Foto: sracz
Na túto "celoročnú" ľahkú polievku som si spomenul vďaka Sjuz a jej obľúbeným ančovičkám a kaparám. Je veľmi občerstvujúca a ľahko stráviteľná. Predpokladám, že Zobraziť celý popisNa túto "celoročnú" ľahkú polievku som si spomenul vďaka Sjuz a jej obľúbeným ančovičkám a kaparám. Je veľmi občerstvujúca a ľahko stráviteľná. Predpokladám, že nie som sám, kto potrebuje v tomto "poveľkonočnom" hodovaní dať svojmu žalúdku akú_takú prestávku na oddych a nabratie nových síl. Pre prísnych vegetariánov je výborná aj bez anchovies.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,25 kg |
|
4 až 6 PL |
|
1 (56) konzerva (g) |
|
4 až 6 strúčiky |
|
3 až 5 ČL |
|
1 l |
|
0,5 kg |
|
12 až 18 listov |
|
podľa potreby |
|
6 až 8 PL |
|
Postup
-
1
všetky ingrediencie a pomôcky si priprav k rukám na pracovný stôl; veľmi ťažko sa Ti bude pracovať, ak sa všetko v hrnci škvarí a buble a naviac Ti nemá kto pomôcť!
- 2
nadrež (do "kríža" max 1 cm) špočku každej paradajky; ulož ich do pracovnej misy (weindlingu, jenského skla, ...), zalej vriacou vodou a nechaj ponorené na 2´až 3´; zlej vodu, paradajky olúp, pokrájaj ich na drobné kúsky (mne to vyšlo na 9 pozdĺžnych a 12 priečnych pásikov) a ulož na pracovný tanier.
- 3
v hrnci rozpusť (neprepekaj) maslo, pridaj ančovičky aj s olejom a nežným miešaním ich pri priemernej teplote nechaj roztaviť na konzistenciu mazľavej masy; z pracovného taniera pridaj pokrájané ROMA paradajky, na drobno pretlačený cesnak, cukor a vývar; v prípade, že paradajky nei sú dostatočne zrelé, môžeš podľa potreby pridať pár PL paradajkového pretlaku.
- 4
priveď masu (polotovar polievky) do varu a potom pokračuj vo varení, za občasného premiešania, už pri priemernej teplote, až paradajky zmäknú (asi 30´); hrniec počas varenia ponechaj odokrytý; v závere 30´pridaj soľ (Vegetu; pozor ak používaš vývar z kocky bujónu) a mleté čierne korenie podľa chuti; v poslednej chvíli pridaj mladú cuketu pokrájanú asi na 1 cm kúsky (mne sa podarili trojuholníčky, keď som cuketku /moja mala dĺžku 27 cm a priemer 3 cm/ pozdĺžne rozkrojil na dve polovice a potom každú z nich opäť na polovice, ktoré som si postavil "na kant" a znovu rozkrojil na polovice = jasné! Ta ňe? Potom som všetky segmenty pokrájal asi na 0,5 cm kúsky. Dokonca je to krásne vidieť aj na fotografii mojej hotovej polievky.); polievku priveď asi na 2´do varu a odstav.
- 5
SERVÍROVANIE - s cestovinou (mušličky, motýliky, širšie rezance, ..., ja som mal veľké babuni fliačky a Farfalle na fotografii som použil iba z frajeriny), v hlbokých tanieroch; do horúcej polievky (v každom tanieri zvlášť) pridaj (!nemusíš!) 1 PL extra panenského olivového oleja a na povrch roztrús čerstvo posekané listy bazalky; alebo na dno taniera postrúhaj Parmigiano Regianno, alebo iný tvrdý syr (ja som si postrúhal tvrdý slovenský oštiepok a to bola mňamočinka ončo_vončo plus uňo_ňuňo), nalej horúcu polievku a pridaj čerstvú bazalku; iná možnosť je servírovanie bez cestoviny, s teplou hriankou, francúzskou bagetou, či rohlíkmi.
- 6
je iba niekoľko takých občerstvujúcich polievok, ako táto ľahká paradajková, ktorú je možné uvariť deň vopred a cuketu pridať až v deň jej servírovania (samozrejme, nezabudnúť ju asi 5´povariť a posypať čerstvo pokrájanou bazaličkou voňavou! Dobrú chuť! Idem sa pozrieť do svojich tajných úkrytov, či niekde nevyhrabem pre Sjuz recept aj s kapary!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu