Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 26. mája 2014

Tento rok sa nám vydarili skoré čerešne...tieto nie sú vhodné na kompótovanie, preto som ich použila na džem...a hneď džem s vynikajúcou chuťou..základ je Zobraziť celý popisTento rok sa nám vydarili skoré čerešne...tieto nie sú vhodné na kompótovanie, preto som ich použila na džem...a hneď džem s vynikajúcou chuťou..základ je iba čerešne, cukor a čokoláda...jeho chuť som vylepšila s višňovicou, vanilkovým cukrom a strúhanou kôrou a šťavou z citónu...vyskúšajte bude vám iste chutiť...

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
100 g
ja som pridala toto:
1/2 dl.
1 bal.
1 ks na kôru a štavu




Postup

  1. 1

    Obraté čerešne som poriadne umyla....

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    odkôstkovala.. a potom zasypala potrebným množstvom cukru...

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    miešala som varechou, pokiaľ sa všetok cukor neroztopil...

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nechala som presladzovať 24 hod. takto vyzerá druhý deň...

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vyliala som do rajnice a začala variť..... asi po 40min varenia som pridala citrónovú kôru a šťavu...potom vanilkový cukor...a napokon višňovicu...takto vyzerá džem po 50 min. varenia..treba miešať...

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a teraz som pridala do neho kocky čokolády...použite takú, akú máte radi...ja som dala polovicu horkú a polovicu mliečnu...nechala chvíľočku prejsť varom..iba tak dlho,. kým sa čoko roztopí a už aj treba plniť do fliaš..

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pripravila som si poháre a plnila až po vrch...zatvorila a obrátila hore dnom..

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi po 5 minútach obrátila a nechala vychladiť...a potom šup na poličku do zázračnej komôrky...verte-neverte, ale je to fajnová pochúťka hoc aj na pečivko k raňajkám.. prajem dobrú chuť..

    Čerešňový džem s čokoládou a višňovicou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

katka78
S čokoládou som neskúšala, ale alkohol robí v džemoch zázraky. Samotný sa varom odparí, zostane len výborná chuť. Robím džemy rada, pokojne aj úplne v malom. Minulý rok som dostala igelitku broskýň, ale kým som sa k nim kvôli práci dostala, ich stav bol tak žalostný, že jesť sa to nedalo, tak som aspoň vybrala tie najlepšie a spravila džem do 2 pohárikov. Mňa to baví aj tak :-) Tento odkladám pre inšpiráciu. Ďakujem :-)
kukulienka71
Izka, to je na potieranie palaciniek ako stvorené, netreba robiť zvlášť čoko polevu:-) super receptík, ukladám. Ja ale polovicu urobím bez višňovice, kvôli malej :-) Ďakujem.
eviana
@Izabelka929 , tak tento džem to musí byť iná maškrtka... super si to vymyslela, viem si predstaviť už len tá vôňa musela byť neskutočná a čo chuť... prechádzka rajskou záhradou... pohár do ruky, do druhej lyžičku a nič iné mi ku šťastiu netreba ... tlieskam :)
afataga
uz mi chybaju iba tie ceresne, trochu by som skusila, moze byt dobry, raz sa tak dostat do tej tvojej zazracnej spajze ... :-)
izabella929
@katka78..pokia ľ by si mala záujem o nejaké výborné recepty z mojej dielne,,,,vbehni do môjho albumu receptov...minulý rok som tam pridala strašne veľa veľmi zaujímavých lekvárov a džemov...možno ťa niektorý zaujme...vďaka za komentár.-)
izabella929
@kukulienka71...presne tak, ako píšeš..moje hobby je aj zaváranie a pokiaľ máš o niečo extra záujem...mám v albume veľa pekných receptov...tieto džemy používam nie len do zákuskov, ale sú veľmi chutné aj na palcinky a pečivo...teší ma, že sa ti páči.-) veľa úspechov pri varení džemov...vďaka za komentár.-)
izabella929
@eviana...viem , že mnoho kucháročiek ešte nerobí prípravy na budúci rok, ale ja vždy pripravujem všetko vtedy, keď je hojná a pekná úroda..)máš pravdu tá vôňa bola úžasná...@afataga..no minulý rok som ani ja nemala čerešne...nabehli škorce a urobili si komplet hostinku...tie nájazdy veru pre mňa nič nenechali...no v mojej špajzičke sa vždy niečo mňam pod zub nájde....vďaka vám obom za milé komentáre.-)
margaretka28
no keby nám májovky neobrali škorce, aj by som vyskúšala, ale ved to hádam možem aj s neskorších čerešní, páči sa mi to, samotný čerešnový džem nemám moc rada, ale takto by sa určite minul :-)
cesminaz
Perfektne @izabelka ;-) ..ty si nasa expertka nielen na zakusky,ale aj na dzemy a lekvare :-) Ukladam a niekolko flias skusim,teraz nam zru ceresne :-)
havino
hmmm, nerobila som čerešňový džem ešte a s čokoládou zaujímavý je, šikovná gazdinka si
babkamt
@Izka , prečo mi to robíš? Tento rok som nechcela variť čerešňový lekvár. No teraz ho musím vyskúšať:-) Zajtra sa chystám zavárať čerešne, tak pri tom spravím aj tento tvoj recept.
katka78
Ďakujem Izka, veľmi dobre o nich viem ;-) už ich mám od teba pár v poradovníku a tento rok to vyzerá, že budem mať aj priestor ich zopár vyskúšať. Teším sa na to :-)
babkamt
nemám višňovicu. Môžem dať slivovicu alebo marhuľovicu?
sracz
... výborná zásoba, milá @ozabella929 pre Tvoju perfect zákuskárskotortársku "veľkovýrobu" !!! ... a s "čokoládoM" je ten "najsamlepšejší"!
babkamt
Tak pred chvíľou som dokončila džem podľa tvojho receptu ako som sľubovala. Dala som rum. Neviem, u nás asi dlho nevydrží. Mne to chutilo ako vylepšená Nutela. Budem si ho natierať na vianočku alebo na pečivo. No mne chutí aj samotný:-) Som rada, že som recept skúšala. Nesklamal ma. Dnes som zavárala druhú várku čerešní, robila som jahodový džem a zarobila som na jahodový sirup za surova. Už neviem, čo s jahodami. Jahody som dala aj do mrazničky. Včera som zavárala jednu dávku čerešní a čučoriedkový džem. V tomto teple už čochvíľa budú aj ríbezle. Chcem z nich spraviť lekvár.
izabella929
@sracz..u ž začínam do zaváraním všetkého, pokiaľ sa dá...džemy využijem v zákuskoch, ale aj na pečivko...)teší ma, že sa ti páči..)@babkamt..som rada, že sa ti džem vydaril a aj chutí...je pravda, že sa začala sezóna zaváračiek...jahody nemám, ale to čo mám mi úplne stačí...čakám na marhule a tých kupujem veru veľa... a tento rok budú aj ríbezle...takže fajn...) ďakujem pekne vám obom, za milé komentáre.-)
izabella929
@babkamt...o čom ja silne pochybujem, pretože ak je niečo poriadne uvarené,uzatvorené sa nemôže v žiadnom prípade po pol roku pokaziť...s týmto ja nesúhlasím a neviem, ako na to prišli..mne sa za tie roky v špajzi nikdy nič nepokazilo...budem ho sledovať...skôr som mala minulý rok obavy, ked som robila kiwi džem a kocka čokolády sa dávala na vrch ako posledná a hned sa pohár uzatváral...pretože toto neprešlo varom...ale vieš, že sa to nemalo kedy ani pokaziť, lebo všetci chceli iba kiwi džem...minul sa skôr, než začal vymýšľať niečo o pokazení..
mesiar50
@Izabella929
Lekvár sme koštovali ešte za tepla.,,Počul som",len pozitívne ohlasy.Ďakujem ti zlatino Izka za skvelý recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia