Foto: marienka44
V svokrinej zahrade začali dozrievať vinohradnícke broskyne, ktoré sú charakteristické zelenou šupkou a bielou dužinou. Ľahko sa oddeľujú od kôstky.
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
Broskyne postupne poumývame novou hubkou na riad s drsnou stranou. Necháme ich odkvapkať vo vandlíku. Poškodené alebo prezreté plody vyradíme. Nerezovým nožíkom broskyne rozšvrtíme a vyberieme kôstku. Následne štvrtky ponoríme do mierne okyslenej vody /10-20 g kyseliny citrónovej na 1 liter vody/, aby nezhnedli. Znovu necháme odkvapkať vo vandlíku s malým dezertným tanierikom na dne /zabráni opätovnému styku ovocia s vodou/.
- 2
Štvrtky broskýň úhľadne ukladáme do umytých pohárov reznou plochou dolu, aby sa mestilo čo najviac. Zalejeme nálevom, ktorý pripravíme rozpustením a krátkym povarením asi 500-700 g kryštálového cukru v 1 litri vody podľa zrelosti. Ja som volila zlatý stred, teda 600 g / 1 l.
- 3
Sterilizujem v sterilizačnom hrnci 20 minút pri 80 °C, ktorý mam už veľmi dávno kúpený. Stál vtedy 60 Sk. Poháre sú zakryté vodou až nad viečka. Po skončení opatrne vyberieme na pripravenú kuchynskú utierku hore dnom. Ešte čiastočne teplé ich prevrátim a skontrolujem, či sú viečka chytené. Označíme štítkom s napísaným ročníkom a uložíme vo vetrateľnej miestnosti-komore. Jedna várka sterilizácie je 7 ks 7-dcl pohárov. Voľakedy som ukladala do hrnca dve poschodia nad sebou /14 ks/, ale pre zlú manipuláciu tak už nerobím.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Broskyňový kompót je jeden z najlepších, naše deti by boli najradšej jedli len ten, prípadne ananásový (ale ten ananás sa nerodil ani okolo Hlohovca, tak mali smolu, len občas kúpený). Dnes už u nás nemá kompóty kto jesť, ja by som si občas dala, ale čo potom s načatým pohárom?
Ked som robila 2 poschodia, tak voda samozrejme siahala az cez tieto pohare. To bolo kvantum vody. Niekedy som zanasala po sterilizacii hrniec do kupelne do vane a pripustala som hadicou studenu vodu pomaly. Tak sa pise v priruckach, ako znizit teplotu vody v hrnci. Tu tarchu by som teraz uz nepreniesla. Tak pohare len s handrou v ruke vyberam, hladina vody sa znizuje a nemusim uz tahat cely rost zo steriliz. hrnca druhou rukou. Na vrchu je take ucho na uchopenie a tahanie rostu von z hrnca.
Kedze sme davali broskyne do okyslenej vody, tak sme radsej dali viac cukru, ktory cely kompot vlastne konzervuje. Pekny den vsetkym prajem.
A naco je tam ten cukor? Ved cukor, ako je vseobecne zname, odvapnuje kosti !!! :-)
Prosila som ťa následne po prečítaní tvojho názoru o radu, čím by som mohla teda nahradiť cukor, asi si nemala čas sa naspäť vrátiť ku svojej reakcii. Ak by ťa to nezaťažovalo, poraď mi, prosím ťa.
Zároveň prosím všetkých na Vareche o prepáčenie, že reagujem na nesprávnom mieste, ale považujem za potrebné pri spochybnení niečoho toto uviesť na správnu mieru. Ďakujem.
problém so zjedením 7dcl kompotu som vyriešila tým-že robím do malých pohárov-ked si s manželom otvoríme raz za čas-nemáme problém ho dvaja zjesť..do väčších pohárov zaváram len zeleninu nakyslo...