Čerstvá paradajková polievka s mladou cuketou

sracz - fotkasracz, 8. apríla 2010
Čerstvá paradajková polievka s mladou cuketou
Foto: sracz

Na túto "celoročnú" ľahkú polievku som si spomenul vďaka Sjuz a jej obľúbeným ančovičkám a kaparám. Je veľmi občerstvujúca a ľahko stráviteľná. Predpokladám, že Zobraziť celý popisNa túto "celoročnú" ľahkú polievku som si spomenul vďaka Sjuz a jej obľúbeným ančovičkám a kaparám. Je veľmi občerstvujúca a ľahko stráviteľná. Predpokladám, že nie som sám, kto potrebuje v tomto "poveľkonočnom" hodovaní dať svojmu žalúdku akú_takú prestávku na oddych a nabratie nových síl. Pre prísnych vegetariánov je výborná aj bez anchovies.

6 (ale skôr 4)
porcií
12´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1,25 kg
4 až 6 PL
1 (56) konzerva (g)
4 až 6 strúčiky
3 až 5 ČL
1 l
0,5 kg
12 až 18 listov
podľa potreby
6 až 8 PL




Postup

  1. 1

    všetky ingrediencie a pomôcky si priprav k rukám na pracovný stôl; veľmi ťažko sa Ti bude pracovať, ak sa všetko v hrnci škvarí a buble a naviac Ti nemá kto pomôcť!

  2. 2

    nadrež (do "kríža" max 1 cm) špočku každej paradajky; ulož ich do pracovnej misy (weindlingu, jenského skla, ...), zalej vriacou vodou a nechaj ponorené na 2´až 3´; zlej vodu, paradajky olúp, pokrájaj ich na drobné kúsky (mne to vyšlo na 9 pozdĺžnych a 12 priečnych pásikov) a ulož na pracovný tanier.

  3. 3

    v hrnci rozpusť (neprepekaj) maslo, pridaj ančovičky aj s olejom a nežným miešaním ich pri priemernej teplote nechaj roztaviť na konzistenciu mazľavej masy; z pracovného taniera pridaj pokrájané ROMA paradajky, na drobno pretlačený cesnak, cukor a vývar; v prípade, že paradajky nei sú dostatočne zrelé, môžeš podľa potreby pridať pár PL paradajkového pretlaku.

  4. 4

    priveď masu (polotovar polievky) do varu a potom pokračuj vo varení, za občasného premiešania, už pri priemernej teplote, až paradajky zmäknú (asi 30´); hrniec počas varenia ponechaj odokrytý; v závere 30´pridaj soľ (Vegetu; pozor ak používaš vývar z kocky bujónu) a mleté čierne korenie podľa chuti; v poslednej chvíli pridaj mladú cuketu pokrájanú asi na 1 cm kúsky (mne sa podarili trojuholníčky, keď som cuketku /moja mala dĺžku 27 cm a priemer 3 cm/ pozdĺžne rozkrojil na dve polovice a potom každú z nich opäť na polovice, ktoré som si postavil "na kant" a znovu rozkrojil na polovice = jasné! Ta ňe? Potom som všetky segmenty pokrájal asi na 0,5 cm kúsky. Dokonca je to krásne vidieť aj na fotografii mojej hotovej polievky.); polievku priveď asi na 2´do varu a odstav.

  5. 5

    SERVÍROVANIE - s cestovinou (mušličky, motýliky, širšie rezance, ..., ja som mal veľké babuni fliačky a Farfalle na fotografii som použil iba z frajeriny), v hlbokých tanieroch; do horúcej polievky (v každom tanieri zvlášť) pridaj (!nemusíš!) 1 PL extra panenského olivového oleja a na povrch roztrús čerstvo posekané listy bazalky; alebo na dno taniera postrúhaj Parmigiano Regianno, alebo iný tvrdý syr (ja som si postrúhal tvrdý slovenský oštiepok a to bola mňamočinka ončo_vončo plus uňo_ňuňo), nalej horúcu polievku a pridaj čerstvú bazalku; iná možnosť je servírovanie bez cestoviny, s teplou hriankou, francúzskou bagetou, či rohlíkmi.

  6. 6

    je iba niekoľko takých občerstvujúcich polievok, ako táto ľahká paradajková, ktorú je možné uvariť deň vopred a cuketu pridať až v deň jej servírovania (samozrejme, nezabudnúť ju asi 5´povariť a posypať čerstvo pokrájanou bazaličkou voňavou! Dobrú chuť! Idem sa pozrieť do svojich tajných úkrytov, či niekde nevyhrabem pre Sjuz recept aj s kapary!

Diskusia k receptu

sandratamer
No. Igelit je kde má byť (odraz svetla na fotke). To je znak dobrej polievky na Vareche. Toto ani nie je polievka, ja by som to jedla ako predjedlo, aj hlavné jedlo aj dezert. Mňam.
frezia68
Tak túto polievku urobím v sobotu a už sa na ňu teším.Veľmi podrobne písaný recept-ďakujem.
marlen
dobrá nálada pri varení, vtedy sa aj mne všeličo podarí
kittys
Tak takéto mňamko-bamko, na taliansky spôsom milujem:) Určite spravím a ochutnám. ďakujem za inspiracion!!!
hannah22
bombové, takto napísaný recept to musí byť lahoda, ide sobota skúsim a teším sa ... vďaka ... :)))
bozulka
Poznám stovky rôzných polievok,ale takto som ešte nerobila a podľa surovín je akoby moja ,myslím tak že by mi chutila.Určite je výborná,niekedy oprobujem.
sracz
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za odozvy i za priazeň! S chuťou do varenia, za kvalitu ručím. Súhlasím, dobrá nálada pri varení robí svoje čaro a naviac, ak varíš pre niekoho, koho miluješ, teda aspoň máš rád, tak budeš vymýšľať, zháňať a vyvárať, furt, vždy a stále!
malazuzana
Super napísaný postup :). Presné opísanie krájania cukety ma dosť rozosmialo. :D To je presne recept pre takú "kuchárku" ako som ja :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia