Broskyňový kompót

Autor receptu: marienka44

V svokrinej zahrade začali dozrievať vinohradnícke broskyne, ktoré sú charakteristické zelenou šupkou a bielou dužinou. Ľahko sa oddeľujú od kôstky.

120 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Postup

  1. Broskyne postupne poumývame novou hubkou na riad s drsnou stranou. Necháme ich odkvapkať vo vandlíku. Poškodené alebo prezreté plody vyradíme. Nerezovým nožíkom broskyne rozšvrtíme a vyberieme kôstku. Následne štvrtky ponoríme do mierne okyslenej vody /10-20 g kyseliny citrónovej na 1 liter vody/, aby nezhnedli. Znovu necháme odkvapkať vo vandlíku s malým dezertným tanierikom na dne /zabráni opätovnému styku ovocia s vodou/.
  2. Štvrtky broskýň úhľadne ukladáme do umytých pohárov reznou plochou dolu, aby sa mestilo čo najviac. Zalejeme nálevom, ktorý pripravíme rozpustením a krátkym povarením asi 500-700 g kryštálového cukru v 1 litri vody podľa zrelosti. Ja som volila zlatý stred, teda 600 g / 1 l.
  3. Sterilizujem v sterilizačnom hrnci 20 minút pri 80 °C, ktorý mam už veľmi dávno kúpený. Stál vtedy 60 Sk. Poháre sú zakryté vodou až nad viečka. Po skončení opatrne vyberieme na pripravenú kuchynskú utierku hore dnom. Ešte čiastočne teplé ich prevrátim a skontrolujem, či sú viečka chytené. Označíme štítkom s napísaným ročníkom a uložíme vo vetrateľnej miestnosti-komore. Jedna várka sterilizácie je 7 ks 7-dcl pohárov. Voľakedy som ukladala do hrnca dve poschodia nad sebou /14 ks/, ale pre zlú manipuláciu tak už nerobím.