich a robím aj ja ale pod sneh na každú tyčinky dám pikantný džem, najlepšie ríbezľový, ty to spravíš až po upečení, keď ich pospájaš, je to zaujímavé koľko variácií má toto suché pečivo a keď ho pekávali niekedy na svadby tak bez džemu a navrch každej tyčinky kúsok vlašského orecha, bola to dobrota a volali ich u nás palirodočky.
Tak som nahodou objavila tento recept a pripomenulo mi to detstvo a vianoce. Mama robievala vzdy z dvojitej davky, mali sme to radi a vsetky navstevy tiez. Len sme ich robili okruhle a tiez sme zlepovali potom lekvarom. A u nas sa volali "non plus ultra" :-).
A robili sme aj s orechovym cestom, ale to uz je iny recept, to su orechove stanglicky.
VDAKA ZA PRIPOMENUTIE.
1x ywett
Už dávno som mala tento recept na "čakačke" a dnes som sa konečne k nemu dostala... ale ak mám pravdu povedať, už dávno sa mi tak nedarilo :-((
Časť múky som nahradila mletými orechami, asi 100gr, a neviem či práve kvôli tomu sa mi cesto veľmi lepilo a vôbec sa mi nedalo vyvaľkať. Po stratení trpezlivosti som to pekne zhrnula na kopu a robila guličky, ktoré som potom na plechu trochu sploštila. Keď som olizovala lyžičku :-)) tak som zistila že v ceste nieje cukor... nemá tam byť aspom trošku?
Keksíky som zlepovala ananásovo-mangovým džemom ( výber detí ) a tiež neviem prečo, sú mäkké. To nám síce nevadí, len som čakala chrumkavé.
Napriek tomu všetkému, aj keď nie sú ani chrumkavé a ani tyčinky, sú veľmi dobré a chutné. Ďakujem za recept, určite ich budem robievať častejšie, len už rovno pôjdem robiť guličky!
Pekný večer.






1x radost