Bravčová pečeň zo Székelyhídu fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. augusta 2013
Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept)
Foto: pusta

Objavila som krásny, jednoduchý, rýchly a veľmi chutný recept na No.Salty. Bravčová pečeň sa pokrája na tenké plátky, na rýchlo opečie, vo výpeku sa Zobraziť celý popisObjavila som krásny, jednoduchý, rýchly a veľmi chutný recept na No.Salty. Bravčová pečeň sa pokrája na tenké plátky, na rýchlo opečie, vo výpeku sa dusí cibuľa, nie pečie, ale dusí. Na tanier sa dajú okorenené opečené plátky pečene, na vrch sa pokladú kolieska udusenej a okorenenej cibule a podáva sa s chlebom a kvasenými uhorkami. Veľmi vhodné aj pre väčšie množstvo ľudí v týchto horúčavách a veľmi chutné, aj v nedeľu na obed. Pridávam recept pre milovníkov pečene i ostatných.

1
porcia
10 minút
príprava
2-3 + 10 minút
na 100/80 °C

Suroviny

100 g
2 ks
podľa chuti
podľa chuti
5 - 6 PL




Postup

  1. 1

    suroviny sú rozpísané na 1 osobu
    Bravčovú pečeň som pokrájala na tenké plátky. Môžete použiť akúkoľvek inú pečeň, dokonca aj z diviny, len potom musíte prispôsobiť čas opekania.

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu som pokrájala na tenké kolieska, vybrala som podlhovastú cibuľu.

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozpáleného oleja som vložila plátky pečene, opekala som ich sprudka 2 - 3 minúty,...

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...opečené plátky pečene som obrátila a aj z druhej strany som ich opekala asi 2 - 3 minúty, vybrala som ich na tanier.

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do výpeku som vložila kolieska cibule,poriadne osolila, aby zmäkla...

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...prikryla som ju pokrievkou, stiahla som plameň na minimum a dusila pod pokrievkou asi 10 minút. Pozor - cibuľu neopekať, ale len dusiť!!!

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečeň som vôbec neosolila ani pred úpravou, ani teraz, ale som ju len riadne okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerá hotová udusená cibuľa vo výpeku.

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Udusenú cibuľu som tiež riadne okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nesolila som ju už, pokládla som ju na opečenú pečeň, podliala výpekom z pečene a podávala s čerstvým chlebom a kvasenými uhorkami. Kto chce, môže podávať so zemiakmi. Neverila som, ked som recept čítala,ale môžem zodpovedne potvrdiť, že je to neskutočná lahôdka a mala v tejto letnej horúčave u nás doma veľký úspech. Potvrdila sa stará známa pravda, že v jednoduchosti je krása a chuť :-)))

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Székelyhíd /čítaj Sékejhíd/ je starobylé mestečko na hraniciach Rumunska s Maďarskom, tiež rumunsky nazývané Sácuani, nemecky Zickelhid a turecky Sikelhid, nachádza sa v Biharskej župe na severozápade Rumunska. Táto lahôdka pochádza z tohoto mesta a je jeho obľúbenou špecialitou. Úprava je rýchla, veľmi vhodná aj ako obed či večera nielen pre rodinu, ale aj ked príde viac hostí.

    Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

eviana
@pusta , ďakujem za rozšírenie obzorov, nevedela som, že recept je zo Székelyhídu :)... robievam takto pečeň už roky, máme ju tak veľmi radi, pečeň a cibuľa je super kombinácia...
Krásne nafotený postup a načančaný tanier... ej veru by som prijala aj hneď koštovku z tejto Tvojej, mňam :)
radost
@pusta
výborný..jednoduchý..rýchly..a naviac mimoriadne chutný recept..
akákoľvek pečeň mi takto chutí..bez podlievania vodou..mne stačí na chleba-aj ked toho mi netreba..
u nás dneska: takto podobne narýchlo upravená treska..:-)
dobrý deň..
luss44
tak toto je dobrotka, môj muž robieva pečeň tiež takýmto spôsobom, len ju krája na hrubšie pásiky, toto jedlo nechávam výlučne naňho, no a s čerstvým chlebíkom... mňam :)
eviana
...ešte som chcela poznámočku, že zvyknem pred prípravou pečeň aspoň na hodinku dve zaliať mliečkom... je potom taká krehkejšia :)
frezia68
Vždy som najprv orestovala cibuľu,potom pridám pokrájanú pečeň a za pár minút hotové...vyskúšam podľa teba opačný postup,vyzará fajnotka a stačí chlieb :-)
pusta
@frezia68 , neviem, či každému neunikol fakt, že v tomto recepte sa cibuľa neopeká, ani nerestuje, ale udusí pod pokrievkou.
robievala som aj tak ako ty alebo som cibuľu opiekla vo výpeku, ale tu som ju udusila a môžem povedať, že tento spôsob je najlahodnejší.
práve tým udusením cibule odlišuje od iných.
hej, je to fajnotka.
dakujem ti.
starkamajka
Milá Pusta,lahodná pečienka,dala by som si ju hneď.Pečienky ktorékoľvek ľúbime s manželom všetky- na všetky sposoby.Ďakujem za rp.Príjemnú nedeľu všetkým prajem.
izabella929
skutočne výborná pečienka,,,)) na tento spôsob ju aj ja robievam a s ryžou mi chutí najviac..teraz v lete s uhorkovým šalátom...skvelý receptík.-)
pazros
skúste ,pečenku potrieť prelisonaným cesnakom,obaliť v hladkej múke a opiecť ako minútku ,ked otáčate dajte na plátok zo dve kvapky octu bude lahodnejšia a mekšia
polovacka
Konecne dobry recept na pecienku , respective jednoduche a pritom perfektne jedlo , mas u mna 3 x plus
sracz
... tak dnes som sa, pre zmenu, "trafil" s Tvojou kuchyňou, milá @pusta = iba s tým rozdielom. že som pripravoval morčaciu "pulyka" pečeň. Aj pre mňa je Tvoj "obrátený" technologický postup novinkou! Rozhodne vyskúšam a dám Ti vedieť, ako nám šmakovalo. Jediné, čo nebudem meniť, je čas restovania resp. dusenia pečene (každej, aj z diviny) = 8´a "punktum"! Mám to odskúšané už viac ako 30 ročnou praxou! Musím sa pozrieť do mojich rcp tu na vareške, či som už prezentoval "Moju" pečeň na hriankach s pikantnou nátierkou! Ďakujem Ti za inšpiráciu, za perfektný postup, "výlet" do histórie tohoto rcp aj za "nakopnutie"! Obodoval som na všetkých "frontách"!
pusta
milý@sracz , ferikém drágám, som rada, že sa striafame vzájomne našimi kuchyňami a chuťami :-)
práve ten opačný postup ma zaujal a najmä, že CIBUĽA SA DUSÍ, nerestuje sa, ani sa neopeká.
nuž neviem, čo tých 8 minút je vhodných u každej pečene? taká teľacia, hovädzia potrebuje oveľa menej...totiž nedusí sa, nerestuje, ale opeká na rýchlo. v tomto postupe je fígeľ tohto receptu.
drahý môj priateľ, ale proti gustu žiaden dišputát :-)))
vieš, rada sa dozviem o recepte vždy niečo viac a podelím sa. teší ma, že som ťa nakopla a receptík pridaj...očakávam ho s radosťou.
zase mi nádherne rozosmial :D
dakujem za obodovanie i dobrú náladu :-))))))
mariamka
presne tak, v jednoduchosti je krasa, uz dlho som nerobila bravcovu pecen, ked teraz vedu tie kuracie, ale verim ze toto je pochutka, cibulku zvyknem takto robit, ked robim krkovicku na prirodno, mame radi tu jej nasladlu chut,, zje sa jej tolko co masa :) pekne chutne jedlo .. kvasaky sme uz zjedli, musim zalozit nove :)
slavka11
pecen mam rada a toto je trosku netradicna obmena klasickej dusenej pecene na cibulke. vyskusam
pusta
@eviana , vdačne sa podelím, ak sa o jedle dozviem aj niečo navyše. aj ja mnoho rokov pripravujem pečeň s cibuľou, ale s týmto fígľom na dusenie cibule to bolo po prvýkrát a potvrdzujem, že je to neskutočná lahôdka.
rada by som ti tú koštovku naozaj dala :-)
dakujem ti za krásne uznanie.
pusta
@radost , presne tak, výborný, jednoduchý, rýchly a mimoriadne chutný recept.
mne osobne tiež stačí na krajec chleba :-)
tak ste mali tiež ľahký a chutný obed :P
dakujem za pochvalu.
alex37
robievame takéto niečo, len s prelisovaným cesnakom, ináč postup
taký istý. Je to fakt výborné.
pusta
@luss44 , hej, je to dobrota :-)
máš super manžela, ked to môžeš nechať na neho :-)))
dakujem.
pusta
@marianne , áno, jednoduché a výborné.
kľudne z akejkoľvek pečene môžeš pripraviť. aj z morčacej bude výborné.
dakujem.
pusta
@eviana , namočiť v mlieku pečeň je veľmi dobré - úžasne zjemní chuť, tiež robievam.
len tu som sa držala pôvodného tradičného receptu.
inak dakujem za pripomenutie :-)
pusta
milá@starkamajka , verím, že by si si dala túto pečeň.
aj my máme radi na akýkoľvek spôsob.
dakujem, aj za prianie
a dúfam, že aj ty si mala peknú nedeľu ako ja :-)
pusta
@izabellka , aj s ryžou robievam, aj šalát - ale inokedy. je to skutočne výborná pečienka, pravdu máš.
dakujem.
pusta
@pazros , určite to je výborný tip, ale nie v tomto tradičnom recepte, potom by to už bol iný recept, nie tento.
ale tvoj nápad beriem a určite vyskúšam.
dakujem.
pusta
@polovacka , áno jednoduché a perfektné, ale je aj viac pekných receptov. len tu ide o rýchle opečenie pečene a dusenie cibule, nie pečenie a ani restovanie cibule.
toto ma presne zaujalo a odlišuje tento rp od iných receptov.
dakujem ti :-)
pusta
@mariamka , pre tento recept platí presne: v jednoduchosti je krása :-)
ak to poznáš s krkovičkou tú cibuľu, tak vieš o čo ide. je to lahôdka,
tak už len založiť kvašáky a spraviť tento recept :-)
dakujem ti.
pusta
@slavka11 , máš pravdu, pre nás je síce netradičná táto pečeň :-)
ale pre Székelyhíd je to zase ich tradičná a veľmi obľúbená špecialita:-)
faktom je, že je to neskutočná lahôdka :-)))
budem veľmi rada, ked vyskúšaš a potom povieš, ako chutila tebe.
dakujem.
pusta
@alex37 , no to je super, že robievate. tak tiež môžeš potvrdiť, že je to fajnová lahôdka.
a s tým cesnakom vyskúšam aj ja :P
dakujem ti.
monika456
toto jedlo mi robila moja babička väčšinou v nedeľu na raňajky a ja som milovala byť s ňou v kuchyni, pozorovať ju pri varení a vychutnávať si túto dobrotu...... ďakujem za pripomenutie :)
pusta
@monika456 , a vieš, že aj my sme to mávali doma na raňajky v nedeľu :-)))
vdaka za peknú spomienku na túto úžasnú dobrotu.
pusta
@dajanca , príjemne si ma prekvapila :-))) dakujem za vyskúšanie a krásne hodnotenie: mňáám :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia